Am discutat despre creşterea capacităţii de tratare în secţiile ATI. Am analizat posibilele soluţii.
Obiectivul nostru este ca în termen de o săptămână să creştem cu peste 200 de locuri numărul de locuri din secţiile ATI.
Ca pregătirea noilor secţii ATI ale spitalelor, toate sistemele să fie funcţionale, toate circuitele să fie respectate şi toate instalaţiile să funcţioneze.
Am inventariat spitalele care o să intre în dispozitivul de luptă anti-COVID.
În cursul zilei de mâine sau poimâine va fi emis ordinul ministrului Sănătăţii privind aceste noi unităţi spitaliceşti care vor pune la dispoziţie paturi ATI.
Al doilea subiect este derularea verificărilor făcute de echipele comune DSP şi ISU, cu sprijinul tehnic al ISCIR şi CNCIR pentru a verifica conformitatea cu reglementările a funcţionării instalaţiilor de alimentare cu oxigen, de alimentare cu vacuum, aer comprimat.
În privinţa alimentării cu oxigen, ne confruntăm cu o creştere dramatică a cantităţii de oxigen consumată. Spitalele trebuie să facă eforturile pentru a avea toată cantitatea de oxigen necesară pentru tratarea pacienţilor.
Din ce ştim, testul realtime PCR care i-a fost făcut la spitalul militar din Belgia este negativ. (Despre diferenţa de rezultat), probabil că la Floreasca nu a fost făcut test PCR pentru că nu au avut timpul necesar de procesare. Posibil să fii fost un test antigen.
Domnul dr. Denciu a contractat virusul şi s-a vindecat. Ca atare, are anticorpi. Probabilitatea de a fi pozitiv era foarte mică. Din informaţiile pe care le avem de la spital, testul de tip real time PCR este negativ.
A fost testat la Spitalul Militar Regina Astrid.
Domnul dr. Denciu a fost infectat cu COVID-19 şi s-a vindecat. Nu ştiu să vă spun exact perioada, dar a trecut prin boală.
Despre starea lui de sănătate. Este stabilă. Ne durăm să se vindece. Ştiţi că trei zile sunt foarte importante, primele trei zile când apar dezechilibre.
Suntem aproape de perioada de trei zile. Îmi doresc din tot sufletul să se vindece.
Soţia domnului doctor este asaltată cu telefoane care deja îi afectează intimidatea şi telefoane care sunt date de mulţi care nu ar mai trebui să dea telefoane. Dacă are ceva de comunicat, va comunica.
Despre campania de vaccinare pot să vă spun că priorităţile la vaccinare, în funcţie de cantităţile caer vor fi livrate sunt cele care au fost anunţate de preşedintele României.
După reuniunea de astăzi pe care am avut-o, preşedintele României va comunica public toate temele dezbătute şi cred că este cel mai autorizat să comunice rezultatele discuţiilor pe care le-am avut.
Guvernul va lua toate măsurile care au fost discutate la reuniunea organizată de preşedinte.
Chiar de interpretare nu e că au funcţionarii prioritate (la vaccinare). Ordinea de priorităţi este anunţată de preşedinte. Va fi parte dintr-o strategie de vaccinare. De asemenea, se va stabili o echipă de implementare a întregului plan de vaccinare.
Nu am informaţii noi. Este o anchetă care a fost preluată de Parchetul General. Singurul lucru pe care l-am putut să-l fac a fost să dispun structurilor din subordinea Ministerelor să sprijine cu toată forţa această anchetă.
Avem o capacitate de testare astăzi de aparate de tip PCR de peste 50.000. Avem 53-54.000.
De ce nu se fac? Pentru că fie nu sunt suficiente solicitări, fie există o anumită limită în ceea ce priveşte capacitatea de a recolta exudatul nazo-faringian.
De asemenea, vedeţi că pe definiţie de caz numărul de teste este stabilit în funcţie de situaţiile în care se face testarea. Există foarte mulţi care preferă să se testeze contra cost, nefiind în situaţia definiţiei de caz.
Nu pot fi considerate persoane pozitive o persoană de contact. Reglementarea legală este evidentă şi o ştie toată lumea. (Contacţii) trebuie să intre izolare la domiciliu o perioadă de 14 zile.
Şi DSP şi Serviciul de Ambulanţă acceptă testarea doar dacă persoana care apelează se află într-una dintre situaţiile stabilite de definiţia de caz. Lucrurile sunt foarte simple şi foarte clare.
Printre lucrurile care sunt necesare este şi personalul. Există reglementări legale privind personalul care îngrijeşte în secţiile ATI.
