Ludovic Orban face îndemn la calm în coaliţia de guvernare după scandalul din şedinţa de Guvern ca urmare a faptului că premierul Florin Cîţu a încercat să introducă pe ordinea de zi suplimentară programul de investiţii Anghel Saligny, PNDL 3, dedicat comunităţilor locale, respectiv primăriilor, ceea ce a provocat nemulţumirea USR PLUS. Proiectul nu avea avizele de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Justiţiei, conduse de USR PLUS.
Ludovic Orban susţine că proiectul Anghel Saligny este „un proiect important pentru România și pentru dezvoltarea comunităților locale” şi că „trebuie căutată o formă de înțelegere pentru a adopta cât mai repede actul normativ care să lanseze PNDL3”.
„Deocamdată nu a existat o speță în care să se stabilească dacă aceste prevederi legale conțin în sine dreptul de avizare tacită. Nu s-a discutat, dar în principiu este stabilit un termen pentru avizare. Avizele trebuie să fie în regulă, proiectul Anghel Saligny este un proiect important pentru România și pentru dezvoltarea comunităților locale, ca să existe dubii constituționale. (…) De obicei, avizele vin cu observații. Se negociază între ministerul inițiator și ministerul avizator aceste observații. Premierul este cel care ia decizia. Eu am condus un guvern monocolor al PNL, acum suntem într-un guvern de coaliție și trebuie căutată o formă de înțelegere pentru a adopta cât mai repede actul normativ care să lanseze PNDL3, pentru că acest proiect este foarte important pentru România”, a spus liderul PNL.
Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a declarat, miercuri, referitor la proiectul privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, că este „un moment potenţial” de încălcare a protocolului de colaborare a coaliţiei, semnat „după momentul Vlad Voiculescu”, menţionând, spre deosebire de Dacian Cioloş, că speră să fie găsită o variantă pentru a rămâne într-o „colaborare funcţională”.
Dan Barna a revenit la o poziţie mai echilibrată după ce l-a ameninţat cu moţiunea de cenzură pe Florin Cîţu, în timpul şedinţei de guvern. Şedinţa a fost suspendată până diseară, la ora 19.00.
„Este un moment potenţial de încălcare a protocolului de colaborare pe care l-am semnat după momentul Vlad Voiculescu. Tocmai de aceea, în acest moment, am decis, în urma dialogului cu premierul, să suspendăm şedinţa până în această seară. Vom discuta şi cu colegii parlamentari şi cu conducerea USR PLUS şi diseară să găsim totuşi varianta în care să rămânem într-o colaborare cel puţin funcţională. Deocamdată discutăm scenarii şi variante. Pentru noi rămâne important respectarea protocolului de colaborare aşa cum a fost el semnat”, a afirmat Barna, înainte de şedinţa grupului parlamentar al USR PLUS.
Liderii USR PLUS discută trei variante de lucru în relația cu PNL: Demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS, Depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului sau negociere cu PNL pentru susținerea proiectelor din Justiție. Dan Barna insistă pentru rămânerea la guvernare.