Lucruri neştiute despre MĂMĂLIGĂ. Leacul pentru viaţă lungă cu care bunicii tratau zeci de boli

Un aliment tradiţional în gastronomia românească, mămăliga, continuă să fie subiect de cercetare pentru specialişti.
Alina Costache
08 ian. 2022, 09:51
Lucruri neştiute despre MĂMĂLIGĂ. Leacul pentru viaţă lungă cu care bunicii tratau zeci de boli

Lucruri neştiute despre MĂMĂLIGĂ. Niciun studiu nu a scos în evidenţă o contraindicaţie în folosirea ei. Malaiul este un inlocuitor de nădejde al produselor de panificatie, numit de specialisti „prietenul intestinului subtire“. Dispretuit pe nedrept, acest medicament traditional aduce numai beneficii atât omului sănătos, cât și celui care suferă de boli grave.

Dieta cu mămăligă face minuni. Reţeta fabuloasă cu care slăbeşti 15 kilograme
„Deşi figurează mai rar pe lista meniului nostru cotidian, mai ales la oraş, faimoasa mămăligă românească s-a dovedit un aliment-medicament cu ajutorul căruia se tratează o varietate de boli. Ea nu trebuie să lipsească din alimentaţia suferinzilor, dar nici din hrana oamenilor sănătoşi, când aceştia vor să-şi menţină starea de sănătate”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţă în fitoterapie şi nutriţie.

Iată care sunt cele mai importante dintre acestea.
Potrivit nutriţioniştilor, mălaiul natural (nu cel grişat, care este mult mai sărac în substanţe nutritive) nu ar trebui să lipsească din lista alimentelor de bază, deoarece proprietăţile terapeutice îl recomandă pentru mai bine de 70 de afecţiuni.

Toate gospodinele trebuie să ştie asta. Mămăliga cu lapte, beneficii mari pentru sănătate: Scade colesterolul, ajută ficatul şi ajută foarte mult organismul uman!
Printre altele, acest aliment reduce aciditatea (având o acţiune calmantă şi sedativă în gastrita hiperacidă şi în ulcer), contribuie la detoxifierea ficatului, creşte imunitatea, reglează nivelul colesterolului din sânge şi combate obezitatea.

În acelaşi timp, dieta cu mămăligă reduce stresul, ameliorează anexita, incontinenţa urinară, reumatismul şi diabetul, iar lista beneficiilor este mult mai lungă.

Mămăligă, leac pentru…viaţă lungă
Cei care mănâncă zilnic fie mămăligă, fie produse din porumb, se bucură de longevitate. Aceasta este concluzia unor studii desfăşurate pe parcursul mai multor ani.

Cercetatorii edocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in sange, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sange, scazand astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct. Mai mult, banala mamaliga revitalizeaza functiile sexuale, in special feminine.

Trucul care a uimit toate gospodinele. Iată cât trebuie să fierbi de fapt mălaiul ca să faci cea mai bună mamăligă din lume!
Rezultatele cercetarilor românesti efectuate de antropologi in regiunea Bran-Rucar (unde mamaliga e mai des pe masa romanilor), arata ca 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana foarte intensa, manifestata si prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa varsta de 72 de ani. De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de longevitate. Multa lume crede ca mamaliga ingrasa.

Ei bine, mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii fata de paine. Iar mamaliga virtoasa are jumatate din caloriile painii. inca din cele mai vechi timpuri, romanii au folosit mamaliga ca leac. De exemplu, doar pentru a evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mamaliga cu o jumatate de litru de lapte si un ou. Terapia a dat rezultate sute de ani.

De ajutor în obezitate
Mămăliga s-a dovedit benefică în tratamentul persoanelor care suferă de obezitate. Datorită fibrelor conținute, mămăliga este săţioasă şi, contrar unor opinii, aceasta nu îngraşă. Cu un conținut bogat în vitamine din complexul B, în potasiu şi în calciu, mămăliga este mult mai săracă în calorii.

De aceea, poate fi consumată la mesele principale în locul pâinii. În curele de slăbire, mămăliga trebuie consumată cu iaurt şi cu brânză slabă. Când este combinată cu alimente grase (unt, slănină sau smântână ), atunci meniul are efectul unei mese copioase.

Dacă vrem să socotim câte calorii consumăm zilnic, atunci trebuie să ţinem seama că 100 g de mălai are 351 calorii, în timp ce 100 grame de pufuleţi conţin 520 calorii.

De ajutor ficatului si intestinelor
Un aliment tradițional cum e mămăliga a fost de multe ori subiect de cercetare al specialistilor, fara a i se putea gasi o contraindicatie. Fierturile de porumb au fost apreciate inca din vremea lui Columb, dar, ulterior, au ajuns sa fie considerate hrana saracilor. Studiile recente au scos in evidenta faptul ca media de viata a triburilor amerindiene care se hraneau cu porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati invecinate, carora le lipsea din dieta acest aliment.

Recent, s-a descoperit prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Acesti acizi se absorb in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%. Ajunsi in sange, se transforma in hidroxiacizi care vor purifica sangele de unele substante toxice. Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna.

Cataplasme cu mămăligă aplicate pe piept

Tratamentele pe care ni le faceau bunicile noastre in copilarie ne vindecau si ne fereau de utilizarea abuziva a antibioticelor. Mamaliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere in gat si raceala, se pun pe o tabla incinsa doua linguri de malai si se sta cu nasul deasupra fumului produs, amestecand continuu. in plus, se bea seara inainte de culcare un terci, ca o mamaliga subtire, in care se pune o bucatica de unt. A doua zi, va veti simti infinit mai bine. in popor, unul din adjuvantele cu o eficienta incredibila in pneumonie este tot faimoasa mamaliga româneasca. Se lasa sa se raceasca, cat poate suporta pielea, dupa care se intinde pe zona pieptului intr-un strat de doua degete pe torace si se tine 15 minute, dupa care se inlatura, iar pielea se sterge cu un tampon inmuiat in spirt camforat. Cataplasma cu mamaliga calda e buna si in bronsite, gripa, tuse cronicizata. Aceeasi aplicatie se face in zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale si a nefritelor, pe zona inferioara a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite si cistite.

Mămăliga vindeca urciorul si lipomul

Se pune mamaliga calda pe pleoape, schimbând-o cat se poate de des. In caz de lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu mamaliga tare. Se pune in strat de 3-4 cm pe locul lipomului, avand grija ca partea care vine in contact cu pielea sa fie presarata cu tamaie fin pisata, asa cum se pune sare pe o felie de paine cu unt. Se aplica fierbinte, cat suporta pielea, si se acopera cu un obiect de lina, pentru a mentine temperatura locala ridicata. Tratamentul se face in fiecare seara si se tine pana se raceste mamaliga.

De folos si in obezitate
Mamaliguta e utila si celor care sufera de obezitate, deoarece acest aliment confera o senzatie de satietate extrem de rapida, datorita fibrelor alimentare din compozitia sa. Studiile de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus fizic si mental, sunt reduse considerabil. Gastrita hiperacida si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand, pe linga efectul de reducere a aciditatii, si o actiune usor calmanta, sedativa. Studiile de nutritie si biochimie alimentara au aratat ca mamaliga consumata frecvent amelioreaza si afectiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruatiile dificile cu sangerari abundente, anexita si metroanexita, litiaza renala, hepatita.

Mamaliga elimina pietrele de la fiere
Mamaliguta mareste secretia de bila si faciliteaza evacuarea sa, avand si efecte antiinflamatoare biliare. Este de ajutor in afectiuni ca dischinezie biliara, dispepsie, colecistita. pentru eliminarea pietrelor la fiere, se face urmatorul tratament: la ora 8,00 se mananca o felie de paine prajita cu branza de vaci. La ora 10,00, se aplica pe piele in zona bilei si ficatului un prosop inmuiat in ceai fierbinte de musetel, la fiecare 15 minute. La ora 12,00 se mananca o farfurie de gris cu lapte cat mai fierbinte. Peste 20 de minute, se pune o mamaliga fierbinte facuta din 1 kg malai, invelita intr-un prosop in zona ficatului.

