Deşi Ludovic Orban şi autorităţile sanitare au decis să închidă şcolile şi restaurantele, se pare că o posibilă amânare a alegerilor este total exclusă în opinia premierului.
Acesta spune că alegerile se pot organiza chiar și într-un scenariu de 10.000 de infectari cu COVID-19, pe zi: „Asistăm la un val epidemic îngrijorător dar putem să organizăm alegerile. In diaspora este posibil ca în anumite țări să fie redus numărul de secții de votare”
Citeşte şi: Reacţia lui Ciolacu, după declaraţiile lui Iohannis: „ALEGERI! ALEGERI! ALEGERI!”
Întrebat de jurnalişti dacă la 10.000 de cazuri se mai poate vorbi de alegeri, acesta a susţinut că în mai multe țări au fost organizate scrutine, chiar în contextul pandemiei de coronavirus și a dat exemplul USA, Franța, Republica Moldova, Polonia.
Victor Ponta a criticat dur decizia ca alegerile parlamentare să fie susţinute pe 6 decembrie, în contextul crizei sanitare. Liderul Pro România a declarat că guvernul pune interesul politic mai presus de sănătatea cetăţenilor.
„Nu vreau să punem sănătatea după interesul politic (…). Îmi doresc să facem alegeri parlamentare în momentul în care putem stăpâni situaţia sanitară. Noi aducem două amendamente (la propunerea legislativă de amânare a alegerilor parlamentare – n.r.): nu mai adoptăm în Parlament măsuri cu caracter financiar-bugetar şi parlamentarii să nu îşi mai primească salariile după momentul expirării mandatului. În acest fel demontăm minciunile şi propaganda (…) Cred că putem să punem în lege aceste două amendamente”, a afirmat Ponta
“Nu îi interesează altceva, decât să ţină alegerile, să înjure PSD. Cum să ieşi tu, preşedintele României, în conferinţă de presă, când ai cel mai mare grad de infectare? Să ieşi să rosteşti de 17 ori PSD şi la sfârşit să spui românilor să respecte regulile, adică să vă spălaţi pe mâini şi să purtaţi mască. Toate ATI-urile sunt pline. Lumea va avea o lehamite să mai vină la vot, mai ales după aceste imagini. Pentru că nu mai contează cine votează, contează cine decide să fie la putere şi care este structura Parlamentului. Când ai 6.000 de infectări pe zi, cum oprești acest trend ascendent, cu campanie electorală? Întrebați-l pe Orban, că el este responsabil cu organizarea alegerilor.”, spune Marcel Ciolacu.
„Eu nu cred că alegerile, procesul electoral în sine, au dus la cumularea a numeroase cazuri. Dar a existat înainte campania electorală, oamenii s-au adunat. După alegeri au sărbătorit toate partidele politice. Lucrurile astea generează un număr de cazuri noi. Şi atunci filozofia care este? Şi dacă vom organiza alegeri, trebuie să ne gândim foarte serios la consecinţele dinainte şi de după alegeri. (…) Important este un lucru – ca oamenii să participe în număr cât mai mare la aceste alegeri, astfel încât ele să fie relevante pentru democraţie şi pentru următorii patru ani”, a argumentat medicul.”, a declarat Rafila
„Din păcate, această evoluție a pandemiei este de observat nu doar la noi, ci în întreaga Europă. Ar fi o scuză foarte ieftină să găsim un politician vinovat. Guvernul, eu, alte autorități, ne-am străduit să facem tot ce este posibil pentru a preveni extinderea pandemiei la noi în țară. Rezultatele sunt cele pe care le vedem. Nu am ajuns încă într-o situație critică în ce privește locurile de la ATI, în continuare se extind aceste facilități. Este clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte. Pe de altă parte, trebuie să vedem în ce societate vrem să trăim: într-una panicardă, care se ascunde, sau într-una care vrea democrație. Esența stă în alegeri. Este obligatorie realizarea unor alegeri libere în decembrie, pentru a avea un nou Parlament cu puteri depline”, a declarat Iohannis.
Citeşte şi: BILANŢ CORONAVIRUS 2 NOIEMBRIE. O nouă zi cu peste 4.000 de infectări; 86 de decese şi 916 pacienţi la ATI