Ludovic Orban spune că în această săptămână s-a stabilit un trend descendent, iar în doar şapte zile cazurile au scăzut cu până la 5 mii. De asemenea, liderul PNL a vorbit şi despre măştile neconforme, despre vaccinul anticovid şi despre veniturile românilor.
”Toate măștile neconforme au fost scoase de pe piață după controlul ANPC. Vameșul nu desface neapărat masca, el nu stabilește calitatea. El verifică doar produsul care e în acte. Adversarii noștri au lansat un zvon că după 6 decembrie va fi lockdown, vreau să spun că e o minciună gogonată! Noi am luată măsuri drastice de restricție. Am mutat învățământul pe online, am închis piețele, au decis carantinarea, iar rezultatele se văd. În săptămâna asta a fost un trend de scădere.
Deja cumulat pe 7 zile, avem un trend clar de scădere cu peste 5 mii de cazuri. Măsura carantinării a fost foarte bună. Descreșterea se accentuează pe măsură ce se respectă regulile. Toate măsurile cumulate au dus la aceste reyultate. Au fost prognoze că vom avea 50 de mii de infectați, eu le-am spus că dacă oamenii respectă regulile, ajungem la descreșteri. Economia nu ne permite un lockdown total, oamenii trebuie să îşi desfăşoare viaţa profesională cât mai aproape de normalitate. Noi am permis şi folosirea unor măşti de bumbac. Amenda vine când nu se poartă masca şi nu are nicio legătură cu neconformitatea măştilor.”
„Franţa a luat măsuri dure pentru că depăşeau 60 de mii de cazuri. Suspendarea cursurilor de la şcoală nu a fost luată neapărat pentru ceea ce se întâmpla acolo, ci ce se întâmpla în afara şcolii. Faptul că erau duşi la cursuri de bunici, părinţi, care aglomerau mijloacele de transport în comun. Sunt ţări care au păstrat şcolile deschise şi sunt ţări care au suspendat orele. Fiecare ţară a decis după analizele care s-au făcut. În insituţiile publice, inclusiv de la momentul în care se mănâncă, e transmitere în comunitate.”, a adăugat premierul României.
„Cu pieţele, am explicat foarte clar. Pieţele mai mult de jumătate sunt în spaţiile deschise, doar 100 şi ceva sunt pieţe inclusiv închise, dar s-au amenajat în parcări, în alte locuri. Când va veni iarna, o să le deschidem pe cele din interior, dar cu respectarea măsurilor restrictive. Sunt statistici, controale, rezultatele veneau din aceste pieţe. Primăria în multe părţi nu s-a implicat, nu a trimis poliţia locală să gestioneze situaţie. Activitatea se va lua când numărul este mai mic şi regulile se vor respecta.”
„Victime în vaccinare pot apărea. Depinde şi de vaccin. Vaccinarea se va face sub supraveghere medicală. O persoană care va avea simptome şi efecte adverse va avea parte de un cadru medical. Vaccinul este în faza de testare clinică. Nu va ieşi pe piaţă un vaccin care să pericliteze viaţa cuiva.
În România vor fi vaccinurile luate de Comisia Europeană, iar cantitatea va fi în funcţie de populaţia ţării. Vom lua doar vaccinurile cu toate testele în regulă şi care vor primi acreditarea. Noi vom primi vaccinul pe care îl are şi Germania şi Franţa.”
„Guvernul pe care îl conduc nu îşi propune să scadă salariile, ci să le crească. România nu a plecat ca Germania, care nu a avut deficit bugetar de 20 de ani. PNL a plecat cu o moştenire de 4,6 a deficitului. În România a crescut salariul minim net. Nu există vorba de tăiere. Dacă e necesar, vom scăpa de personalul care nu are ce căuta în instituţiile publice, e probabil ca personalul să se reducă. Oamenii care muncesc nu trebuie să îşi facă probleme, vorbim de cei care au fost puşi într-o funcţie şi nu fac nimic.”
„În programul nostru de guvernare am przentat cum vedem creşterea pensiilor. Noi am crescut cu 14% pensiile, în condiţiile în care aveam acea inflaţie. Cei 40% erau în proiect, înainte ca pandemia să intervină asupra bugetului României. Aici e o chestiune, în momentul în care promiţi pensia, trebuie să o plăteşti. Orice spune oricine despre creşterea pensiilor. Ca să creşti pensiile, trebuie să creşti venitul la bugetul de pensii. Sunt două căi. Creşterea numărului de angajaţi şi ne propunem o creştere a angajaţilor cu peste 500 de mii. Şi a doua este creşterea salariului. Cu cât salariul este mai mare, cu atât creşte contribuţia pensiilor. Trebuie să crească totodată şi creşterea puterii de cumpărare.”
Citeşte şi: Marcel Ciolacu demască cea mai importantă măsură a pandemiei: Aşa s-a aflat câ s-a furat!