„În zona HoReCa, pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, vom introduce o formă de ajutor de stat care am văzut că este deja folosită în două ţări europene. Este o schemă în care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri raportat la 2019. Efectiv se dau bani, 20% din pierderea pe cifra de afaceri”, a declarat premierul Ludovic Orban, la postul B1 TV, citat de Ştiripesurse.
Orban a afirmat că această măsură de ajutor ar urma să fie aplicată prin Ministerul Economiei.
„Noi deja pregătim schema de ajutor de stat, pregătim actul normativ, vom face solicitare către Comisia Europeană pentru că orice formă de ajutor de stat pe care o dai trebuie aprobată de Comisia Europeană”, a adăugat prim-ministrul.
De asemenea, premierul a menţionat că Guvernul va pregăti o schemă de ajutor de stat şi pentru zona culturală privată.
În acest caz, Orban susţine că este o schemă „foarte complicat de generat” pentru că sunt foarte multe forme sub care cei care activează în domeniul culturii îşi desfăşoară activitatea, de la ONG-uri la persoane fizice care lucrează ca freelancer.
În plus, premierul a mai precizat că Guvernul şi-a propus ca, pentru toate măsurile pe care le va implementa, depunerea aplicaţiilor să poată fi făcută online.
Ludovic Orban a precizat că România a depășit estimările Comisiei Europene și ale FMI privind evoluția economică, asta pentru că Guvernul a luat multe măsuri în sprijinul companiilor și, de asemenea, s-au făcut multe investiții publice:
„Noi am depășit estimările, că ele sunt făcute static, nu țin cont de politicile economice implementate de Guvern. România e singura țară în care investițiile publice au avut un impact pozitiv în creșterea economică. Suntem singura țară care a crescut investițiile publice în vreme de criză economică.
Asta se resimte asupra creșterii economice. Companiile sunt mai puțin afectate decât în alte zone, pentru că noi am luat măsuri: am amânat până în 25 octombrie plata unor taxe și impozite, am dat facilități la plată, am lăsat lichidități în companii, pentru a le permite să aibă capital de lucru și să-și susțină investițiile și să plătească salariile, am accelerat rambursarea TVA, am permis rambursarea înainte de efectuarea controlului.
Am implementat măsuri pentru asigurarea capitalului de lucru și pentru investiții prin IMM Invest, prin programul de garantare al creditelor pentru companiile mari, prin granturi pe care le-am instituit”, a mai explicat Orban, conform sursei citate.