Ludovic Orban: „Prefer să izolăm virusul decât să ajungem în situaţia să-i izolăm pe români”

Premierul Ludovic Orban a cerut, joi în timpul şedinţei de Guvern, "mobilizare generală" în toate ministerele pentru a folosi toate instrumentele în aşa fel încât să scadă numărul de persoane infectate cu noul coronavirus.
Romania TV
09 iul. 2020, 14:09
Ludovic Orban:

Principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban

  • Creşterea numărului de cazuri, creşterea numărului de persoane diagnosticate pozitiv trebuie să ne pună în gardă. Vă solicit fiecărui ministru să sunaţi mobilizare generală în ministerele pe care le conduceţi
  • Toate ministerele care sunt implicate în lupta anti COVID trebuie să fie mobilizate la maximum şi să utilizeze toate instrumentele legale aflate la dispoziţie pentru a putea reduce numărul de persoane infectate.
  • Mesajul pe care-l transmit este foarte simplu: marea majoritate a cetăţenilor sunt corecţi, se protejează, respectă regulile de protecţie sanitară.
  • Din păcate, avem o sumă de agenţi economici, de instituţii şi de cetăţeni care şi datorită unei campanii de agresivitate fără precedent, de negare a virusului şi nesocotire a pericolului au ajuns în situaţia de a ignora regulile pe care le-am stabilit.
  • Transmit un mesaj simplu: fără menajemente, fără milă faţă de cei care încalcă legea şi regulile de protecţie sanitară.
  • Toate instituţiile cu atribuţii de control trebuie să fie mobilizate în teren şi să controleze la sânge peste tot unde trebuie respectate reguli şi să dicteze toate sancţiunile legale împotriva celor care încalcă regulile.
  • Toţi agenţii economici, toţi actorii instituţionali care sunt obligaţi să organizeze activităţile într-un mod reglementat sunt responsabili pentru modul în care se asigură respectarea acestor reglementări prin lege, HG.
  • Solicitaţi raport zilnic din partea fiecărei instituţii de control privitor la personalul aflat în teren. Mai scoteţi-i din birou pe cei care sunt obişnuiţi să stea la birou.

Orban: „Sunt funcţionari care nu respectă regulile”

  • Toată lumea care are atribuţii pe teren – raport zilnic privind controalele efectuate, situaţia descoperită în teren, măsurile dispuse pentru remedierea situaţiilor, sancţiunile dictate de organele de control pentru nerespectarea regulilor de protecţie sanitară.
  • Toate instituţiile de control trebuie să asigure controlul respectării legislaţiei şi în acest moment.
  • Prioritate zero este controlul respectării normelor de protecţie sanitară peste tot – în transportul public, în metrou, la locul de muncă.
  • Vreau să începeţi cu instituţiile pe care le conduceţi. Am avut surpriza să constat că sunt funcţionari care nu respectă regulile.
  • Frumuşel, de două-trei ori pe zi, trimiteţi oameni din echipa de control care să verifice respectarea regulilor.
  • Cine nu respectă regulile de protecţie sanitară – sancţiune disciplinară şi chiar amendă. Dacă e necesar, puteţi apela la Poliţie. Domnul ministru Vela vă poate sta la dispoziţie pentru că în primul rând noi trebuie să respectăm regulile.
  • Aveţi grijă la relaţia cu cetăţenii – fie că e vorba de relaţia cu ANAF, de AJOFM, de orice instituţie care are interacţiune cu cetăţenii români pentru acordarea unor drepturi, pentru furnizarea unor servicii.
  • Trebuie organizate regulile strice de respectare a regulilor de protecţie sanitară.
  • Societăţile comerciale aflate în subordinea Ministerelor, de asemenea, trebuie să impună o disciplină strictă.
  • Toţi actorii instituţionali din zona privată şi din zona publică trebuie aduşi alături de noi în acest efort de stăvilire a râspândirii virusului.
  • Prefer să izolăm virusul decât să ajungem în situaţia să-i izolăm pe români sau Doamne fereşte să fim izolaţi de alte ţări din UE care urmare a creşterii numărului de cazuri.
  • Sâmbătă, am convocat cu domnul ministru Vela conferinţa cu prefecţii şi cu toate instituţiile de control care sunt implicate în bătălia anti COVID. Vom stabili foarte clar modalitatea de acţiune în teren.
  • Voi solicita o întâlnire cu reprezentanţii administraţiilor locale, asociaţii municipiilor, oraşelor, comunelor, pentru a discuta despre implicarea instituţiilor locale în respectarea regulilor. Este foarte important să avem alături de noi toţi actorii instituţionali din public şi din privat.

