UPDATE Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat, după decizia instanţei de a-l achita în dosarul în care era acuzat că ar fi cerut bani pentru campania electorală, că a fost o grea încercare, dar cu toate acestea nu este responsabilitatea politicienilor să analizeze activitatea unei instituţii din Justiţie.
Ludovic Orban a declarat că prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i s-a făcut dreptate.
„Încă din prima clipă în care a început ancheta penale în cazul meu am susţinut cu tărie că sunt un om cinstit, că sunt un om corect, care respectă legea şi instituţiile fundamentale ale statului român, încă din primul moment am anunţat că sunt nevinovat şi mi-am susţinut acest punct de vedere. Iată că astăzi ÎCCJ, prin completul de apel format din cinci judecători, a hotărât că ceea ce am susţinut din prima clipă este adevărat. (…) Pot să spun astăzi că mi s-a făcut dreptate, că încrederea mea în puterea judecătorească, în sistemul de justiţie din România s-a dovedit corectă şi că exact aşa cum mie mi s-a făcut dreptate oricărui cetăţean român i se poate face dreptate şi că puterea judecătorească şi sistemul de justiţie din România are capacitatea de a face dreptate oricărui român”, a spus Orban, la Parlament.
___________
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-au achitat, luni, pe preşedintele PNL, Ludovic Orban, în dosarul în care era acuzat că ar fi cerut, în 2016, bani unui om de afaceri, pentru campania electorală pentru Primăria Capitalei.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, completul de 5 judecători (…) în numele legii decide: respinge ca nefondat apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DNA împotriva sentinţei penale nr 50 din 31 ianuarie 2017. (…) privind pe inculpatul Orban Ludovic”, se arată în decizia instanţei supreme.
Decizia este definitivă.
„Mă consider nevinovat. Nu am abuzat de influenţa politică. Nu am făcut nici cea mai mică aluzie la această funcţie. Nu am avut niciun moment intenţia de a beneficia de finanţare ilegală. Nu e Biblia aici, dar v-am jurat. Am încredere în capacitatea dumneavoastră de a judeca”, le-a spus Orban judecătorilor, la ultimul termen al procesului, din 19 februarie, de la completul de cinci judecători al ICCJ.
La rândul său, procurorul DNA a cerut instanţei condamnarea liderului PNL la un an închisoare cu executare, susţinând că s-a folosit de funcţia pe care o avea în PNL pentru a obţine foloase necuvenite, iar înregistrările ambientale completează denunţul depus împotriva lui de către omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, potrivit news.ro.
Liderul PNL a afirmat că are încredere în completul de judecată şi în faptul că în România există domnia legii. El a mai spus că nu are niciun motiv să creadă că poate fi modificată decizia de achitare pronunţată de instanţa de fond.
„Cred că oamenii publici trebuie să se desprindă de considerentele de natură personală, de frustrările, răzbunările proprii, de interesele ascunse pe care le au. (…) Eu nu m-am comportat precum alţi oameni politici care în momentul în care au fost chemaţi la DNA au început să atace DNA. Decizia mea a fost de a renunţa la toate funcţiile de conducere pe care le aveam în partid şi Parlament, de a renunţa la candidatura la Primărie. Nu am candidat la Parlament până nu am primit un verdict din partea instanţei de fond. Nu cred că m-aţi văzut pe mine venind la Curtea Supremă cu bodyguarzi, nu cred că m-aţi văzut ameninţând procurori şi judecători”, a afirmat Ludovic Orban.
Orban a fost trimis în judecată în 17 mai 2016, de către procurorii DNA, care l-au acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a obţine foloase necuvenite.