Ludovic Orban vine şi cu o altă variantă. Guvernantul vorbeşte despre posibilitatea ca judecătorii CCR să devină numiți pe viață, pe model american.
”CCR a spus că este constituțională această lege care este curat neconstituțională, numai că noi ca Guvern… Ei s-au legat de HG noastră. Vă dați seama? Garantăm reformarea CCR chiar dacă va trebui să facem o modificare a Constituției. Legea o schimbăm cu siguranță. Acolo nu mai trebuie puși oameni politici, nu mai trebuie puși oameni care să reprezinte interesele unor partide politice. Acolo trebuie puși profesioniști cu o carieră respectabilă în spate, care să aibă experiență în magistratură, care să fie judecători, care să aibă cu adevărat experiență prodigioasă și rezultate și prestigiu și care, poate, să devină inclusiv inamovibili, ca în Curtea Supremă a SUA, sau să ne gândim că nu mai este necesară o CCR numită politic și se poate face controlul de constituționalitate de Înalta Curte de Casație și Justiție. Trebuie făcută o reformă, nu mai putem perpetua.
La ora actuală, CCR poate da o mulțime de decizii neconstituționale pentru că nimeni nu poate să cenzureze o decizie neconstituțională a CCR. Cui ne adresăm? Asezământul pe care e construit această CCR a permis să dea ordine președintelui, să dea ordine Parlamentului, să dea ordine Guvernului, practic să se substituie acestor instituții. S-a ajuns într-o criză.”, spune Ludovic Orban, potrivit Agerpres.
Premierul a învinuit CCR și pentru creșterea cazurilor de COVID de la începutul verii, pentru că a creat un vid legislativ.
„Decizia CCR mi se pare o încălcare flagrantă a Constituției de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituției. Eu așa ceva… vă mărturisesc, deci, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate așa, cu asemenea… Trebuie schimbată componența Curții Constituționale, trebuie eliminați politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistrați cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică și care sunt numiți acolo ca să răspundă la comenzi politice! În săptămâna dinainte de decizie aveam 370 de cazuri în medie pe zi și am sărit la în jur de 1.300 de cazuri la momentul la care s-a adoptat legea în perioada aia de 21 de zile în care a fost vid legislativ și în care noi nu am putut să luăm nicio decizie nici privitoare la persoanele diagnosticate pozitiv”, a declarat premierul.