Ludovic Orban, apel către Ministrul Fondurilor Europene

Ludovic Orban: Domnule Boloş, de la instalare, am promis românilor că ducem gazul românesc în casele românilor şi a cam trecut ceva timp de când ne străduim să punem la punct programul de înfiinţare a distribuţiilor de gaz în localităţile în care nu există distribuţii de gaz. Care este situaţia?

Marcel Boloş: Începând de ieri, avem aprobarea oficială a Comisiei Europene pentru racordul la reţeaua de gaze naturale, la reţeaua de distribuţie. (…) Avem această aprobare oficială. România, începând de ieri, poate să deruleze programul naţional de racordare la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale pentru toţi cei care urmează să fie beneficiari. Sper ca la proxima şedinţă de Guvern. 

Orban: Aşteptăm la următoare şedinţă de Guvern proiectul de act normativ.

Marcel Boloş: Suntem pregătiţi ca în jurul datei de 1 august să putem lansa oficial ghidul solicitantului şi să putem primi primele cereri de finanţare.

Despre despăgubiri pentru pagubele provocate de inundaţii

Ion Ştefan, ministrul Dezvoltării: Dorim să introducem pe lista suplimentară a şedinţei de Guvern un proiect de HG privind alocarea unei sume de 327 de milioane de lei din Fondul de Intervenţie pentru 1.211 obiective din 23 de judeţe. Aşa cum ne-am angajat, suntem pregătiţi să venim în sprijinul cetăţenilor.

Banii pentru despăgubiri vor fi alocaţi pentru Arad, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, despre despăbugirile pentru gospodăriile afectate de inundaţii: Am adoptat HG acum două săptămâni. Sunte, în plină activitate alături de prefecţi pentru a avea toate documentele procesate. În timp ce vorbim, se acordă ajutorul celor afectaţi de inundaţii.

Şedinţă prin videoconferinţă cu şefii DSP din ţară despre coronavirus

Ludovic Orban: Domnule ministru Tătaru, am luat decizia să vă fac o vizită săptămâna viitoare luni. Vreau să convocaţi colegiul Ministerului şi, de asemenea, ar trebui organizată şi o videoconferinţă cu directorii Direcţiilor de Sănătate Publică pentru a pune la punct mai în detaliu panul de intervenţie. Pregăţiţi toate măsurile necesare pentru a face faţă oricărei situaţii.

Transportul feroviar, considerat o prioritate de către Comisia Europeană

Ludovic Orban: Comisia Europeană consideră transportul feroviar ca un transport prioritar a fi dezvoltat. Transportul feroviar conferă siguranţă, confort, viteză de deplasare şi este prietenos cu natura. E considerat un transport ecologic.

La ora actuală, reţeaua de cale ferată se află într-o situaţie critică. Avem peste 70 la sută din reţea care este cu termenul depăşit pentru reparaţie capitală şi nu a existat de-a lungul anilor niciun fel de interes pentru modernizarea infrastructurii feroviare. Practic, aceste trenuri de lucru – trenuri tehnologice – sunt nişte trenuri pe care le pui pe şine şi, după ce trece trenul, ai modernizat linia de cale ferată. 

