Ludovic Orban a declarat că la sfârşitul lunii octombrie are programată o vizită oficială în Franţa, principalul obiectiv fiind semnarea foii de parcurs privind parteneriatul strategic dintre cele două ţări.
Orban a precizat, însă, că vizita are mai multe componente, inclusiv una legată de apărare, urmând să fie însoţit de miniştrii de Externe, Economiei, Agriculturii şi de cel al Apărării.
Şeful Executivului mai are în program şi o vizită în Israel în prima parte a lunii noiembrie. Orban a mai spus că va face o vizită şi în Germania, însă programul acesteia este încă în discuţie.
În Franţa, starea de urgenţă s-a încheiat la 10 iulie, iar începând din 16 octombrie, de la miezul nopţii, pe întreg teritoriul, este instituită din nou din cauza agravării epidemiei de COVID-19.
Preşedintele Emmanuel Macron a susţinut o declaraţie miercuri seara, în care a anunţat noile măsuri pentru combaterea răspândirii coronavirusului, pe teritoriul Franţei.
„Nu am pierdut controlul. Suntem într-o situaţie preocupantă, care arată că nu putem fi inactivi, dar nici nu trebuie să intrăm în panică. Am tras învăţăminte din primul val epidemic. Am avut 30.000 de victime, iar de atunci încă 2.000 de victime suplimentare. Virusul revine. Suntem în ceea ce adesea este numit drept al doilea val epidemic, iar acest lucru este în întreaga Europă„, a spus Emmanuel Macron.
Citeşte şi Coronavirus. Franţa reintră de sâmbătă în stare de urgenţă
„Dar nu am pierdut controlul. Însă serviciile de urgenţă, serviciile spitaliceşti sunt într-o situaţie mai preocupantă decât înainte”, a mai spus preşedintele Franţei.
Emmanuel Macron a confirmat că vor fi impuse restricţii de circulaţie între orele 21.00 şi 6.00 în regiunea Ile-de-France, inclusiv în Paris, şi în alte metropole – Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Rouen, Toulouse şi Montpellier. Restricţiile vor dura patru săptămâni. „Interdicţiile de circulaţie pe timp de noapte sunt o măsură pertinentă. Ar fi disproporţionat să reintroducem restricţii totale pe întreg teritoriul ţării (…) Restricţiile vor dura patru săptămâni şi vom merge la Parlament pentru a le prelungi până la 1 decembrie. Şase săptămâni este intervalul de timp care ni se pare util„, a explicat Macron.
Pentru a pune în aplicare măsura de carantină, vor exista controale şi amenzi de 135 de euro şi în cazul unor infracţiuni repetate amenda va ajunge la 1500 de euro.
Franţa a raportat miercuri 22.591 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, în timp ce numărul de spitalizări şi decese cauzate de boala COVID -19 continuă să crească.