Victor Orban susţine că decizia de a-l demite pe ministrul Justiţiei Stelian Ion a fost luată unilateral şi fără acordul statutar al Partidului Naţional Liberal, iar lui i-a fost comunicată de premier cu doar două minute înainte de a ieşi la declaraţii pe această temă.
„Din pacate, din 1 septembrie s-a declansat o criza politica si guvernamentala care a afectat grav economia si cei care trebuia sa o rezolve, nu au rezolvat-o. Aceasta criza s-a declansat prin decizii ale primului ministru care nu au fost aprobate de PNL. Demiterea ministrului Justitiei mi-a fost comunicata prin SMS cu doua minute inainte de a iesi domnul Citu la declaratii.
Am incercat sa ii spun, dar era prea tarziu, era deja la declaratii.
Eu nu cred ca presedintele Romaniei poate sa se pronunte impotriva sau in sprijinul unuia dintre candidati. El a fost citat dintr-o intalnire informala, de unde nu cred ca vreun jurnalist si-ar fi permis sa ofere citate. Prezenta sa la o intalnire informala a PNL nu arata clar o incalcare a principiilor constitutionale, dar scurgerea de informatii arata clar o intentie propagandistica.
E anormal sa iei pozitie impotriva unor decizii unilaterale ale premierului care au afectat stabilitatea politica din Romania? Noi am promis romanilor 4 ani de stabilitate, de munca in folosul societatii.
La demiterea lui Voiculescu, tineti minte ca i-am tinut spatele lui Citu. Dar atunci am semnat un act aditional prin care USR-PLUS a ramas la guvernare. Iar, dupa aia, tu sa vii si sa mai demiti un ministru in acelasi fel…”, a declarat Ludovic Orban la Europa FM.
Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că acuzațiile echipei lui Cîțu, conform cărora Orban dă telefoane prin partid pentru consolidarea poziției sale, sunt o „nerușinare”. Orban a explicat că așa a făcut mereu campanie, din om în om, și nimeni nu o să-l poată împiedica să își ducă la bun sfârșit campania.
„E nerușinare. Așa facem campanie, prin telefoane, din casă în casă. Cum adică? O să interzică ca eu să pot să vorbesc cu colegii mei? E imposibil! Așa a fost mereu modul meu de a face campanie: relația directă cu oamenii… E fundamental să discuți față în față cu oamenii și poți să afli mai multe din ce îl apasă.
Articolul 71 din statut spune foarte limpede că fiecare delegat votează liber. Îi sfătuiesc pe colegii care nu știu să citească.”, a adăugat Orban.
Referitor la probabilitatea ca premierul Cîţu să mai rămână în fruntea guvernului şi dacă pierde alegerile din Congresul PNL, Orban a declarat că aceasta nu există.
Marcel Ciolacu îl acuză pe Iohannis de încălcarea Constituţiei, dar nu iniţiază suspendarea preşedintelui
„Cum sa mai ramana premier? Daca vrei sa fii premier, trebuie sa ai o majoritate parlamentara. La ora actuala, guvernul asta sta in 163 de parlamentari, asta insemna 71 de voturi lipsa. Aceasta majoritate, in conditiile in care USR-PLUS ramane in opozitie, nu mai poti sa o formezi decat cu PSD sau AUR, ceea ce ar fi o catastrofa. PNL, dupa 10 ani, inca trage 10 ani de zile si ne-am indepartat o multime de oameni, pentru acea decizie nenorocita de a colabora cu PSD. Eu nu voi mai accepta sub nicio forma niciun fel de colaborare cu PSD. Preşedinţia PNL o voi castiga eu si sunt pregatit sa conduc guvernul.
Sunt pregătit să-mi asum răspunderea de a conduce Guvernul. Am arătat-o în cea mai grea perioadă de după al Doilea Război Mondial. Am pus bazele relansării economice care se vede azi. Din păcate, trebuia alimentată.
https://www.facebook.com/ludovicorban.ro/videos/1528411987496480
Florin Cîțu a fost o ascensiune. A fost lider de grup, ministul Finanțelor și premier.
Am recunoscut că are un avantaj că au semnat 30 de președinți de organizații, dar la congres vine oastea mare, nu însemnaă că toţi delegaţii vor vota ca şeful de grup.”, a mai spus preşedintele PNL, Ludovic Orban.
„Sustinerea mea pentru Florin Citu s-a incheiat aici, cand a decis sa candideze la presedintia PNL, am avut o intelegere. Mie nu mi-e teama de competitie. Eu m-am angrnat in toate bataliile fara frica. Am aratat ca am avut capacitatea sa duc un partid pe care l-am preluat intr-o stare foarte joasa pana la a castiga aproape toate alegerile, in afara de cele parlamentare, desfasurate in maximul pandemiei. Uitati-va la ce a dus intrarea lui Citu in aceasta competitie. A pierdut Florin Citu, a pierdut PNL 10-11 procente la favorabilitate de cand a aparut in scena Echipa Castigatoare.
Nu stiu care a fost metabolismul deciziei lui Citu de a participa. Sunt multe informatii, dar nu vorbesc public, pentru ca nu-mi place sa fac speculatii. Credeti ca s-au dus membrii PNL si l-au rugat?”, a declarat Orban.
Preşedintele PNL a fost întrebat dacă va rămâne în partid şi în eventualitatea în care va pierde alegerile din cadrul Congresului de sâmbătă.
„Nu sunt omul potrivit pentru aceasta intrebare. Am participat la multe competitii in PNL, ca in 2014, dupa ce ma retrasesem pentru a-l sustine pe Iohannis, am candidat la functia de copresedinte al USL, iar domnul presdinte a sustinut-o pe Alina Gorghiu.
Ma gandesc si la posibilitatea de a candida la prezidentiale. Doar daca nu imi scade popularitatea si va fi alt candidat mai bun. Puteam noi sa batem PSD in Bucuresti, daca nu gaseam solutia de a-l sustine pe Nicusor Dan, impreuna cu cei de la USR? Nu am fi reusit niciodata. Eu am aratat ca fac ce e mai bine pentru PNL. Nicusor Dan se gaseste intr-o colaborare foarte buna cu consilierii PNL, aproape alianta. Daca am fi mers cu candidati PNL, toti primarii PSD ar fi ramas in functie, in frunte cu Firea”, a mai spus Ludovic Orban.
Ştire în curs de actualizare…