Multi oameni considera ca niste hartii roz, adica certificatul de casatorie, nu schimba mare lucru in relatia a doi oameni care, oricum, si inainte de a spune “Da” la Starea Civila si/sau in fata preotului au petrecut mult timp impreuna. Insa o casnicie implica mult mai multe decat concubinajul, chiar daca, aparent, multi factori din relatia de cuplu, din traiul in doi nu se schimba semnificativ.
Chiar si in cazul cuplurilor care au locuit impreuna ani multi inainte de a se casatori exista schimbari majore pentru unii le suporta mai greu, altii mai usor. Desi este imposibil sa stii “ce te asteapta” in casnicie, exista cateva lucruri de care orice om care se casatoreste ar trebui sa fie constient inainte de ziua nuntii.
1. Ar fi bine sa inveti sa-ti ceri iertare!
Multe persoane nu constientizeaza cat de nepriceputi sunt in a-si cere iertare pana la casatorie. Doar pentru ca-ti ceri scuze pentru o gafa sau un gest nesabuit nu inseamna ca stii cu adevarat sa ceri iertare. Iar intr-o relatie de cuplu lucrurile sunt si mai complicate, caci partenerii – amandoi – au tendinta de a crede ca ei “stiu mai bine”. In aceste conditii, este dificil sa-ti ceri iertare, pentru ca mai intai trebuie sa constientizezi ca ai gresit. Inainte de casnicie, trebuie sa fii constient ca nu tot ce stii este bine, este potrivit pentru celalalt si esti, la fel ca oricare al om, susceptibil greselii. Din acest motiv trebuie sa inveti sa-ti ceri iertare cat mai curand, pentru ca altfel vei pierde timp certandu-te cu sotul sau sotia, incercand fiecare pe partea lui sa demonstreze ca are dreptate. Insa, o discutie aprinsa intr-o relatie de cuplu stabila nu trebuie sa aiba ca scop suprem o demonstratie de forta in ceea ce priveste adevarul.
2. Casatoria este o decizie, nu o realizare
Unele persoane necasatorite au impresia ca mariajul este un motiv de sarbatoare, pentru ca este considerat o realizare in viata. Ei bine, casatoria nu este o realizare, o performanta personala, ci o decizie individuala cu privire la cum vrei sa traiesti mai tarziu, in viitor, cu privire la cum vrei sa fie viata ta. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa sarbatoresti! Poti sarbatori faptul ca ai un an de casnicie si nu v-ati certat niciodata foarte rau, sau ca au trecut 5, 10, 15… ani si inca abia asteptati amandoi sa ajungeti acasa de la serviciu ca sa va vedeti. Astea sunt adevarate motive de sarbatoare, nu faptul ca ai primit certificatul de casatorie.
3. Nu totul se rezuma la confort si siguranta
In timpul unei casnicii, exista o multime de momente in care sotii simt confort, siguranta pentru ca sunt impreuna si pentru ca traiesc cu impresia ca celalalt nu va pleca nicaieri. Insa, la un moment dat, va interveni un moment tensionat, o cearta in care vei realiza ca munca ta in relatie nu s-a terminat atunci cand ai dat cu subsemnatul in fata Starii Civile. Aici nu este vorba de munca in casa, de spalatul vaselor sau de facut curatenie, ci de munca de a te mentine pe tine insuti, dar si pe partener deasupra liniei de plutire din punct de vedere psihic si emotional.
In esenta, iti dai seama, la un moment dat, ca persoana de langa tine este speriata, surmenata si ranita, la fel cum esti si tu (iar motivele nu mai conteaza, ci doar situatia de fapt) si esti nevoit sa o ajuti ca sa se ridice. Iar daca este o casnicie reusita, si celalalt va face la fel cand tu o sa te prabusesti. Si da! O sa te prabusesti la un moment dat. E doar o chestiune de timp. Iar acest lucru este perfect normal pentru orice om, indiferent cum decide sa-si traiasca viata.
Continuarea pe Lyla.ro.