Au fost probleme cu echipamentele cumpărate din China, Turcia sau Germania. Ludovic Orban a declarat însă că în zilele următoare vor ajunge cantități mari de materiale sanitare.
„În următoarea săptămână, urmează să primim pe 3-4 aprilie 200.000 de măşti FFP 2, pe 7 aprilie 100.000 de combinezoane, 16 extractoare automate. (…) Pe data de 8 aprilie trebuie să recepţionăm 110 paturi pentru un spital modular. De asemenea, avem cantităţi care sunt contractate de ONAC – 250.000 de măşti FFP 2, 250.000 de măşti FFP 3, care urmează să intre în ţară în termen de maximum şapte zile, conform graficelor de livrare. (…) Nu e 100% că vom avea intrările la termenele respective. Pe 9 aprilie este estimat să vină transportul cel mai important, care constă în două milioane de măşti FFP 2, care face parte din contractul pe care îl avem cu China pe o cantitate, din informaţiile pe care le am, de 12 milioane măşti FFP 2„, a declarat Ludovic Orban la Digi 24.
El a susţinut că în aproximativ 14 zile măştile produse în România vor fi disponibile şi pentru populaţie.
„În funcţie de capacităţile de producţie care se dezvoltă, vor fi şi la dispoziţia cetăţenilor români, cel puţin măştile chirurgicale care se vor produce într-o cantitate mai mare. Nu pot să vă dau un orizont de timp, dar consider că în 10, 12, 14 zile măştile produse în România vor fi disponibile, dar aici avem câteva priorităţi. Prioritatea zero este protecţia angajaţilor din spitale, ai DSU, ambulanţelor, a personalului care intră în interacţiune directă cu bolnavii sau cu posibilii bolnavi. Trebuie să-i protejăm pe toţi cei care stau în prima linie a bătăliei – jandarmii, militarii, poliţiştii, plus angajaţii unor instituţii care vor avea interacţiuni, cum sunt structurile Ministerului Muncii – AJOFM, AJPIS şi alte instituţii care au interacţiuni publice, vama şi când vom avea cantităţi suficiente statul va putea să genereze o ofertă către cetăţeni la un preţ care să fie cât mai apropiat de preţul de producţie”, a spus Orban.
Premierul a subliniat că în privinţa contractelor pentru achiziţionarea de materiale sanitare din străinătate au existat „probleme uriaşe”.
„Am întâmpinat probleme uriaşe. Contractele care au fost semnate au avut contracte subsecvente cu termene de livrare. 80% dintre termenele de livrare care au fost stabilite nu au putut fi respectate, onorate, din foarte multe motive„, a spus Orban.
Premierul a dat câteva exemple în acest sens. El a indicat că există un contract pentru achiziţia a peste un milion de măşti FFP 2 şi peste un milion de combinezoane cu o companie din Turcia, dar că a apărut interdicţia de export stabilită de Guvernul turc. Orban a arătat că a intervenit pe linie politico-diplomatică şi că inclusiv preşedintele Klaus Iohannis a comunicat cu omologul său turc.
„În urma acestor intervenţii s-au deblocat cantităţi, numai că au apărut întârzieri în ceea ce priveşte livrarea acestor cantităţi„, a precizat Orban.
El a dat şi exemplul unui contract cu China prin Unifarm de milioane de măşti şi că prima livrare, de două milioane de măşti FFP 2, trebuia să aibă loc când a apărut decizia Guvernului chinez de a recertifica toate companiile care produc materiale şi echipamente.
„Ne-am trezit în situaţia în care, deşi aşteptam două milioane de măşti FFP 2, adică măşti care sunt necesare pentru protecţia personalului medical, pur şi simplu nu s-a putut onora livrarea la acest termen. La fiecare a trebuit să intervenim, să găsim soluţii, niciodată nu am stat cu mâinile în sân„, a afirmat Ludovic Orban.
Potrivit acestuia, a existat un contract cu Germania pentru 80.000 de măşti FFP 2, dar a intervenit interdicţia Guvernului german privind exportul de materiale, echipamente şi alte produse medicale. În acest context, el a precizat că a fost necesară intervenţia la Ministerul Sănătăţii pentru deblocarea unei cantităţi de măşti de protecţie.
El a apreciat şi colaborarea cu Crucea Roşie.
„Şi Crucea Roşie s-a izbit de aceleaşi dificultăţi, în ciuda reţelei internaţionale„, a spus Orban.