Cu siguranţă, vom detaşa, vom utiliza în continuare rezidenţi, rezidenţii care şi-au dat examenul în disciplina anestezie-ATI vor fi mobilizaţi pentru a lucra în secţiile ATI pentru spitalul COVID.
Ar fi mult mai simplu să respectăm regulile, să nu ajungem în situaţia de a pune presiune atât de mare pe personalul medical din secţiile ATI.
Oricine ar vedea o secţie ATI şi-ar pune mască şi noaptea. Trebuie să înţeleagă oamenii că protejarea este mult mai uşoară decât să ajungi să se îmbolnăveşti.
E o alocare suplimentară. Ministerul Sănătăţii va fi printre cele care va beneficia de o suplimentare la finanţare. Pe lângă asta, au început semnările de contracte de finanţare pe programul de finanţare din fonduri europene prin care s-au achiziţionat sau urmează să se achiziţioneze echipamente, aparate, tot ceea este necesar pentru spitale pentru lupta anti-COVID.
Cererile de finanţare depuse de spitale, autorităţi locale, beneficiari depăşte 1,2 miliarde şi ne străduim să asigurăm resurse financiare pentru a deconta toate aceste cheltuieli.
Am discutat cu domnul ministru Boloş pentru identificarea unei resurse financiare suplimentare care să poată să finanţeze orice lucrare de modernizare, de reparaţie capitală, a acestor instalaţii din spitale care sunt mai vechi şi care pot să presupună anumite riscuri.
Ştiţi foarte bine că această achiziţie a fost făcută de preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, şi de fostul preşedinte al CJ Iaşi. Este o achiziţie făcută de la o firmă din Turcia.
Personal, nu cunosc detaliile achiziţiei. Ceea ce este important este ca această capacitate de tratare, care are paturi ATI, să poată să asigure condiţiile pentru tratarea pacienţilor.
O să avem verificările care vor fi făcute de Inspecţia de Sănătate Publică şi ISU şi vor constata care este situaţia.
Nicuşor Dan are considerente serioase pentru această decizie. S-ar putea să fie chestiuni legate de starea clădirilor. Nu cunosc detaliile, dar sunt convins că în spatele acestei gândiri există motive serioase.
Regret, îmi pare rău. Aici, în privinţa transplantului, sunt nişte proceduri legale. Există probabil o ordine de priorităţi stabilită pentru transplant.
Pentru realizarea unui transplant, este necesar să existe şi organul transplantat.
Regret profund! Nu cunosc detaliile şi prefer să nu mă pronunţ.
Nu este cert că suntem stabilizaţi pe platou chiar dacă săptămâna trecută numărul total de cazuri a fost un pic mai mic decât cel din săptămâna anterioară.
La un nivel de infectare la ordinul a 8.000-9.000 de persoane infectate zilnic există foarte multe persoane care pot transmite virusul şi în cazul în care nu se respectă măsurile de protecţie sanitară, nu există un grad de conformare, riscul de a creşte în continuare numărul de infectări există.
Îi rog pe români să se uite ce se întâmplă în alte ţări. Alte ţări s-au confruntat cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri.
Uitaţi-vă ce se întâmplă în Austria care a trebuit să decidă un lockdown total. Uitaţi-vă ce se întâmplă în nordul Greciei, unde nu s-au respectat normele de protecţie. Nu trebuie să ajungem şi noi în această situaţie.
Facem tot ce este omeneşte posibil pentru a găsi soluţii la orice situaţie. Pe de altă parte, nu trebuie să ajungem în situaţia unei creşteri care să creeze riscuri ca sistemul de sănătate să nu poate să facă faţă.
Nu se poate să organizeze decât dacă sunt îndeplinite condiţiile reglementărilor legale. Nu ştiu de ce se pregătesc pentru că noi avem nişte reglementări care sunt clar stabilite.
În măsura în care lucrurile rămân sub control, în măsura în care numărul de infectări nu va creşte, nu va fi necesară o asemenea măsură.
Am spus foarte clar că nu ne dorim să impunem măsuri de restricţii. Am ajuns în situaţia de a impune măsuri prin care vrem de fapt să protejăm sănătatea, urmărind nivelul de infectare, rata de răspândire a virusului.
Eu îmi doresc să ajungem la zero infectări. Îmi doresc să petrecem Crăciunul liniştiţi, dar depinde de fiecare dintre noi, dacă avem grijă de noi şi de ceilalţi vom reveni mai repede la normalitate.
E prematur. Nu-mi puneţi întrebarea. Abia a fost prima zi de control.
Se fac verificările. În urma verificărilor la fiecare spital, se va nişte constatări şi se face un plan de conformare în cazul în care se identifică nereguli.
Managerii de spitale vor trebui să pună în practică aceste solicitări din cadrul planului de conformare.