Ludovic Orban critica decizia Avocatului Poporului de a ataca la Curtea Constitutionala legea prin care se impoziteaza pensiile speciale. Liderul PNL spune ca Renate Weber este de fapt avocatul celor cu pensii anormal de mari.
„Cei care au abuzat legislaţia pensiilor, au profitat de orice portiţă şi şi-au umflat pensiile cu pompa. Îmi pare rău că avocatul poporului se comportă în acest fel, voi cere grupurile parlamentare a PNL să investigheze posibilitatea de a demite Avocatul Poporului, pe Renate Weber, și să fie numită o persoană care să fie un Avocat al Poporului, care să acționeze în conformitate cu Constituția și în interesul cetățenilor români” , a declarat premierul Orban.
Citeşte şi: Avocatul Poporului a atacat la CCR impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale
„Avocatul Poporului nu mai este de ceva vreme Avocatul Poporului. Renate Weber s-a comportat ca avocatul celor care au încălcat legea în perioada epidemiei și au pus în pericol sănătatea oamenilor prin nerespectarea regulilor. Renate Weber s-a arătat a fi avocatul PSD-ului. Acum se arată a fi avocatul celor cu pensii speciale mari de peste 7.000 RON.” , a continuat premierul.
Renate Weber (ALDE), a atacat joi la Curtea Constituțională legea adoptată ieri de Camera Deputaților privind impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România. Şi Înalta Curte a făcut o sesizare la CCR.
Avocatul Poporului a explicat că a făcut acest demers deoarece consideră că beneficiarii de pensii speciale sunt discriminați. „Este vorba de o impozitare, chiar dacă legea vorbește de o taxare. În realitate suntem în fața unui impozit, ba mai mult, a unei duble impozitări. Pensiile de serviciu de peste 2.000 de lei sunt deja impozitate cu 10%, iar taxarea introdusă de lege se adaugă peste acea impozitare. Pe de altă parte, am considerat că sunt încălcate două articole din Constituție, articoul 16 și articolul 56. Orice stat are dreptul să își stabilească sistemul de impozitare, dar acesta trebuie să fie nediscriminatoriu. Aici, pensionarii care primesc pensii de serviciu sunt discriminați”, a susținut Renate Weber.
„Suntem, de fapt, în fața unei mari ipocrizii, pentru că din toate luările de cuvânt de ieri, atât din partea politicienilor, cât și din partea jurnaliștilor, toată lumea aștepta să vadă ce spune CCR. De parcă toți știau că e o problemă neconstituțională, dar așteptau din partea Curții să spună asta”, a mai adăugat Weber pentru g4media.ro.