Ludovic Orban, anunţ despre şomajul tehnic pentru bugetari. „Nu mai e de actualitate”

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi dimineață, că șomajul tehnic pentru bugetari nu mai este de actualitate, deoarece România se apropie de finalul stării de urgență, în data de 15 mai, când vor începe măsurile de relaxare.
Romania TV
23 apr. 2020, 07:53
Ludovic Orban, anunţ despre şomajul tehnic pentru bugetari.

Principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban

    • Ne-am pus la curent cu situaţia de la Institutul Cantacuzino şi cu proiectele institutului. În privinţa laboratorului unde se fac testări pentru COVID, laboratorul are o capacitate de 500 de testări pe zi, care poate fi crescută care poate fi crescută în funcţie de necesităţi.
    • Există mai multe proiecte la Cantacuzino: reluarea producţiei vaccinului antigripal. Mai există un singur echipament lipsă – recoltatorul de lichid alantoid care se extrage din ouăle embrionale. După achiziţionare acestui echipament, se poate trece la pregătirea liniei de fabricaţie pentru a putea produce din nou vaccin antigripal.

  • Este în curs de pregătire un nou produs de lansare pe piaţă. Este vorba despre imunomodulator care reglează nivelul de anticorpi din organism. De asemenea, este un proiect mare care urmează să fie finanţat din fonduri europene prin care se va urmări ca obiectiv capacitatea de producere a vaccinului tetravalent care se va face în altă locaţie.
  • Apreciez în mod deosebit activitatea noului manager, manager de criză care a fost numit de când a început criza de coronavirus. Am încredere că echipa de aici care capacitatea de a reporni Institutul Cantacuzino.
  • Capacitatea laboratorului ar putea creşte la 1.000 de teste. Capacitatea la nivel naţional este mult mai mare decât numărul de teste care se efectuează. Capacitatea nominală este de aproape 8.000 de teste în 61 de centre în care operează astfel de tipuri de aparate. Obiectivul nostru este să creştem capacitatea de testare astfel încât să putem teste oricât este necesar conform procedurii INSP.
  • În cadrul laboratorului se vor putea efectua cercetări şi despre acest virus (coronavirus). Nu vă pot da un răspuns care este capacitatea efectivă. 
  • Despre relocarea de personal şi angajarea suplimentară la Institutul Cantacuzino. Mai este nevoie la laboratorul de biosecuritate să fie angajaţi, dar nu este simplu. Am înţeles că numărul angajaţilor este de 600. S-au adus cercetători noi şi există clar o mobilizare pentru a întări capacitatea Institutului de a cerceta şi a produce ceea ce este necesar.
  • Despre producţia de măşti. Va trebui ca până la data de 15 mai să producem capacităţi de măşti suplimentare. Sunt stocuri de milioane de măşti FPP2. 
  • Despre distribuirea de măşti către persoanele defavorizate. Cu siguranță am discutat această chestiune de aproximativ o săptămână. Purtuarea măștii în spații închise e foarte utilă  impiedică transmiterea virsulul. Știți că preocuparea noastră de la începutul virusului a fost să susținem producătorii români. Avem deja utilaje noi, facem evidența producătorilor vom încerca să asigurăm cantitatea adeplină pentru persoane vulnerabile care sunt sub incidenta legii privind venitul minim vom încerca să asigurăm aceste măști fără cost.
  • Despre planul de repornire al economiei. Suntem în curs de elaborare a acestui plan. Analizăm toate măsurile restrictive. Analizăm un mecanism de ridicare a fiecărei măsuri, care este riscul epidemiologic.
  • Despre renunţarea la şomajul tehnic. Nu mai este de actualitate pentru că ne apropiem de finalul stării de urgenţă. 
  • Pentru că o mare parte dintre cei care lucrează în instituțiile publice sunt implicați în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Sănătății. Nu poți să renunți la nimeni din această zonă, dimpotrivă, mai avem nevoie de specialiști suplimentari. Ministerul Apărării, MAI, Ministerul Muncii, care e implicat în derularea tuturor programelor de sprijin referitor la șomajul tehnic și celelalte forme de sprijin pentru profesioniști și alte categorii de angajați. 
  • O mare parte din sectorul public este foarte puternic turat, ne apropiem oricum de finalul prelungirii stării de urgență și nu mai e contextul necesar. Am gândit, am analizat, până la urmă nu mai e de actualitate.
  • Despre plata şomajului tehnic pentru mediul privat. O parte dintre ele (resurse, n.red.) vor fi decontate, adică vor fi susținute din bugetul UE, din sumele alocate pentru România. Avem resurse și pregătim măsurile de relansare economică, care vor trebui să țină cont de planul de relansare, în funcție de cum afectează diferite activități economice pregătim măsurile de susținere.
  • Despre măsurile de relaxare. Suntem în analiză. Trebuie să avem o radiografie a situaţiei. Pe lângă fondurile pe care la avem la buget, avem fondurile europene. Analizăm obţinere de susţinere de la BERD, Banca Mondială. Trebuie să inventariem toate resursele pe care le avem la dispoziţie.
  • Au venit români din ţările UE care vor avea nevoie să-şi găsească un loc de muncă. Aici suntem într-un proces de accelerare a procedurilor pentru proiectele de investiţii. Am emis o OUG pentru a redus termenele.
  • Despre plafonarea preţului măştilor. Ne găndim la acest subiect. Când s-au luat astfel de măsuri, dacă intervenţia pe piaţă a generat un preţ adminitrativ care nu are legătură cu cererea şi oferta, s-a produs penuria. Cred că aici trebuie să asigurăm o ofertă la nivelul cererii. Să producem în România suficient de mult.
  • Despre plafonarea preţului antigripal. În ceea ce priveşte producţia vaccinului antigripal, vă spun că nu va fi produs anul acesta. Va fi gata anul viitor. 
  • Despre al doilea val de coroanvirus. Urmărim cu mare atenţie estimările specialiştilor. Părerile nu coincid. Ne pregătim pentru orice variantă posibil.
  • Despre plata pensiilor.  Cu siguranţă avem ca priorităţi plata pensiilor. Pentru toate aceste lucruri vom asigura resurse financiare. Toate resursele noastre sunt pentru revenire.
  • După depăşirea vârfului epidemiei, există o prognoză de creştere rapidă. 
  • Despre şcoli şi reluarea cursurilor după 15 mai. Această decizie o vom lua alături de preşedinte şi de Ministerul Sănătăţii, în funcţie de evoluţia epidemiei. Se face o analiză a nevoilor. Vor trebui asigurate măşti pentru copii şi pentru cadrele didactice.
  • Despre planul profesorului Adrian Streinu Cercel referitor la izolarea pensionarilor. La această întrebare vă poate da un răspuns domnul ministru Tătaru. Aia este o năstruşnicie, o stupiditate mai mare nu ma văzut. Aia zici că e făcut în anul 1950, cu statul care se ocupă de tot, statul preia tot. Nici nu trebuia să o ia în serios. Carantinarea părinţilor noştri, ruperea de familii sunt lucruri de o gravitate extremă.
  • Despre relaxarea restricţiilor. Să fie evitate mulţimile. 
  • Despre redeschiderea restricţiilor pentru restaurante şi baruri. Pentru fiecare activitate economică se face o analiză. Suntem în analiză, pregătim un plan. Fiecare ridicare de restricţie va fi însoţită de un plan de măsuri.
  • Despre IMMinvest. Va fi operaţional cât de curând. Au fost probleme la aplicaţia utilizată. În urma problemelor, se construieşte o aplicaţie certificată care să fie 100% funcţională. Acest lucru îl va anunţa ministrul Finanţelor când va fi sută la sută convins că funcţionează. 
  • Toate firmele care se vor califica vor beneficia. Am crescut plafonul la 15 miliarde. A existat interes din partea sistemului bancar. Există o determinare din partea băncilor de a finanţa. 

Potrivit programului premierului făcut public de Guvern, la vizita de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” participă şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

Premierul Ludovic Orban este aşteptat să facă o analiză a situaţiei de la Institutul „Cantacuzino” şi va vorbi despre măsurile pe care Guvernul le va lua pentru a începe etapa de „relaxare” a restricţiilor după data de 15 mai.

Klaus Iohannis: „După data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măşti”

Programul premierului Ludovic Orban pentru joi, 23 aprilie

– Vizită la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”; participă ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă (8,30) (oportunităţi Foto/video oficiali pe parcursul vizitei)
* declaraţii de presă (10,00 – în curtea Institutului „Cantacuzino”)

– Consultări cu reprezentanţii radiourilor şi televiziunilor locale şi regionale pe tema măsurilor necesare pentru limitarea efectelor economice negative generate de epidemia de COVID-19 (10,30 – Palatul Victoria) (oportunităţi fotograf oficial)

– Consultări cu reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (12,00 – Palatul Victoria) (oportunităţi fotograf oficial)

– Şedinţă de guvern (17,00 – Palatul Victoria) (oportunităţi foto şi video la începutul şedinţei pentru cameramanul şi fotograful oficiali; oportunităţile vor fi transmise live pe pagina de Facebook a Guvernului, pe canalul oficial de Youtube, precum şi prin sistemul unic de distribuţie al Administraţiei Prezidenţiale).

Ludovic Orban şi Nelu Tătaru analizează sugestia Ralucăi Turcan de a-l demite pe Streinu Cercel de la conducerea spitalului Matei Balş

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Animalul rar care a fost surprins pe teritoriul României. Vânează alături de pereche și sunt deosebit de agresivi. Unul dintre parteneri sperie prada şi o conduce spre celălalt
Capital.ro
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultimul boem al secolului XX. S-a stins singur și trist, înconjurat doar de pisicile sale
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Elevii înotători din Constanța se confruntă cu lipsa apei calde din cauza datoriilor Palatului Copiilor
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni