Ludovic Orban, declaraţii la Ministerul Sănătății. „Obiectivul e să creştem numărul de locuri din secţiile ATI cu peste 200 într-o săptămână”

Ludovic Orban, declaraţii la Ministerul Sănătății. Premierul a vorbit despre măsurile pe care autorităţile le iau pentru a combate pandemia de COVID-19.
Razvan Mihalascu
17 nov. 2020, 15:54
Ludovic Orban, declaraţii la Ministerul Sănătății.
Ludovic Orban, declaraţii la Ministerul Sănătății. "Obiectivul e să creştem cu numărul de locuri din secţiile ATI cu peste 200 într-o săptămână"

Principalele declaraţii ale premierului Orban

Am discutat despre creşterea capacităţii de tratare în secţiile ATI. Am analizat posibilele soluţii.

Obiectivul nostru este ca în termen de o săptămână să creştem cu peste 200 de locuri numărul de locuri din secţiile ATI.

Ca pregătirea noilor secţii ATI ale spitalelor, toate sistemele să fie funcţionale, toate circuitele să fie respectate şi toate instalaţiile să funcţioneze.

Am inventariat spitalele care o să intre în dispozitivul de luptă anti-COVID.

În cursul zilei de mâine sau poimâine va fi emis ordinul ministrului Sănătăţii privind aceste noi unităţi spitaliceşti care vor pune la dispoziţie paturi ATI.

Al doilea subiect este derularea verificărilor făcute de echipele comune DSP şi ISU, cu sprijinul tehnic al ISCIR şi CNCIR pentru a verifica conformitatea cu reglementările a funcţionării instalaţiilor de alimentare cu oxigen, de alimentare cu vacuum, aer comprimat.

În privinţa alimentării cu oxigen, ne confruntăm cu o creştere dramatică a cantităţii de oxigen consumată. Spitalele trebuie să facă eforturile pentru a avea toată cantitatea de oxigen necesară pentru tratarea pacienţilor.

Ludovic Orban, despre medicul Cătălin Denciu, infectat cu COVID şi transferat în Belgia

Din ce ştim, testul realtime PCR care i-a fost făcut la spitalul militar din Belgia este negativ. (Despre diferenţa de rezultat), probabil că la Floreasca nu a fost făcut test PCR pentru că nu au avut timpul necesar de procesare. Posibil  să fii fost un test antigen.

Domnul dr. Denciu a contractat virusul şi s-a vindecat. Ca atare, are anticorpi. Probabilitatea de a fi pozitiv era foarte mică. Din informaţiile pe care le avem de la spital, testul de tip real time PCR este negativ.

A fost testat la Spitalul Militar Regina Astrid.

Domnul dr. Denciu a fost infectat cu COVID-19 şi s-a vindecat. Nu ştiu să vă spun exact perioada, dar a trecut prin boală.

Despre starea lui de sănătate. Este stabilă. Ne durăm să se vindece. Ştiţi că trei zile sunt foarte importante, primele trei zile când apar dezechilibre.

Suntem aproape de perioada de trei zile. Îmi doresc din tot sufletul să se vindece.

Soţia domnului doctor este asaltată cu telefoane care deja îi afectează intimidatea şi telefoane care sunt date de mulţi care nu ar mai trebui să dea telefoane. Dacă are ceva de comunicat, va comunica.

Orban, despre campania de vaccinare anti-COVID

Despre campania de vaccinare pot să vă spun că priorităţile la vaccinare, în funcţie de cantităţile caer vor fi livrate sunt cele care au fost anunţate de preşedintele României.

După reuniunea de astăzi pe care am avut-o, preşedintele României va comunica public toate temele dezbătute şi cred că este cel mai autorizat să comunice rezultatele discuţiilor pe care le-am avut.

Guvernul va lua toate măsurile care au fost discutate la reuniunea organizată de preşedinte.

Chiar de interpretare nu e că au funcţionarii prioritate (la vaccinare). Ordinea de priorităţi este anunţată de preşedinte. Va fi parte dintr-o strategie de vaccinare. De asemenea, se va stabili o echipă de implementare a întregului plan de vaccinare.

Orban nu are informaţii despre ancheta privind incendiul de la Piatra Neamţ

Nu am informaţii noi. Este o anchetă care a fost preluată de Parchetul General. Singurul lucru pe care l-am putut să-l fac a fost să dispun structurilor din subordinea Ministerelor să sprijine cu toată forţa această anchetă.

Cum vrea Guvernul să fie crescută capacitatea de testare

Avem o capacitate de testare astăzi de aparate de tip PCR de peste 50.000. Avem 53-54.000.

De ce nu se fac? Pentru că fie nu sunt suficiente solicitări, fie există o anumită limită în ceea ce priveşte capacitatea de a recolta exudatul nazo-faringian.

De asemenea, vedeţi că pe definiţie de caz numărul de teste este stabilit în funcţie de situaţiile în care se face testarea. Există foarte mulţi care preferă să se testeze contra cost, nefiind în situaţia definiţiei de caz.

Despre situaţiile în care contacţii direcţi sunt trataţi ca fiind direct infectaţi fără test

Nu pot fi considerate persoane pozitive o persoană de contact. Reglementarea legală este evidentă şi o ştie toată lumea. (Contacţii) trebuie să intre izolare la domiciliu o perioadă de 14 zile.

La cine trebuie să apeleze persoanele care sunt contacţi direcţi pentru a se testa?

Şi DSP şi Serviciul de Ambulanţă acceptă testarea doar dacă persoana care apelează se află într-una dintre situaţiile stabilite de definiţia de caz. Lucrurile sunt foarte simple şi foarte clare.

Medicii vor fi aduşi din spitale non-COVID

Printre lucrurile care sunt necesare este şi personalul. Există reglementări legale privind personalul care îngrijeşte în secţiile ATI.

Cu siguranţă, vom detaşa, vom utiliza în continuare rezidenţi, rezidenţii care şi-au dat examenul în disciplina anestezie-ATI vor fi mobilizaţi pentru a lucra în secţiile ATI pentru spitalul COVID.

Ar fi mult mai simplu să respectăm regulile, să nu ajungem în situaţia de a pune presiune atât de mare pe personalul  medical din secţiile ATI.

Oricine ar vedea o secţie ATI şi-ar pune mască şi noaptea. Trebuie să înţeleagă oamenii că protejarea este mult mai uşoară decât să ajungi să se îmbolnăveşti.

Despre rectificarea bugetară. Câţi bani în plus va primi ministerul Sănătăţii

E o alocare suplimentară. Ministerul Sănătăţii va fi printre cele care va beneficia de o suplimentare la finanţare. Pe lângă asta, au început semnările de contracte de finanţare pe programul de finanţare din fonduri europene prin care s-au achiziţionat sau urmează să se achiziţioneze echipamente, aparate, tot ceea este necesar pentru spitale pentru lupta anti-COVID.

Cererile de finanţare depuse de spitale, autorităţi locale, beneficiari depăşte 1,2 miliarde şi ne străduim să asigurăm resurse financiare pentru a deconta toate aceste cheltuieli.

Am discutat cu domnul ministru Boloş pentru identificarea unei resurse financiare suplimentare care să poată să finanţeze orice lucrare de modernizare, de reparaţie capitală, a acestor instalaţii din spitale care sunt mai vechi şi care pot să presupună anumite riscuri.

Orban anunţă controale la spitalul din Leţcani

Ştiţi foarte bine că această achiziţie a fost făcută de preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, şi de fostul preşedinte al CJ Iaşi. Este o achiziţie făcută de la o firmă din Turcia.

Personal, nu cunosc detaliile achiziţiei. Ceea ce este important este ca această capacitate de tratare, care are paturi ATI, să poată să asigure condiţiile pentru tratarea pacienţilor.

O să avem verificările care vor fi făcute de Inspecţia de Sănătate Publică şi ISU şi vor constata care este situaţia.

Ludovic Orban, explicaţii despre mutarea Maternităţii Giuleşti şi a Spitalului „Teodorescu”

Nicuşor Dan are considerente serioase pentru această decizie. S-ar putea să fie chestiuni legate de starea clădirilor. Nu cunosc detaliile, dar sunt convins că în spatele acestei gândiri există motive serioase.

Orban, despre moartea lui Ionuţ Anghel, în aşteptarea unui transplant

Regret, îmi pare rău. Aici, în privinţa transplantului, sunt nişte proceduri legale. Există probabil o ordine de priorităţi stabilită pentru transplant.

Pentru realizarea unui transplant, este necesar să existe şi organul transplantat.

Regret profund! Nu cunosc detaliile şi prefer să nu mă pronunţ.

Orban, despre noile infectări. „Riscul de a creşte în continuare numărul de infectări există”

Nu este cert că suntem stabilizaţi pe platou chiar dacă săptămâna trecută numărul total de cazuri a fost un pic mai mic decât cel din săptămâna anterioară.

La un nivel de infectare la ordinul a 8.000-9.000 de persoane infectate zilnic există foarte multe persoane care pot transmite virusul şi în cazul în care nu se respectă măsurile de protecţie sanitară, nu există un grad de conformare, riscul de a creşte în continuare numărul de infectări există.

Îi rog pe români să se uite ce se întâmplă în alte ţări. Alte ţări s-au confruntat cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri.

Uitaţi-vă ce se întâmplă în Austria care a trebuit să decidă un lockdown total. Uitaţi-vă ce se întâmplă în nordul Greciei, unde nu s-au respectat normele de protecţie. Nu trebuie să ajungem şi noi în această situaţie.

Facem tot ce este omeneşte posibil pentru a găsi soluţii la orice situaţie. Pe de altă parte, nu trebuie să ajungem în situaţia unei creşteri care să creeze riscuri ca sistemul de sănătate să nu poate să facă faţă.

Despre târgul de Crăciun din Craiova

Nu se poate să organizeze decât dacă sunt îndeplinite condiţiile reglementărilor legale. Nu ştiu de ce se pregătesc pentru că noi avem nişte reglementări care sunt clar stabilite.

Despre posibilitatea instituirii stării de urgenţă după alegerile parlamentare

În măsura în care lucrurile rămân sub control, în măsura în care numărul de infectări nu va creşte, nu va fi necesară o asemenea măsură.

Am spus foarte clar că nu ne dorim să impunem măsuri de restricţii. Am ajuns în situaţia de a impune măsuri prin care vrem de fapt să protejăm sănătatea, urmărind nivelul de infectare, rata de răspândire a virusului.

Eu îmi doresc să ajungem la zero infectări. Îmi doresc să petrecem Crăciunul liniştiţi, dar depinde de fiecare dintre noi, dacă avem grijă de noi şi de ceilalţi vom reveni mai repede la normalitate.

Despre controalele din secţiile ATI

E prematur. Nu-mi puneţi întrebarea. Abia a fost prima zi de control.

Se fac verificările. În urma verificărilor la fiecare spital, se va nişte constatări şi se face un plan de conformare în cazul în care se identifică nereguli.

Managerii de spitale vor trebui să pună în practică aceste solicitări din cadrul planului de conformare.

 

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Guvernul adoptă un proiect de lege pentru implementarea Convenției anti-mită
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'