Ludovic Orban: „Dacă nu reuşim să facem alegeri anticipate, România va fi aruncată în aer”

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, marţi, că "nu există criză politică" şi, în prezent, PNL ia măsuri pentru a declanşa alegerile anticipate. Liderul liberal spune că, în caz contrar, "România va fi aruncată în aer".
Romania TV
11 feb. 2020, 09:23
Ludovic Orban:

Ludovic Orban a vorbit în cadrul unui interviu acordat Gândul Live despre măsurile luate de PNL pentru a iniţia procedura alegerilor anticipate. Premierul a afirmat că vrea declanşarea alegerilor anticipate „cât mai repede posibil”.

Iată declaraţiile premierului Ludovic Orban

  • Nu există criză politică. Există un guvern care nu poate emite acte normative şi rezolvă problemele stringente prin ordine de ministru. Situaţia este stabilă.
  • Şi dacă mă votează sau nu Parlamentul, tot Guvernul Orban este.
  • Procedura de declanşare a alegerilor anticipate este o procedură constituţională anevoioasă. Nu ni s-a năzărit nouă să facem alegeri anticipate. Nu se mai poate continua.
  • Ieri, la Senat, senatorii PSD au respins OUG 1, care este o piatră de temelie pentru toată politica bugetară. Ieri, PSD a votat la Senat pentru menţinerea taxelor pe energie.
  • Au votat să menţină o taxă aberantă. Ieri au votat să-şi mărească lefurile. Una dintre măsurile pe care le-am luat a fost să îngheţăm veniturile demnitarilor la nivelul anului 2019.
  • Dacă nu reuşim să facem alegeri anticipate, România va fi aruncată în aer.
  • Noi întreprindem toate eforturile pentru a declanşa alegerile anticipate. 
  • Premierul României după alegeri va fi președintele PNL. Dacă vom câștiga alegerile anticipate, eu voi fi propus. Cum ar putea președintele să nu mă desemneze? De trei ani de zile sunt supus unor intoxicări repetate, care să arate că nu am o relație bună cu președintele Iohannis.
  • Sunt mulţumit de activitatea fiecărui ministru. Guvernul este o echipă care funcţionează. Există comunicare între noi şi determinare în punerea în aplicare a programului de guvernare.
  • Despre criticile venite din interiorul PNL. Decizia de a merge pe aceeaşi formulă de Guvern a fost luată de Biroul Executiv al PNL prin vot în unanimitate.
  • Odată cu dizolvarea Parlamentului se va stabili data alegerilor (anticipate). În conformitate cu prevederile Constituţionale, alegerile parlamentare trebuie organizate în termen de 90 de zile de la dizolvarea Parlamentului.
  • Despre pensiile speciale. Aşteptăm pronunţarea CCR. Indiferent de pronunţarea CCR, noi vom pune în practică obiectivul nostru de asigura calculul pensiei folosind ca principiu de bază principiul contributivităţii, evident cu excepţia pensiilor cadrelor militare. A fost decizia noastră politică. Pregătim o amplă revizuire a legislaţiei care să permită un sistem de pensii sustenabil.
  • Nu există în niciun risc în momentul de faţă (privind creşterea pensiilor). Am prevăzut sumele necesare pentru a asigura creşterea pensiilor în conformitate cu legislaţia în vigoare.
  • Despre alegerile în două tururi. Pe alegerea primarilor în două tururi ne-am angajat răspunderea în faţa Parlamentului. Ce altă soluţie puteam să găsim? Ne-am pus mandatul pe masă pentru a impune această alegere în două tururi. 
  • Mă interesează să pun în practică o strategie coerentă a PNL de rupere totală a oricărei legături şi a oricărei discuţii cu PSD.
  • PSD este un mare inamic al României. După plecarea lui Dragnea, lui Dăncilă, aproape că nu contează cine este preşedinte la PSD dacă PSD nu se reformează şi nu mai poate să facă politică, aşa cum a făcut în ultimii 30 de ani, adică ca un partid comunist.
  • Despre candidatul PNL la Primăria Capitalei. Când vom lua o decizie pe acest subiect, o vom face publică. Suntem într-o amplă cercetare sociologică ce urmăreşte evaluarea situaţiei, măsurarea parametrilor diferiţilor candidaţi, urmărim care sunt priorităţile bucureştenilor.
