Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, marți, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), unde a avut loc un nou termen în dosarul în care este acuzat de folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, că este nevinovat, că nu a luat niciun ban și nu are ce să denunțe, pentru că în jurul său nu au fost săvârșite ilegalități.
Întrebat, la plecarea de la instanţa supremă, despre declaraţiile potrivit cărora mare parte din cei 50.000 de euro au ajuns la patronii de presă, şi nu la televiziunile B1TV şi Realitatea TV, deputatul Ludovic Orban a susţinut că acesta este o interpretare a procurorului de caz şi a omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu.
„Este o interpretarea a procurorului şi a domnului Urdăreanu. Nu are rost să intrăm în detalii. Există înregistrările din care se poate trage concluzia. Toate discuţiile mele au fost înregistrate cu mandat. Am avut discuţii cu reprezentanţii mass-media, cu conducătorii unor televiziuni, site-uri de informaţii, publicaţii. Toate au fost în baza cadrului legal. Din discuţiile înregistrate de domnul Urdăreanu nu reiese faptul că …Sigur, există o transcriere neconformă cu înregistrarea care apare în rechizitoriu. Acolo se transcrie că Sorin, Cosmin mi-au cerut. Nu-i aşa. Eu am spus că o tranşez cu Sorin, cu Cosmin şi cu alţii. Era vorba că televiziunile, prăvăliile, cum m-am exprimat eu, sunt într-o situaţie dificilă şi că folosesc ocazia de campanii pentru a mai obţine bani. Mă refeream la televiziuni, nu la persoane. Transcrierea greşită a înregistrării este foarte importantă”, a arătat deputatul conform news.ro.
Întrebat dacă s-a gândit să facă un denunţ pentru a-şi uşura situaţia juridică, Ludovic Orban a precizat că nu se gândeşte la asta, pentru că este nevinovat.
„Sunt nevinovat, nu am săvârşit vreo infracţiune. Am fost un om car întotdeauna am respectat legea, nu am ce să denunţ. Orice campanie electorală are nevoie de bani. Eu nu am personal bani să susţin această campanie şi este firesc să vorbeşti cu unul, cu altul. Nu am luat niciun ban”, a mai spus deputatul liberal, la plecarea de la instanţa supremă.
Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, deţinătorul firmei UTI, a declarat, marţi, în faţa instanţei supreme, că cei 50.000 de euro ceruţi în martie de prim-vicepreşedintele PNL, la acea dată, ar fi urmat să ajungă în mică parte la televiziuni, cei mai mulţi fiind solicitaţi, în nume privat, de managerii Sorin Oancea de la B1 TV şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV.
„Pe 1 martie 2016 m-a contactat Ludovic Orban, urmând ca, ulterior, în aceeaşi zi, să ne vedem la domiciliul meu. A stat o oră şi am discutat despre diverse lucruri care se întâmplă la Primăria Bucureşti. Ştia proiectele din oraş. La un moment dat, spre sfârşitul discuţiei, am perceput o cerere de sprijin financiar pentru campania care urma să înceapă. N-am înţeles foarte exact ce doreşte, nu s-a referit la ceva anume. A rămas ca în două sau trei săptămâni să mi se precizeze în ce ar consta acest ajutor. Am înţeles la acel moment că acel sprijin i-ar fi de trebuinţă în relaţia cu media”, a declarat Tiberiu Urdăreanu în instanţă.
Omul de afaceri a explicat cum l-a înregistrat pe Ludovic Orban în timp ce îi cerea bani pentru campania electorală.
El a adăugat că Orban i-a solicitat 50.000 de euro pentru a fi daţi managerilor a două posturi de televiziune.
„A doua întâlnire a avut loc, după mai mullte SMS-uri, la sfârşitul lunii martie. I-am prezentat proiectele pe care le aveam în curs, m-a pus la curent cu situaţia campaniei, sondaje etc. Spre finalul discuţiei, am revenit la acel sprijin care urma să fie precizat. Mi s-a solicitat suma de 50 de mii de euro ca fiind necesară pentru a fi dată managerilor a două posturi de televiziune. Banii ar fi ajuns într-un procent mic la televiziuni, cei mai mulţi ar fi fost solicitaţi de cei doi manageri de televiziuni, în nume privat: Sorin Oancea de la B1 şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV”, a spus omul de afaceri în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Urdăreanu a susţinut că i-a spus lui Orban că are probleme în accesarea unor sume cash, aflându-se sub control judiciar.
Tiberiu Urdăreanu a mai susţinut că i-a fost greu să îl refuze pe Orban, gândindu-se că ar putea câştiga alegerile şi, din poziţia de primar, i-ar putea afecta afacerea.
„E greu în principiu să refuzi asemenea solicitări când ştii că există posibilitatea ca persoana respectivă să ajungă într-o poziţie care îţi poate afecta ulterior afacerea. M-am gândit că Orban ar fi putut să câştige alegerile şi să câştige funcţia de primar. La urmărirea penală am declarat că am avut în vedere funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL a lui Orban, dar ambele ipoteze sunt adevărate. Orban nu m-a ajutat în niciun proiect derulat în calitatea lui de prim-vicepreşedinte al PNL. Nu s-a remis nicio tranşă din banii ceruţi”, şi-a încheiat omul de afaceri declaraţia în faţa instanţei.
Următorul termen al procesului a fost fixat în 15 noiembrie, când vor citaţi ca martori Cozmin Guşă şi Sorin Oancea.