Iată câteva lucruri pe care n-ar mai trebui să le faci dacă ai tendinţa de a dezvolta dependenţă faţă de un anumit lucru.
Dependenţa de mâncare
Dacă eşti dependent de mâncare, te confrunţi cu ceea ce se cheamă în termeni de specialitate „mâncat emoţional”. Tot ce trebuie să faci pentru a stopa această dependenţă este să găseşti alte modalităţi pentru a-ţi găsi echilibrul: diverse activităţi recreative, medidaţii, o baie relaxantă etc. Dacă vei continua să mănânci de fiecare dată când te afli sub imperiul unor emoţii puternice vei putea dezvolta probleme în ceea ce priveşte greutatea.
Dependenţa de tehnologie
În cazul în care dependenţa ta este tehnologia, atunci ar trebui să fii agitat dacă nu ţi-ai verificat mailul, peretele de pe reţelele de socializare, dacă ai uitat telefonul acasă etc. Dacă eşti genul care petrece pe internet ore întregi pe site-uri despre sex, jocuri de noroc sau cumpărături, atunci deja dependenţa ta devine şi mai complexă. Tot ceea ce trebuie să faci este să-ţi limitezi accesul la „ispite” şi cel puţin 2 ore pe zi să le petreci „deconectat” de la tehnologia de vârf.
Dependenţa de „paharul de vorbă”
Când sunt întrebaţi de ce beau, alcoolicii răspund de regulă, „pentru că vreau să socializez”. Dacă vrei să ieşi la celebrul „pahar de vorbă”, asta nu înseamnă neapărat că paharul trebuie să fie de alcool. E adevărat că un pahar de bere sau de vin te pot dezinhiba rapid, însă acestea te pot transforma într-o persoană care nu se poate integra în societate decât dacă bea. Mai mult, poţi deveni o persoană care nu se simte confortabil dacă este înconjurată de persoane „treze”. Ca să nu mai vorbim de problemele de sănătate care pot interveni după un consum îndelungat şi exagerat de alcool. Pentru a nu deveni dependent de acest obicei trebuie să fii conştient că se poate socializa şi fără să consumi alcool. Şi chiar dacă cei din jurul tău beau, asta nu înseamnă că trebuie să exagerezi.