UPDATE: Social-democraţii i-au transmis premierului că singurul conflict constituţional este că el a patronat furtul din bani publici sub paravanul pandemiei. PSD mai spune Guvernul Orban a sabotat intenţionat sănătătea românilor şi nivelul lor de trai, fapt pentru care Executivul trebuie dat jos.
„Au scăpat total de sub control pandemia! Au făcut chermeze în sediul Guvernului! Şi-au pus toate neamurile în funcţii publice! Au devalizat bugetul României, au dat tun după tun în vreme ce îi ţineau pe români închişi în case! Au fraternizat cu interlopii şi au devenit apărătorii proxeneţilor! Au distrus mediul de afaceri autohton! Au prăbuşit nivelul de trai al populaţiei şi nu au respectat niciuna dintre legile în vigoare! Acum, Guvernul PNL ar face orice pentru a rămâne la Palatul Victoria”, arată o postare făcută marţi pe pagina de Facebook a PSD.
Ludovic Orban a afirmat că analizează posibilitate să sesizeze un conflict juridic de natură constituţională la CCR în legătură cu depunerea moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară. Premierul a adăugat că în 30 de ani nu a exista aşa ceva şi anume depunerea unei moţiuni de cenzură în vacanţa parlamentară.
„Analizăm posibilitatea să invocăm un conflict juridic de natură constituțională în perioada vacanței parlamentare. Niciun partid politic nu a făcut așa ceva, în ultimii 30 de ani. Nu am luat încă o decizie definitivă, dar analizăm toate argumentele constituționale.
O moțiune de cenzură, în termeni constituționali, poate să dureze de la depunere până la votare, cel mult 5 zile. Gândiți-vă că avem 2 vacanțe parlamentare, dacă s-ar permite depunerea moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară, atunci s-ar putea depune 18 moțiuni în timpul vacanțelor parlamentare. Ori ce țară ar fi aia? Constituția spune clar: un parlamentar poate semna o singură moțiune pe sesiune parlamentară.”, a spus Ludovic Orban.
Premierul Ludovic Orban a declarat marți, întrebat dacă își va asuma din nou guvernarea în caz că moțiunea de cenzură va trece, că nu fuge de pe „câmpul de luptă”, declarându-se convins că aceasta nu va trece. „Eu nu mă joc cu soarta României. În momentul în care mi-am asumat această poziție de premier am făcut-o în deplină cunoștință de cauză, asumându-mi toate responsabilitățile și toate consecințele care decurg din asumarea acestei responsabilități. (…) Noi nu fugim de pe câmpul de luptă. În momentul în care ne-am asumat răspunderea că vom aduce România la liman, că vom utiliza toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru a asigura o relansare economică și refacerea prestigiului României în lume, toate aceste obiective ni le-am asumat și le vom duce la bun sfârșit. În ceea ce privește șansele moțiunii de cenzură, după părerea mea, această moțiune de cenzură este o aventură care nu are nicio șansă să fie dusă la bun sfârșit”, a declarat Ludovic Orban.
Premierul Ludovic Orban a participat marți, alături de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la deschiderea oficială a lucrărilor pentru Autostrada de Centură Bucureşti (A0), Sector Sud, Lotul 2, Vidra – Bragadiru, Secţiunea km 69+000-70+700.
„Indicii de trafic arată că traficul pe Centura Bucureștiului este un trafic extrem de aglomerat de peste 20 de mii de mijloace de transport zilnic. Necesitatea unei autostrăzi deja se impune de la un trafic de peste 16 mii de mijloace de transport zilnic. Această Autostradă de Centură este vitală pentru București”, a spus Ludovic Orban.
El a spus că foarte mulți șoferi preferă să tranziteze Capitala în loc să o ocolească. „Este bine că lucrările încep. Suntem în progres de la preluarea guvernării. Dacă ne mai lasă unii cu contestațiile, care boicotează gratuit, vom semna toate contractele pe cele patru tronsoane de nord și că vom începe lucrările pe cele trei tronsoane de sud”, mai spune premierul.
Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis luni seara ca moţiunea de cenzură a PSD împotriva Cabinetului Orban să fie citită într-un plen reunit care va avea loc pe 20 august şi va începe la ora 12.00. Votul şi dezbaterea moţiunii vor fi stabilite într-o altă şedinţă a conducerii reunite a Parlamentului.
Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, „în cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”.
Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc, mai prevede Regulamentul celor două Camere ale Legislativului.
Anterior, preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunţat luni depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, pe care l-a calificat drept „cel mai dezastruos Guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani”. El a adăugat că Eugen Teodorovici este singurul parlamentar care nu a semnat moţiunea.
În total au fost 205 de semnături la moţiune.
„Guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia şi au prăbuşit nivelul de trai al românilor. Guvernarea PNL poate fi rezumată la o singură propoziţie – «Guvernul PNL de la pandemie la pande-mită generalizată, belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor». Acesta este şi titlul moţiunii de cenzură”, a declarat Marcel Ciolacu într-o conferinţă de presă susţinută luni la Parlament.
El a adăugat PSD are o propunere de premier, în cazul în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece de Parlament. El a adăugat că, la acest moment, persoana respectivă nu este membru al partidului.
Pentru a fi adoptată moţiunea de cenzură sunt necesare 233 de voturi în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.