Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat marţi că Parlamentul a demarat procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului.
„Am demarat procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului. Este o procedură care a fost demarată de grupurile parlamentare ale PNL, în legislatura trecută, dar nu a fost trimisă spre comisiile juridice. Birourile Permanente Reunite au refuzat să deruleze procedurile din legea Avocatului Poporului şi procedurile regulamentare.
Ludovic Orban a explicat că, dincolo de sesizarea PNL în acest sens, există şi o alta depusă de deputatul PNL Florin Roman, care a fost însuşită şi susţinută şi de grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat ale USR PLUS şi ale PNL.
„La baza sesizării se află atât vechea sesizare a grupurilor parlamentare ale PNL, cât şi o sesizare depusă de colegul meu deputatul Florin Roman, care a fost însuşită şi susţinută şi de grupurile parlamentare din Cameră şi Senat ale USR-PLUS şi ale PNL. Comisiile juridice au termen de două săptămâni să analizeze această solicitare și să prezinte un raport care să fie transmis plenului”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.
Rareş Bogdan dă vina pe Avocatul Poporului şi CCR pentru că nu au fost anulate pensiile speciale: „CCR ne-a rupt aripile”
Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan anunta ca problema pensiilor speciale va fi rezolvata de catre actual guvern prin aplicarea „principiului contributivitatii” la stabilirea valorii pensiilor speciale.
Rareş Bogdan subliniază că pensiile speciale nu au fost anulate până acum pentru că „CCR ne-a rupt aripile”. Europarlamentarul liberal acuză CCR-ul că nu a vrut să-și anuleze privilegiile și astfel pensiile speciale nu au fost eliminate.
Pensiile speciale intra in analiza Ministerului Muncii, a anuntat joi ministrul Raluca Turcan. Oficialii cauta o formula juridica prin care principiul contributivitatii sa fie asigurat la pensiile speciale.
„CITIȚI cu atenție până la capăt! Azi se împlinește un an de când legea inițiată de PNL privind anularea pesiilor speciale a fost adoptată în Parlament. A fost o promisiune făcută românilor și am respectat-o! Cu o întârziere, ce e drept, de 34 de zile față de termenul fixat după preluarea guvernării.
Era limpede pentru colegii mei din Camera Deputaților, forul decizional, că alături de PNL, USR și PMP vor vota, de frica oamenilor, inclusiv alți deputați. Exact asta s-a întâmplat! Alături de Robert Sighiartau, Florin Roman, Pavel Popescu, Razvan Prișcă și ceilalți colegi deputați liberali s-au raliat alții. Ce a urmat știm cu toții. Și e dureros și regretabil.
Avocatul Poporului, doamna Renate Weber, a atacat Legea la CCR, pe motiv de neconstituționalitate. La CCR, beneficiarii pensiilor speciale nu au înțeles că au obligația morală să-și anuleze privilegiile. Din păcate. Un CCR în care 6 din 9 judecători sunt numiți, în diverse momente, de PSD/ALDE și unde 7 din 9 sunt beneficiari de Pensii Speciale.
Unii oameni mă întreabă de ce a inițiat PNL legea, dacă știa că va cădea la CCR. Alții mă întreabă de ce am promis această lege, dacă știam că este imposibil să rămână bătută în cuie.
Oameni buni, înainte de a fi politician, am fost jurnalist și m-am exprimat împotriva pensiilor speciale de sute de ori! Era și rămâne una dintre dorințele mele cele mai fierbinți, pentru că este o nedreptate cruntă care împarte românii în cetățeni de rangul I și cetățeni de rangul II. Este o luptă care trebuie dusă, dacă dreptatea mai are vreo noimă în țara asta!
Știam că va fi greu! Dar dacă am renunța de fiecare dată când am încerca să ajungem la un pisc ce pare imposibil, n-am mai duce nicio luptă. Everestul ar fi rămas necucerit, n-ar mai fi existat avioane. N-ar mai fi existat 1 Decembrie 1918.
CCR ne-a rupt aripile, dar n-am abandonat! Am venit cu impozitarea masivă a pensiilor speciale. In iunie anul trecut. Din nou, CCR ne-a ras în nas și a blindat aceste privilegii, această porcărie fără seamăn. După ce a amânat de 3 ori o decizie, pe 14 decembrie a considerat ca și această Lege este neconstituțională.
Oameni buni, principiul contributivității este susținut de orice om care mai are un pic de obraz. Și nu pentru voturi, ci pentru că așa este corect!!! Aștept ca problema să fie rezolvată de către Guvernul actual sau de către majoritatea parlamentara PNL/USR-Plus/UDMR. La fel cum aștept și rezolvarea alegerilor în doua tururi de scrutin măcar pentru anul electoral 2024.
P.S. Aud că există circuite speciale pentru vaccinarea angajaților unor instituții, gen BNR sau Curtea de Conturi. Pe bune?? Ce le spui pensionarilor, categorie vulnerabilă, care nu au apucat să se programeze? Că oricum, numărul vaccinurilor împotriva Covid 19 date unor categorii „speciale” oricum nu ar acoperi cererea pensionarilor sau a celor cu boli cronice? Nu, nu l-ar acoperi, dar aici vorbim despre dreptate, nu despre un calcul contabil! Doamne, Dumnezeule, oare chiar nu putem înțelege că românii sunt sătui până la greață de privilegiile unor piloși, unor “speciali”?”, a scris pe Facebook Rareş Bogdan.