Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, că preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, liberalul Romeo Dunca, ceruse dezafectarea Staţionarului în care au fost filmaţi bolnavi îmbrăcaţi sumar sau dezbrăcaţi, lăsaţi să zacă pe jos, pe podeaua spitalului din Reşiţa.
„Aşa ceva nu mai trebuie să se întâmple. (…) Acolo este vorba de un staţionar de 78 de paturi care ţine de Spitalul Judeţean Caraş-Severin, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Caraş-Severin. După alegeri, s-a schimbat conducerea la nivelul judeţului, alegerile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean au fost câştigate de Romeo Dunca.
Imediat, noul preşedinte al Consiliului Judeţean a solicitat dezafectarea acestui staţionar. De asemenea, a înaintat documentaţia către Ministerul Sănătăţii pentru realizarea unui spital modular care să ofere cu adevărat condiţii, ca soluţie de moment, pentru că până construieşti un spital nou sau până reuşeşti să modernizezi o astfel de locaţie de spital durează.
Dar ceea ce este de neînţeles este atitudinea celor care erau responsabili de spital”, a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, la Realitatea Plus.
Citeşte şi Ce salarii au medicii de la Spitalul Judeţean Reşiţa. S-a deschis dosar penal
Premierul a precizat că are informaţii conform cărora preşedintele CJ Caraş-Severin a iniţiat procedura de schimbare a managementului unităţii sanitare.
Reamintim că mai multe imagini cu bolnavi nesupravegheaţi, îmbrăcaţi sumar sau dezbrăcaţi au apărut în spaţiul public, fiind vorba despre persoane cu probleme psihice, care stau în condiţii mizere în Staţionarul 3 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, spaţiu dedicat pacienţilor depistaţi cu COVID-19. Autorităţile susţin că acestea sunt „condiţiile moştenite din sistemul de sănătate” şi că a fost cerută construirea unui spital modular.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a solicitat, miercuri, reprezentanţilor Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) să facă de urgenţă un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşita, urmare a imaginilor apărute în spaţiul public privind modul în care sunt trataţi pacienţii din cadrul secţiei de boli infecţioase.
Inspecţia Sanitară de Stat a aplicat primele sancţiuni, în cuantum de 18.400 de lei, reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, după prima zi de control în această unitate. Managerul unităţii a primit o amendă de 10.000 de lei, pentru că nu a realizat lucrările de reparaţii şi igienizare asumate în planul de management. Au mai fost sancţionate două asistente şefe, o asistentă şi o infirmieră.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa a transmis, miercuri seara, printr-un comunicat de presă, că pe rolul instituţiei a fost înregistrat, în aceeaşi zi, un dosar având ca obiect infracţiunea de abuz în serviciu.