Programul de guvernare depus de Florin Cîţi cuprinde şi un capitol despre pensii. Guvernul va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflației și minim 58,5% din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie, se arată în document.
„Legislaţia din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de excepţii şi de privilegii fiind obţinute prin legi speciale în Parlament. Acest lucru a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivităţii. Susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie şi va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie”, conform documentului.
În Programul de guvernare se mai prevede stabilirea unui mecanism privind predictibilitatea creşterii anuale a punctului de pensie.
„Vor fi consolidate în continuare abilitățile de management la nivelul conducerii caselor de pensii, prin fixarea, de la începutul anului 2021 a unor indicatori de performanță clari pentru toate casele.
Un criteriu de evaluare esențial se va referi la recuperarea în totalitate a întârzierilor (unele extrem de mari) în emiterea deciziilor de pensionare, a deciziilor de recalculare respectiv a deciziilor pentru pensiile comunitare”, se mai arată în document.
Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat miercuri, referindu-se la pensii, că „trebuie să existe un mecanism de creștere a punctului de pensie, care să țină cont de inflație și de majorarea salariului minim”.
„Cunoașteți punctul nostru de vedere în legătură cu pensiile. Trebuie să existe un mecanism de creștere a punctului de pensie, care să țină cont de realitățile economice. El e anunțat public. El trebuie să compenseze pierderea puterii de cumpărare ca urmare a inflației și o creștere a punctului de pensie în funcție de creșterea salariului minim pe economie”, a declarat Ludovic Orban.
Program de guvernare: Pensiile vor fi majorate anual cu rata inflaţiei şi cu minimum 58,5% din creşterea salariului mediu
„Acțiunile Ministerului Muncii și Protecției Sociale se vor concerta, în continuare, pe două paliere cu importanță majoră. Unul este legat de introducerea digitalizării în toate domeniile de activitate și la toate palierele de interacțiune cu cetățeanul, ceea ce presupune dezvoltarea sistemului informatic existent, precum și transferul în format electronic a tuturor serviciilor oferite de instituțiile din subordinea/aflate în coordonarea ministerului („zero timp de așteptare, zero hârtii”).
Al doilea palier este legat de abordarea personalizată și integrată în funcție de profilul beneficiarului: acesta este preluat de specialiștii sistemului de protecție socială care îi vor oferi toată paleta de servicii și beneficii sociale, dar și consiliere și mediere pentru piața muncii (în prezent, aproximativ 286.000 de șomeri) sau pentru pensionare (în prezent, 4,9 milioane de pensionari). (…) Totodată, Ministerul Muncii și Protecției Sociale se va asigura de respectarea principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, acces pentru vârstnici și tineri, pentru persoane cu dizabilități și persoane cu vulnerabilități multiple prin politicile și programele naționale care vor fi elaborate, în scopul realizării de noi progrese și accelerării ritmului acestora la nivelul societății”, se arată în programul de guvernare depus de Florin Cîţu.
Principalele măsuri:
PROGRAMUL DE GUVERNARE AL Guvernului Florin Cîţu pentru 2020 – 2024. VEZI AICI DOCUMENTUL
Conform listei de ministri depusă miercuri la Parlament, Ministerul Muncii din Guvernul Cîţu va fi condus de Raluca Turcan, singura femeie in acest Cabinet.