Ludovic Orban, despre majorarea vârstei de pensionare. Acesta adaugă că printre priorităţile programului de guvernare se află şi reforma sistemului de pensii.
„De discutat evident ca s-a discutat acest subiect si nu e un subiect nou pe piata, dar nu s-a luat nicio decizie. Noi oricum avem in programul de guvernare, printre prioritati, reforma sistemului de pensii. Obiectivele principale sunt asigurarea sustenabilitatii sistemului de pensii, cresterea pensiilor pe baza unor realitati economice si nu din burta, recalcularea pensiilor”, a spus Orban.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă conţine o serie de modificări extrem de importante pentru români. Printre acestea se află şi reformarea sistemului de pensii. Analistul economic Claudiu Vuţă a analizat principalele aspecte ale documentului care urmează să fie discutat şi aprobat de Comisia Europeană.
Majorarea vârstei de pensionare, asumată prin PNRR, este o palmă dată românilor care au muncit o viaţă, au plătit CAS şi nu au beneficiat de legi speciale. Analistul economic Claudiu Vuţă a analizat principalele aspecte ale Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) privind reformarea sistemului de pensii în publicaţia project-e.ro.
„Soluţiile nu trebuie căutate doar în rândul angajaţilor, care susţin prin cotizaţiile lunare nu doar fondul de pensii (în practică, un sistem de redistribuire de la angajaţi -> pensionari) ci întreg bugetul de stat! Înainte de a citi reformele mai jos menţionate, asumate prin PNRR, rog aveţi în vedere că durata medie de viaţă în România este de 72 de ani la bărbaţi şi 79 de ani la femei sau de 75 de ani, luând în considerare ambele genuri”, precizează analistul în prezentarea sa.
Cei care au trăit cu un salariu mediu vor avea o pensie nu minimă, dar oricum derizorie. În prezent, valoarea pensiei medii este de 1.600 lei, conform Casei Naţionale de Pensii.
În cazul în care majorarea vârstei de pensionare va deveni realitate vom asista la un furt legalizat.
De ce „furt legalizat”? Pentru că în 30-35 de ani plătim sute de mi de lei la buget şi apoi beneficiem de nişte pensii mici, care nu pot asigura un trai decent. Şi din neant a apărut „soluţia”, majorarea vârstei de pensionare”, scrie analistul pentru adevarul.ro.