Reacţia lui Ludovic Orban vine în contextul în care PSD a anunţat încă din luna martie că nu va vota va vota tratatul EUROATOM până când premierul Florin Cîțu nu va prezenta PNRR în Parlament. Fără voturile parlamentarilor social-democraţi, tratatul EURATOM nu poate fi adoptat deoarece este nevoie de o majoritate calificată de două treimi dintre parlamentari.
„Îi invit pe toți parlamentarii că nu pot să-și bată joc de toți cetățenii din UE, încercând să șantajeze cu neparticiparea la votul de ratificare a tratatului. Comisia Europeană nu poate începe finanțarea în toate țările UE”, a declarat Ludovic Orban la finalul ședinței conducerii PNL, conform G4media.
Liderul PNL a afirmat că, în forul de conducere al partidului, a fost discutat şi despre PNRR.
„Sunt reforme necesare, reforma pensiilor, digitalizarea, reforma în ce privește funcționarea sistemului fiscal, în domeniul justiției, în educație, toate aceste reforme fac parte din reformele incluse în programul de guvernare și vor fi realizate pentru că sunt necesare.
Asta este o discuție a premierului care a anunţat că va avea o discuție cu liderul PSD. Eu cred că PNRR este rodul unei consultări ample, care a fost făcută în societatea românească, consultare la care au participat actori importanți din societate, patronat, asociații profesionale, de grupuri reprezentative. PNRR nu poți să-l aprobi în Parlament, este în discuții, în negocieri.
Este complicat să facă obiectul unor dezbateri parlamentare. Nu înțeleg de ce PSD încearcă să pună legătura între dezbaterea PNRR și ratificarea tratatului Euroatom. Este necesară o majoritate calificată de două treimi. Îi invit pe toți parlamentarii că nu pot să-și bată joc de toți cetățenii din UE, încercând să șantajeze cu neparticiparea la votul de ratificare a tratatului. Comisia Europeană nu poate începe finanțarea în toate țările UE”, a precizat Orban, conform sursei citate.
Ratificarea tratatului EURATOM vizează creșterea contribuției de la 1,2%, la 1,4% din venitul naţional brut. Decizia este necesară pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeană le va aloca pentru redresare și reziliență.
România ar urma să beneficieze de 30,5 miliarde de euro pentru Planul Național de Redresare şi Rezilienţă.
Citeşte şi: Marcel Ciolacu aruncă bomba despre discuțiile premierului Cîțu pe PNRR: PSD ameninţă cu greva parlamentară!