„Pentru prima oară în Parlamentul României nu se mai votează cererea procurorului general de începere a urmăririi penale, ci s-a votat raportul Comisiei. Investigăm temeiuri solide pentru a putea ataca hotărârea la CCR şi dacă le vom găsi, vom ataca”, a declarat Ludovic Orban.
„Ziua de astăzi va constitui o pată neagră pentru România, prin faptul că majoritatea parlamentară a obstrucţionat justiţia şi a decis că Ponta e deasupra celorlalţi cetăţeni. Consecinţele pe plan extern vor fi grave, Ponta a arătat că nu e un om de stat, nu ţine la ţara lui, ci e un fricos care s-a ascuns în spatele unei majorităţi parlamentare găunoase. Povestea nu se termină astăzi, e abia începutul. Ponta nu are cum să-şi continue mandatul de premier. Astăzi nu s-a aprobat cererea justiţiei, e fitilul care va declanşa reacţia democraţiei împotriva lui Ponta”, a mai spus Orban, apreciind că prin votul de marţi „majoritatea parlamentară i-a semnat condamnarea lui Victor Ponta la ieşirea din viaţa publică”.
„Penalii din PSD nu vor să se oprească aici. Pregătesc şi alte mişcări politice, care deja se văd prin proiectul de modificare a Codului Penal, prin dezbaterile privind schimbarea procurorului şef al DNA, prin mişcările care se fac pentru unificarea DIICOT cu DNA”, a precizat prim vicepreşedintele PNL.
”Este un rezultat normal. 231 la 120. Vreau și cred că Parlamentul și Guvernul au obligația de a respecta Constituția și de a-i apăra mai ales pe alții”, a spus premierul Victor Ponta, după votul deputaților.
În urmă cu o zi, şi deputaţii jurişti au dat aviz negativ cererii procurorilor. Victor Ponta mai este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.