„Sunt astăzi (miercuri, n.r.) prezent la Ministerul Finanţelor Publice pentru a-l instala oficial pe noul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu. Am purtat o discuţie înainte de această conferinţă de presă privind situaţia finanţelor. Aşa cum am avertizat de o bună perioadă de timp, de cel puţin un an, este clar că starea finanţelor este foarte proastă. De altfel, se vede din cifrele oficiale care sunt publicate, respectiv din contul de execuţie la nouă luni, cu un deficit de 2,6% din PIB, comparativ cu deficitul de anul trecut, care era undeva la 1,6% din PIB. De asemenea, se vede clar că nu a fost îndeplinit planul la încasări, existând în materie de colectare a veniturilor un minus de aproape 11 miliarde. De asemenea, se înregistrează, în ceea ce priveşte colectarea contribuţiilor, un minus de peste un miliard. Atât bugetul de stat, cât şi bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul sănătăţii înregistrează deficite”, a declarat Ludovic Orban miercuri.
Potrivit premierului, ministrul Finanţelor va trebui să strângă şurubul la maximum şi să evite orice cheltuială inutilă.
„Ministrul Finanţelor, domnul Florin Cîţu, are o misiune extrem de dificilă. Este clar că, încă din prima zi, va trebui să se concentreze pe câteva proiecte majore: rectificarea bugetară, care să asigure resursele financiare pentru toate instituţiile publice care nu au prevăzute sumele necesare pentru a încheia exerciţiul bugetar în bune condiţii şi, de asemenea, pentru autorităţile locale. Evident, asta va presupune cheltuieli noi. Să strângă şurubul la maxim şi să evite orice cheltuială inutilă.De asemenea, cât se mai poate, în ultimele nici două luni, să vedem dacă putem să recuperăm în ceea ce priveşte planul de încasare„, a subliniat Orban.
Pe de altă parte, acesta a precizat că Florin Cîţu va trebui să-şi formeze echipa, urmând ca săptămâna viitoare să prezinte „o fotografie detaliată, la zi, a situaţiei de moment şi măsurile pe care le va lua pentru a încerca să limiteze deficitul bugetar, pentru a opri cheltuielile şi pentru a combate în special marea evaziune fiscală”.
„Trebuie restructurate la maxim cheltuielile necesare. De exemplu, pe structura bugetului, 36% din cheltuieli sunt acum pe materiale şi servicii. S-au cumpărat maşini în draci şi apropo de cheltuieli de capital sunt foarte multe cheltuieli, acestea trebuie analizate şi trebuie oprite toate cheltuielile nenecesare. De asemenea, gândiţi-vă că mai avem şi situaţia legată de rambursarea TVA şi sistemul care a fost folosit. Vi se pare normal ca unele firme să beneficieze de rambursare imediată, iar alte firme să fie ţinute cu lunile? Pot să vă spun că la Ministerul Dezvoltării situaţia privitoare la întârzierea decontării pe PNDL este foarte dificilă. Sunt situaţii de lucrări realizate care totalizează în jur de 5 miliarde de lei. Fondul de rezervă al Guvernului e gol complet. Dacă vă uitaţi la ultimele Hotărâri de Guvern emise pe ultima sută de metri, veţi vedea că fostul premier a alocat bani din fondul de rezervă în draci, fără niciun fel de criterii şi fără niciun fel de bază legală strict numai pentru a favoriza anumite entităţi, anumite primării din postura de candidat la alegerile prezidenţiale”, a susţinut prim-ministrul.
Premierul Ludovic Orban anunţă că va semna, alături de ministrul Finanţelor Publice, o declaraţie pe propria răspundere prin care îşi vor asuma că datele care stau la baza alcătuirii bugetului de stat sunt reale. Orban spune că nu se vor tăia pensii şi salarii şi că nu se renunţă la majorarea nivelului salariului minim pe economie.
„La legea bugetului de stat vom avea grijă ca atât ministrul Finanţelor, cât şi subsemnatul ca premier să semnăm declaraţia pe propria răspundere privind veridicitatea datelor care stau la baza alcătuirii bugetului”, a afirmat premierul Ludovic Orban, miercuri, la preluarea mandatului de ministru al Finanţelor de către Florin Cîţu.