Aflat într-o vizită la Piteşti, Ludovic Orban a vorbit despre nevoia de a susţine autorităţile locale care susţin investiţiile în infrastructură rutieră sau de alt tip. „Susţin ca noul plan de dezvoltare locală să fie finanţate proiectele de finanţare a distribuţiilor de gaz. Există posibilităţi de finanţare în cadrul PNRR. Am solicitat 800 de milioane de euro pentru proiecte de apă şi canal”.
De asemenea, preşedintele PNL consideră că majorarea preţurilor la materialele de construcţii este un „subiect grav” şi e nevoie ca, prin schimbări legislative, să fie realizat un alt sistem de reevaluare a costurilor.
„Am mai discutat un subiect grav, după părerea mea, creşterea preţurilor la materialele de construcţie. E nevoie categoric o modificare legislativă care să schimbe actualul sistem de reevaluare a costurilor. La ora actuală se merge pe un indice care e calculat de INS care nu are nicio legătură cu evoluţia preţurilor.
Trebuie creat un mecanism mult mai flexibil. Există în alte ţări europene tipul ăsta de mecanism. Dacă nu se va întâmpla lucrul ăsta, există posibilitatea ca foarte mulţi constructori să părăsească lucrările. Niciun constructor nu acceptă să lucreze în pierdere.
Când te confrunţi cu creşteri de 30-40% la materiale de construcţii importante, cum e fier, fier beton, bitum, nu poţi să te faci că nu vezi. Trebuie regândit un mecanism de indexare a contractelor”, a spus Ludovic Orban.
Mai mult, preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că există pericolul ca mulţi contructori implicaţi în proiecte finanţate de stat să oprească lucrările.
„Documentaţiile tehnico-economice s-au făcut în urmă cu doi-trei ani. La baza acestor documentaţii, erau costurile de la momentul respectiv. De atunci, ai creşteri în 30-70% la materiale de construcţii ca urmare a materialelor de construcţie. Consecinţa va fi că tot mai mulţi constructori vor opri lucrările”, a mai spus Ludovic Orban.
În acest sens, viceprimarul Piteştiului, Gelu Tofan (PNL), a dat exemplul drumului expres Mioveni – Piteşti în cazul căruia „se strecurase o amomalie”.
„Ultima dată am cerut o corecţie la proiectul drumului expres Mioveni – Piteşti în care se strecurase o amomalie. Piteştiul nu era legat de acest drum expres. Am insistat la domnul preşedinte (Orban). S-a realizat această descărcare la strada Depozitelor. Bugetul municipiului Piteşti a făcut o economie de 5 milioane de euro”, a mai spus Gelu Tofan, care a fost prezent la aceeaşi conferinţă alături de Ludovic Orban.
Potrivit ZF, preţurile materialelor de construcţii au crescut, în medie, cu 40% în ultimele luni. BCA mai scump cu 10%, vopsele şi cărămidă mai scumpe cu 20%, termoizolaţii şi acoperişuri mai scumpe cu 60%, lemn de trei ori mai scump. Aşa s-a contorizat, în ultimele câteva luni, evoluţia preţurilor la materialele de construcţii necesare pentru construirea unei case. În final, preţul pe metrul pătrat construit s-a majorat, în medie, cu 20%, chiar 25% în unele cazuri, notează sursa citată.