Aceasta incalzire dilata canalul coledoc, ceea ce permite eliminarea pietrelor din vezica biliara. Peste 15 minute, se beau 100 ml de ulei de masline sau floarea-soarelui la 37 de grade C, apoi imediat suc de la o lamaie. La ora 17, 00, se bea o ceasca de cafea neagra. Noaptea se vor elimina pietrele. Daca apare senzatia de voma, putem bea suc de lamaie. Pentru stimularea cresterii parului, foarte eficient este masajul cu malai. Cu un pumn de malai se maseaza bine scalpul timp de cateva minute. Se scutura bine malaiul, dar nu se spala parul. Se repeta tratamentul 2-3 zile, abia apoi se spala bine parul, scrie extranews.ro

Aşa se prepară cea mai bună mămăligă. Trucul cu care nu vei da greş niciodată şi nu vor fi cocoloaşe!

Aşa se prepară mămăliga perfectă. La baza acestei rețete stă mălaiul, care se fierbe în apă, în proporție de 1 la 4, sau dacă doriți o mămăligă mai moale chiar de 1 la 2. Dar să rețineță că că în momentul în care alegeți să faceți mămăliga cu 1 cană de mălai, este recomandat să puneți 3-4 căni de apă.

Ingrediente pentru mămăliga perfectă: 500 mililitri de apă, 180 grame de făină de mălai, 1 linguriță de sare

Puneți 500 mililitri de apă la fiert, într-un ceaun sau o oală, la foc mare. În momentul când apa ajunge la punctul de fierbere, puteți începe să adăugați mălaiul în ploaie, amestecând constant, pentru a evita formarea cocoloașelor. După ce terminați de adăugat mălaiului, focul se dă la mic, iar conținutul se lasă la fiert. Pentru a nu se lipi, se amestecă în mod constant cu ajutorul unei linguri de lemn. În momentul când observați că marginile mămăligii au început să se adune spre centru sau ați gustat și este gătită, închideți focul și răsturnați-o pe o farfurie întinsă sau pe un fund de lemn, cum făceau bunicile noastre.

Unii preferă să înlocuiască apa din compoziția mămăligii cu zer, lapte sau chiar smântână. Dacă vreți să păstrați rețeta tradițională, dar vă doriți un preparat mai cremos, puteți adăuga în timpul fierberii o jumătate de cană cu lapte. Pofta bună.

Pe vremuri gospodinele pregăteau mămăligă din mălai măcinat proaspăt, din porumb recoltă proprie. Ce-i drept era un mălai mai puțin rafinat, iar mămăliga avea o textură mai grunjoasă și trebuia fiartă mai mult. În vremurile noastre lucrurile sunt mult mai simple. Găsim mălai gata ambalat, ușor de procurat, în diverse sortimente și gata de a fi gătit. Unele feluri de mălai sunt chiar prefierte, ceea ce înseamnă că mămăliga se gătește în câteva minute.

Mămăliga este un preparat extraordinar de rapid și ușor de făcut. Gospodinele mai experimentate în bucătărie pregătesc mămăliga “la ochi”, nu măsoară niciodată cantitatea de apă sau mălai. Însă nu suntem toți cunoscători, ceeea ce înseamnă că avem nevoie de repere sau cantități astfel încât mămăliga să iasă perfect de fiecare dată.

Cel mai simplu mod de a face mămăligă este de a fierbe apa cu sare, iar când a ajuns la punctul de fierbere adaugi mălaiul în ploaie, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. O lași la fiert la foc potrivit și amesteci frecvent astfel încât să nu se lipească de pereții vasului.

În privința cantităților necesare pentru o mămăligă simplă și rapidă se aplică regula – 1 măsură de mălai la 4 măsuri de apă. Simplu, fără să cântărești sau să stai cu grija că mămăliga va fi prea subțire sau prea groasă.

Citeşte şi: Nu face această greşeală în bucătărie. Toate gospodinele trebuie să ştie asta când pregătesc mămăliga!
 

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Energiei cere prelungirea plafonării la energie și gaze: subvenții bazate pe venit
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București