Ludovic Orban cere implicarea lui Iohannis şi Cîţu. Fostul premier e de părere că declarația liderului de la Budapesta trebuie taxată prompt de reprezentanții de la București.
UPDATE: Premierul Florin Cîţu consideră că declaraţia preşedintelui Ungariei, János Áder, care ar fi comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, trebuie discutată la Bucureşti.
Întrebat despre paralela făcută de preşedintele Ungariei la Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea, Cîţu a spus: „Aceste lucruri le discutăm aici, la Bucureşti”.
„Este o declarație belicoasă. Nu are legătură cu realitatea istorică. E o declarație făcută într-un context nepotrivit. Să faci o asemenea legătură este o jignire la adresa României.
Nu poate fi lăsată fără răspuns”, a spus Ludovic Orban, președintele PNL.
Cetăţenii ungari păstrează memoria agresiunii puterilor ocupante, precum şi trauma provocată de Trianon şi înţeleg de ce anexarea Crimeei a rămas o ”rană deschisă” pentru poporul ucrainean, a declarat luni preşedintele ungar Janos Ader la summitul Platformei Internaţionale Crimeea, care se desfăşoară la Kiev, summit la care a participat și premierul român Florin Cîțu, relatează agenţia MTI. Prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920, a fost recunoscută apartenența Transilvaniei la România.
În acelaşi timp, a adăugat el, cu referire la legislaţia ucraineană privind limbile minorităţilor, ”dacă un stat îşi neglijează obligaţiile internaţionale şi interzice limba maternă a unei minorităţi naţionale în şcoli, restricţionează folosirea limbii ei materne în viaţa publică şi îi ameninţă cu amenzi pe cei care-şi folosesc limba maternă, atunci aceasta nu este doar o încălcare serioasă a drepturilor minorităţii – ceea ce nu corespunde unei ţări dedicate democraţiei-, dar de asemenea acţionează împotriva intereselor naţiunii majoritare”.
Janos Ader spune că anexarea Crimeei din Rusia seamănă cu Tratatul de Trianon, act prin care Transilvania a revenit României după Primul Război Mondial.
„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a declarat preşedintele ungar, potrivit hirado.hu.
Preşedintele Ungariei a declarat că susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei pentru că, dincolo de dreptul internaţional, cele două ţări au trecut prin aceeaşi experienţă de-a lungul istoriei.