1. Traiesti intr-o cultura diferita de a lor
Cand mama ta te sfatuieste sa te casatoresti cu un/o crestin/a ordotox, sa-ti gasesti un loc de munca sau cum sa-ti cresti copii, o face din privind lucrurile dintr-o perspectiva proprie.
Insa daca ne raportam la definitia conform careia „Caracteristicile comportamentele si credintele unui anumit grup social, etnic se schimba de-a lungul timpului”. Iar cultura parintilor nostri, nu este cultura in care noi ne-am nascut. Cultura influenteaza atat comportamentele cat si credintele. Din nefericire, cand se gandesc la tine, nu-ti spun ca unele dintre credintele lor sunt bazate pe propria lor cultura, iar credintele limitative sunt transmise ca si cum ar fi adevaruri absolute.
Asta nu inseamna ca nu trebuie sa dai dovada de „sensibilitate culturala” faptului ca multe dintre credintele parintilor tai (si ale tale) provind dintr-o alta cultura decat a ta.
Scopul nostru este sa descoperim adevarul care exista dincolo de cultura. Sa te casatoresti si sa ai un job de la 9 la 5 este singura modalitate sa-ti traiesti viata? Bineinteles ca nu. Iar cu putina sensibilitate este posibila evitarea unor certuri cu parintii despre ce este corect sau gresit si alegerile tale in viata si ale lor. Impreuna puteti invata sa vedeti diferentele, pentru ca pana una alta, sunteti persoane diferite.
2. Inveti mai mult din ceea ce ei au facut decat au spus
Multi dintre noi suntem constienti de ceea ce ne-au invatat parintii – sau n-au mentionat niciodata – in legatura cu banii, sexul, etica si integritate personala. Insa, cum ai observat ca se manifesta aceste convingeri in viata parintilor tai? Ce ai observat din modul in care au luptat, iertat, actionat in echipa, aratarea compasiunii. Daca parintii au divortat ce ai observat din modul in care au interactionat dupa ce s-au despartit?
Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro.