Ludovic Orban, anunţ despre majorarea pensiilor. „Ce pot să vă spun este că pensiile vor creşte”

Premierul Ludovic Orban a dat asigurări că pensiile vor creşte, dar "este prematură orice declaraţie" referitoare la procentul cu care vor fi majorate până când Guvernul nu avea raportul la şase luni privind starea economiei. Şeful Executivului a vizitat joi centrul de Centrul Renault de la Titu, alături de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru şi ministrul de Interne, Marcel Vela. 
Romania TV
28 mai 2020, 14:43
Ludovic Orban, anunţ despre majorarea pensiilor.

Principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban după vizita de la Centrul Renault de la Titu

  • Este singurul centru de acest fel din România, din Europa Centrală şi de Est.
  • Există o pistă de încercări de peste 32 de kilometri. Am testat împreună cu colegii miniştrii mai multe produse de la maşina electrică care a fost pilotată de ministrul Economiei, maşina de GPL care a fost condusă de ministrul Sănătăţii şi ministrul de Interne a condus cea mai puternică maşină – Dusterul – în mod clar ne-a depăşit pe toţit pe pista de testări.
  • Am discutat despre un proiect foarte drag celor de la Renault, proiectul realizării unui muzeu al maşinilor fabricate în România. Am şi făcut o trece în revistă a modelelor Dacia şi Renault.
  • E un început foarte bun. Ideea unui muzeu al unor maşini fabricate în România este o idee foarte valoroasă.
  • Am discutat despre parteneriatul cu grupul Dacia-Renault şi cu industria auto, vitală pentru susţinerea economiei. Am evaluat măsurile de susţinere a producţiei de maşini.
  • Trebuie să ştiţi că grupul Dacia- Renault asigură 7 la sută din exportul din România.
  • Generează peste 3 la sută din PIB şi are un număr extrem de mare de angajaţi. Sunt aproxitimativ 150.000 de angajaţi care depind de Dacia-Renault şi de buna funcţionare a Dacia Renault.
  • Suntem extrem de atenţi de evoluţiile pe piaţa autoturismelor. 
  • Am o datorie pe care o consider o datorie personală. Atunci când am discutat de realizarea acestei investiţii, una dintre condiţiile din memorandumul pe care l-am semnat cu Renault a fost lărgirea la patru benzi a DN7 de la Bâldana până la Titu. Pot să vă anunţ astăzi că după 12 ani de când am plecat de la Ministerul Transporturilor, astăzi a fost pus pe SICAP anunţul de participare la licitaţie pentru semnarea contractului de proiectare şi execuţie a proiectului de lărgire a DN7 de la Bâldana la Titu. Este un proiect necesar.

  • Despre vacanţele la mare. Împreună cu domnul preşedinte, împreună cu echipa din Guvern şi specialiştii am luat deciziile de relaxare care se vor pune în practică de la data de 1 iunie. 
  • Una dintre cele mai importate măsuri este de eliminare a declaraţiei de părăsire a localităţii. Acest lucru va permite deplasarea în afara localităţii fără să existe teama oamenilor că trebuie să completeze această declaraţie pe proprie răspundere.
  • Este vorba despre deschiderea teraselor, posibilitatea de organizare de spectacole în aer liber, posibilitatea de organizare de competiţii tot în aer liber.
  • Ridicăm restricţiile în domeniile unde riscul epidemiologic este mic şi unde riscul de infectare a oamenilor care participă la diferitele activităţi este relativ mic.
  • Despre plaje. Plajele vor fi deschise, dar vor trebui respectate anumite reguli – distanţarea între şezlonguri, spaţiile comune aferente plajelor vor  trebui organizate.
  • Va trebui ca până la data de 1 iunie, Ministerul Mediului, care administrează plajele, Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii vor emite un ordin comun privitor la regulile de protecţie sanitară. 
  • Despre majorarea pensiilor. Este prematură orice declaraţie pe tema asta. Când vom avea raportul la şase luni privind starea economiei şi starea bugetară care trebuie realizat în conformitate cu legea responsabilităţii fiscal-bugetare, când vom avea prognoza economică pe următoarea perioadă de timp atât prognoza realizată de Comisia de Prognoză, cât şi prognozele care vor fi realizate de Comisia Europeană, de Banca Mondială, vom lua această decizie. Când vom decide ceva, vom anunţa public.
  • Ce pot să vă spun este că pensiile vor creşte.
  • Despre posibilitatea ca Guvernul să modifice legea pensiilor prin OUG. Dumneavoastră credeţi că vreun proiect de lege înaintat de Guvernul României are vreo şansă să treacă într-un Parlament dominat de PSD care torpilează orice iniţiativă de dezvoltare economică? 
  • Legiferează în paralel cu Guvern, ne creează sistematic noi şi noi costuri pentru care nu există resursă financiară şi care parcă trăieşte într-o lume paralelă cu realitatea în care ne regăsim astăzi, în care, din cauza epidemiei, nu numai în România, în mare parte a lumii a generat o criză economică care a generat o reducere a veniturilor la bugetul statului şi o descreştere economică semnificativă.
  • Despre posibilitatea ca fondurile europene împrumutate să fie folosite pentru plata pensiilor. În rectificarea bugetară, în baza prognozei de primăvară, estimarea noastră privind evoluţia economiei a fost aceea a unei scăderi economice de 1,9 la sută şi a unui deficit bugetar de 6,7 la sută. Ce înseamnă deficitul bugetar? Înseamnă că vom avea cheltuieli mai mari decât veniturile. Aceste cheltuieli trebuie acoperite din nişte surse.
  • Una dintre sursele de finanţare a cheltuielor din buget pentru care nu avem resurse suficiente o reprezintă aceste credite pe care le luăm.
  • Despre deciziile luate la nivel european, şi datorită lobby-ului făcut de preşedintele României, de noi ca Guvern, alături de europarlamentarii noştri, până astăzi a fost adoptat programul SURE care oferă României posibilitatea a accesa până în 5 miliarde de euro pentru măsuri active de ocupare a forţei de muncă, inclusiv pentru munca flexibilă. De asemenea, oferă posibilitatea decontării unor cheltuieli pentru protecţia sanitară a angajaţilor la locul de muncă.
  • De asemenea, Comisia Europeană a anunţat un proiect foarte serios, extrem de important pentru întreaga Europă şi pentru noi, România. Este vorba despre construcţia a ceea ce este numit la nivel european Family Fund, adică punerea la dispoziţie a statelor membre ca urmare a unui credit luat la nivel european a unei sume suplimentare faţă de suma de 1.100 de miliarde din bugetul UE pe 2021-2027, o sumă de 750 de miliarde de euro. În propunerea Comisiei, 500 de miliarde urmează a fi acordate ţărilor membre ca granturi şi 250 de miliarde sub formă de împrumut.
  • Această decizie care a fost luată la nivel european după o dezbatere extrem de serioasă în care au existat două puncte de vedere care puţini sperau că pot fi conciliate, iată că în primă fază prin propunerea făcută de Germania şi de Franţa în primă fază şi ieri, prin propunerea CE, suntem aproape de un program de susţinere economică, al relansării economice la nivel european, fundamental care va avea efecte extrem de benefice pentru economiile ţărilor europene, pentru nivelul de trai.
  • Despre păstarea măsurilor de carantinare la revenirea în ţară. Până la data de 15 iunie, da. Toţi cei care se întorc din ţări care sunt conform evaluărilor INSP ţări cu un nivel ridicat de răspândire a virusului, când se întorc trebuie să intre în izolare 14 zile, izolare la domiciliu. Carantinarea se va face numai la cerere. Această regulă rămâne până la data de 15 iunie. Dacă ei pleacă în ţări în care nu există un nivel de răspândire care să impună intrarea în izolare la întoarcere, atunci nu trebuie să se izoleze.
  • Din 16.000 de cetăţeni care intră în România, ceăteni români sunt 11.000, aproximativ jumătate intră în izolare la domiciliu pentru că ceilalţi vin din destinaţii pentru care nu este necesară izolarea la domiciliu.
  • Dacă va merge la o terasă în afara localităţii. Cu siguranţă vă voi anunţa. O mare parte din timp o să mi-o petrec la Guvern pregătind toate măsurile economice din planul de relansare economică.
  • Despre locul în care este fabricată masca pe care o poartă. Nu ştiu. Este o mască pusă la dispoziţie de Secretariatul General al Guvernului. Am o cutie de măşti. Nu m-am uitat, dar se fac în România măşti chirurgicale. De asemenea, s-au avizat trei companii să fabrice măşti FFP2. 
  • I-am solicitat domnului ministru o anchetă despre motivele petru care a fost oprită temporar producţia. Sunt convins că domnul ministru va lua toate măsurile care se impun pentru a relua producţia şi asigura pe piaţa românească măşti din producţie internă.

 

Statul va suporta 45 la sută din salariul angajaţilor întorşi din şomaj tehnic. Noi măsuri pregătite de Guvern

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Dacia 1300 electrică pe care orice român și-ar dori-o. Bijuteria pe patru roți e unică în România și omologată RAR, iar autonomia bateriei este de 150 kilometri
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Dramă în sportul românesc. A murit la 27 de ani
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Netanyahu își exprimă sprijinul pentru Elon Musk după un gest controversat
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin