„Deocamdată este un vot, până intră legea în vigoare mai sunt proceduri constituţionale. Este un populism ieftin al PSD care nu are niciun fundament în realitatea economică”, a afirmat premierul Ludovic Orban, joi, într-o emisiune la Radio România Actualităţi.
El a acuzat fosta guvernare a PSD că a lăsat vistieria ţării goală, iar propunerea PSD privind majorarea alocaţiilor a fost făcută fără un studiu de impact şi într-un moment care nu poate fi comparat cu cel în care PNL a propus acelaşi lucru.
„Noi când am propus majorarea alocaţiilor pentru copii am făcut acest lucru pentru că nu mai fuseseră majorate din 2015. Era o majorare pentru care existau resurse financiare la bugetul statului. Este clar că PSD a venit cu un proiect fără niciun fel de studiu de impact (…) şi a reuşit să obţină votul pentru acest proiect fără să ţină cont de situaţia în care se găseşte astăzi România”, a spus el.
„Ne dorim creşterea alocaţiilor, dar aceasta să fie sustenabilă, pentru că dacă o facem altfel, orice creştere de venit, de salariu, a pensiilor, duce la inflaţie şi la erodarea puterii de cumpărare şi creşterea nu se face decât pe hârtie fără ca oamenii să poată să cumpere mai mult din banii pe care-i primesc în plus”, a explicat Orban.
Citeşte şi: Ludovic Orban critică dublarea alocaţiilor: „Este un act iresponsabil”
Ludovic Orban se declară împotriva deciziei luate de Camera Deputaților, prin care alocațiile pentru copii au fost dublate. Premierul a criticat, miercuri seara, la Digi 24, și majorările salariale ale profesorilor, însă nu a spus nimic despre majorările pe care peste 110.000 de angajați din MAI le vor primi de la 1 ianuarie.
„Votul pe alocații este iresponsabil. Este lipsă de bun simț. Bugetul are constrângeri inimaginabile. Nu umflăm cu pompa venituri care nu vor exista niciodată. Impactul e de peste 6 miliarde. Să vii cu creșterea alocațiilor, cu majorarea salariilor pentru profesori, pentru medicii veterinari este de neînchipuit. Eu mă bazez pe români.
Nu poți, după ce ai dublat alocațiile pentru copii, anul trecut, nu poți să vii, la un an, cu o încă dublare. Generezi cheltuieli pentru care nu există venituri.”, a declarat Ludovic Orban.
Întrebat de prezentatorul tv „ce le-ar spune celor care acum aplaudă că fac ceea ce a făcut el în februarie”, a răspuns: „Este cu totul şi cu totul diferit. Anul trecut, pe baza bugetului prezentat de ei, exista spaţiu pentru a susţine o astfel de cheltuială. Cheltuiala a fost chiar mai mică, anul trecut, pentru că, acum, este vorba despre o dublare de la 1.500 la 3.000. Atunci s-a şi văzut că alocaţia nu a fost principala cauză a dezichilibrului bugetar. Acea creştere a alocaţiei a venit să compenseze o lipsă de creştere a alocaţiei patru ani consecutivi. Acum, vii după un an, în care s-au dublat, să le mai dublezi o dată. Noi ne dorim această creştere a alocaţiilor, dar o vom face astfel încât să existe resurse pentru această creştere, să nu afectăm echilibrele la nivelul economiei în ansamblu, iar această creştere să ducă şi la creşterea puterii de cumparare”.
Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, miercuri seară, despre parlamentarii liberali care au lipsit de la şedinţa Camerei Deputailor în care s-au majorat alocaţiile şi a precizat că au lipsit 11 parlamentari, patru dintre ei motivat.