  • Despre problemele din Bucureşti. S-a vorbit despre garduri pentru că mi-a vorbit primarul general pe tema gardurilor. Sunt o prostie care nu fac altceva decât să îngreuneze traficul. Sunt de acord să existe o separaţie când există o infrastructură de tip tren, cum e linia 41.
  • Despre probleme traficului din Bucureşti. Unde e cea mai mare aglomeraţie? E în centru. Ca să eviţi aglomerarea din centru se dezoltă ceea ce se înseamnă tangenţiale sau inele circulare. Trebuie dezvoltate pasaje. Există soluţii, dar nu s-a pus nimic în practică.
  • Trebuie lărgită la patru benzi Centura Capitalei pentru a avea fluiditate. 
  • În 2008, când am plecat de la Ministerul Transporturilor, am lăsat studii de fezabilitate, contracte de execuţie semnate. Din perioada 2008-2020, PSD-ul nu a făcut nimic. Contractele de lărgire la patru benzi au fost reziliate.
  • Suntem singura capitală europeană care nu avem şosea de centură. 
  • În ultimii 11 ani, la Capitală nu am avut primari, ci gargaragii.
  • Despre posibila candidatură la Primăria Capitalei. Sunt candidatul PNL la funcţia de premier. Este nevoie de o colaborarea foarte apropiată între Primăria Capitalei şi Guvernul României pentru că foarte multe probleme ale Bucureştiului trebuie rezolvate într-un cadru care nu ţine strict de Bucureşti.
  • Vom bate PSD-ul noi, PNL. Orice altă formaţiune de dreapta care câştigă voturi şi intră în Consiliul General şi intră în Parlament este un partener pentru noi. 
  • S-a terminat cu teoria că e un PSD tare. PSD-ul l-am adus la 22-23%. Ăla e PSD-ul în votul populaţiei. El mai există doar în votul Parlamentului. Controlează Parlamentul şi ţine prizoneră o întreagă societate. De asta vrem alegeri anticipate.
  • Voi susţine un candidat care să aibă prima şansă de a câştiga alegerile la Bucureşti. Vom acea decizie care să fie cea mai potrivită pentru a ne duce la câştigarea Primăriei.
  • Despre coronavirus. Stocurile de biocid la rezervele statului sunt zero pentru că PSD-ul nu a fost preocupat de tema asta şi nu a făcut achiziţii. Noi am adoptat o ordonanţă pentru a permite achiziţionarea în regim de urgenţă a tuturor materialelor, echipamentelor, substanţelor necesare pentru a preveni pătrunderea în ţară a coronavirusului. Vor fi montate în aeroport echipamente pentru a putea să avem informaţii să luăm măsuri pentru a preveni intrarea în ţară a unui om care e purtător al coronavirusului.
  • Termoscanerele trebuie achiziţionate în baza ordonanţei de urgenţă. Tocmai de asta am dat ordonanţa pentru a putea achiziţiona direct, fără procedura complicată.
  • Despre mărirea pensiilor cu 40 la sută. Vor creşte pensiile. Trebuie să vedem evoluţia economiei. Cu siguranţă vor creşte pensiile.
  • Despre dublarea alocaţiilor. Impactul bugetar este de peste 6 miliarde de euro. Nu avem aceşti bani.
  • Riscăm să aruncăm în aer bugetul, imaginea externă a României dacă luăm măsuri pentru care nu există suport
  • Despre alianţele parlamentare. În niciun caz cu PSD. Vom vedea cine intră în Parlament şi este apropiat ca viziune cu noi. O să avem parteneri.
  • Dacă mai cântă la chitară. A şti să cânţi la un instrument muzical este un plus. Nu prea mai mai am timp.

 

Citeşte şi: Ludovic Orban discută cu reprezentanţii partidelor parlamentare despre anticipate. „Poate vom reuşi să-i convingem”

 

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Ce e bine să mănânci de Sfântul Ilie ca să ai noroc tot restul anului. Cele două alimente care atrag prosperitatea în viața ta
Capital.ro
N-ai voie dacă nu prezinți BULETIN. S-a dat azi lege obligatorie în România. Amendă 30.000 lei
Playtech.ro
Ce pățesc tot mai mulți români pe plajele din Grecia. Țeapa de care se plâng: Așa se asigură că stai acolo și consumi cât mai mult
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Adevărul din spatele palmelor. De ce l-a lovit Prodanca pe Alexa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
A devenit interzis în România. Nu mai poți urmări la TV. Iohannis a dat lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Eurovision 2025 va avea loc fie la Basel, fie la Geneva
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'