Una dintre marile probleme pe care le avem şi care afectează dramatic inclusiv potenţialul de dezvoltare economică este faptul că transportul feroviar de marfă se rulează foarte lent din cauza restricţiilor existente.

Sunt peste 1.000 de poduri şi de podeţe care au termenul de reparaţie capitală depăşită. Durează foarte mult. Cantitate pe care poţi să o transporţi pe infrastructura feroviară care este profund afectată este mult mai mică decât cantitatea pe care o poţi transporta pe o cale ferată modernă.

Aceste trenuri tehnologice ne oferă un instrument formidabil de a creşte foarte rapid numărul de kilometri reabilitaţi şi de a moderniza infrastructura feroviară. 

Să punem primul tren pe traseul spre Moldova, următorul spre Sud. 

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene: Împreună cu trenurile de lucru, avem şi două trenuri de electrificare. Sunt două perechi de echipamente pentru CFR Infrastructură.

Ludovic Orban: Domnule secretar de stat, vedeţi ce faceţi cu aşa zisa Autoritate de Reformă Feroviară care bate pasul pe loc de patru ani de zile. Nu e în stare să finalizeze o licitaţie pentru achiziţia de material rulant modern. Vom pierde banii ăştia dacă nu se trezesc.

Guvernul vrea să aloce tichete pentru mese calde 

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, a cerut introducerea pe ordinea de zi a unui proiect privind sprijirea de persoane defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete electronice. Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile.

„E vorba de categoria de persoane vârstnice de peste 75 de ani. Banii provin din Fondul european de sprijinul persoanelor dezavantajate”, a explicat Marcel Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a menţionat că toate persoanele vârstnice vor beneficia de acest proiect „până în limita pensiei minime garantate în plată”.

Despre Innotech Student 2020, programul start-up pentru studenţi

Programul „Innotech Student” este cuprins şi în programul de relansare economică. În primă fază, Guvernul vrea să aloce o sumă de 30 de milioane de euro.

„Urmează să facem supracontractarea să ajungem la 150 de milioane de euro dacă volumul de solicitări va fi mare”, a explicat Marcel Boloş.

Grogramul naţional „Innotech Student” este finanţat prin programul operaţional „Capital Uman 2014 – 2020”.

Câţi români nu beneficiază de apă şi canalizare

Ministrul Marcel Boloş a afirmat că Guvernul a primit 28 de aplicaţii de finanţare pe care trebuie să le înainteze către Comisia Europeană cu o valoare de peste 5 miliarde de euro.

„2,5 mililoane de români nu beneficiază de conectare la reţeaua de apă şi de canalizare din cauza unor baroni şi baronaşi, cei mai mulţi roşii, care nu au vrut să realizeze aceste proiecte”, a declarat Ludovic Orban.

„Au avut guvernarea şi nu au fost în stare să rezolve niciuna dintre problemele care există în derularea acestor proiecte”, a adăugat premierul.

Florin Cîţu anunţă că programul Prima Casă se va numi „Noua Casă”

Guvernul vrea să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea programului „O familie, o casă”, redenumit „Noua casă”.

„Stabilim şi mărirea plafonului pentru care se aplică TVA-ul redus”, a spus Ludovic Orban.

„Vine în urma discuţiilor pe care le-am avut atât cu cetăţeni, cât cu cei care sunt implicaţi direct – din domeniul bancar şi dezvoltatori”, a spus Florin Cîţu, ministrul Finanţelor. 

Opt români care lucrează la o fermă din Franţa, confirmaţi cu noul coronavirus

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Avocații lui au făcut anunțul: Vor fi depuse documente devastatoare
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
Simona Halep se retrage: Nu mai pot
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, descalificat? Răsturnare de situație pe scena politică: E probabil să nu treacă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Ucraina folosește drone inovatoare pentru operațiuni militare
MediaFlux
BANI de la GUVERN. Românii care depun această cerere PRIMESC 1000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România