Iată cele mai importante fraze din acea listă, și de ce considerăm că ar putea să va ajute.
„Nu trebuie să rezolvi tu problema, mă ajută doar faptul că pot să vorbesc cu tine despre ea.” Acesta este un răspuns bun la răspunsurile de genul „Nu te mai plânge atât.” Este o cale pașnică de a-l face să înțeleagă că ai nevoie de un ascultător bun, nu de o părere contrară. Și, în plus, este un compliment subtil.
„Te rog să înțelegi și punctul meu de vedere.” Unul din primele lucruri care zboară pe fereastră într-o ceartă este empatia. Cu cât acuzațiile se înmulțesc, cu atât părțile devin din ce în ce mai hotărâte și ferme. Încearcă această abordare de la începutul discuției pentru a te asigură că amândoi veți ține cont și de sentimentele celuilalt.
„Este cu adevărat important pentru mine. Te rog să mă asculți.” Te aștepți că partea cu ascultatul să fie o parte normală a unei discuții, dar de multe ori suntem prea ocupați să calculăm care e următorul pas, ce vom spune în continuare, sau suntem mai concentrați pe nervii care pun stăpânire pe noi și nu mai ascultăm cu adevărat și părerea celuilalt. Folosește acest semnal și așteaptă puțin, formulează clar și cât mai pașnic ce te nemulțumește.
„Înţeleg că este și vina mea.” Cea mai rapidă cale către un impas este să dai toată vină pe o singură parte. Chiar dacă pe moment ești înverșunat și știi că ai dreptate, încearcă să îți asumi și tu o parte cât de mică din vină pentru a putea în continuare să lucrați împreună la o soluție.
Citeşte mai mult pe sfatulpărinţilor.ro.