Ludovic Orban anunţă închiderea teraselor: „Luăm în calcul intensificarea controalelor”

Luovic Orban a anunţat că terasele şi localurile care nu rescpectă regulile pentru limitarea răspândirii coronavirusului vor fi închise. Guvernul s-ar putea reuni marţi în şedinţă pentru a completa Hotărârea de Guvern privind starea de alertă cu prevederile referitoare la izolare şi carantină, ca urmare a intrării în vigoare a legii pe această temă adoptată de Parlament ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
Romania TV
20 iul. 2020, 07:37
Ludovic Orban anunţă închiderea teraselor:

„Luăm în calcul intensificarea cotroalelor peste tot unde avem informaţii privitoare la încălcarea regulilor inclusiv în ceea ce priveşte terasele. Să ne asigurăm că patronii, managerii sunt implicaţi în respectarea regulilor. Nu putem modifica cuantumul amenzilor, în urma deciziilor Curţii Constituţionale decât prin lege adoptată în Parlament. Toate amenzile le dăm în baza Legii 55 şi nu putem da amenzi mai mari decât cuantumul maxim stabilit prin această lege. A existat o încercare de a se introduce şi în legea actuală pentru încălcări a izolării, a existat o încercare de a creşte un pic amenzile, dar nu s-a reuşit, Parlamentul este suveran în urma deciziilor CCR privitor la toate aceste aspecte legate de partea punitivă. Noi respectăm prevederile legii.

Avem la dispoziţie şi alte pârghii, suspendarea autorizaţiei de funcţionare. Aici am avea nevoie de un sprijin mult mai serios din partea primarilor pentru multe tipuri activităţi autorizaţia de funcţionare este emisă de primării şi primăriile au puterea de a suspenda autorizaţiile de funcţionare şi cer concursul tuturor primarilor”, a declarat Ludovic Orban.

Referitor la deschiderea restaurantelor, premierul a declarat că până nu reuşim să înregistrăm un trend descendent în ceea ce privește numărul de infectări, nu putem adopta alte măsuri de relaxare.

„Atât timp cât nu reușim să înregistrăm un trend descendent în ceea ce privește numărul de infectări, nu putem adopta alte măsuri de relaxare. Înțeleg problemele patronilor de restaurante. Îmi pare rău că a trebuit… Noi, în planul de relaxare, aveam prevăzut pentru data de 15 iulie data de redeschidere, desigur, cu măsuri, a restaurantelor în spații închise. Nu s-a putut”, a declarat Ludovic Orban.

Guvernul s-ar putea reuni marţi în şedinţă pentru a completa Hotărârea de Guvern privind starea de alertă cu prevederile referitoare la izolare şi carantină, ca urmare a intrării în vigoare a legii pe această temă adoptată de Parlament ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. Premierul Ludovic Orban a explicat luni că, odată cu intrarea în vigoare a legii, vor fi stabilite toate măsurile şi toate acţiunile necesare astfel încât sănătatea şi viaţa românilor să fie protejate, precizând că Guvernul nu doreşte să impună restricţii suplimentare, care să aibă impact negativ asupra economiei.

„Vom avea cel mai probabil mâine dimineaţă şedinţă de guvern pentru modificarea hotărârii de Guvern privitoare la starea de alertă astfel încât să introducem toate măsurile care sunt permise de lege. Pregătim din punct de vedere administrativ, managerial toate structurile cu atribuţii, indiferent că este vorba de INSP, direcţiile de sănătate publică, spitalele, IGSU, Centrul de Control, toate le pregătim pentru a dispune într-un ritm cât mai rapid măsurile necesare în baza prevederilor legii”, a mai declarat premierul.

Întrebat despre cel mai negru scenariu al pandemiei, care prevede posibilitatea ca în septembrie să fie înregistrate un milion de cazuri de infectare cu noul coronavirus, precum și posibilitatea revenirii la starea de urgență începând din august, premierul a răspuns: „Sunt mai multe prognoze făcute încă de la începutul epidemiei. Îmi aduc aminte de prognoze extrem de pesimiste, care vorbeau de cifre care nu s-au confirmat. Toate structurile și specialiștii cialaistii își fac datoria și iau toate măsurile posibile legal”.

Citeşte şi Ludovic Orban, anunţ după numărul record de infectări: Pregătim noi măsuri

Guvernul a adoptat săptămâna trecută HG de prelungire a stării de alertă, fără a include însă şi prevederi referitoare la carantină şi la izolare, care, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, trebuie reglementate prin lege, în Parlament, iar la acel moment proiectul de lege pe acest subiect era încă în dezbatere.

Citeşte şi Ludovic Orban: Mulţi dintre cei care lucrează în domeniul aviaţiei s-au aflat în linia întâi în lupta pentru viaţă, alături de medici

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'