Ludovic Orban a declarat că au fost purtate discuţii cu o mulţime de parlamentari din zona majorităţii guvernamentale, într-o încercare sistematică de a-i determina să voteze, nu conform ordinelor de partid şi intereselor personale ale lui Liviu Dragnea, ci să voteze conform propriei conştiinţe şi conform intereselor fundamentale ale României.
”Noi ne vom bate până la momentul votului moţiunii de cenzură să convingem cât mai mulţi parlamentari să voteze această moţiune de cenzură pentru a creşte şansele de adoptare a moţiunii”, a subliniat Ludovic Orban, potrivit News.ro.
El a precizat că se poartă discuţii în continuare şi cu UDMR.
”Am purtat discuţii, purtăm discuţii şi o să purtăm discuţii în continuare cu cei de la UDMR şi îmi exprim încrederea că parlamentarii UDMR vor face ceea ce îşi doreşte electoratul care i-a votat, vor acţiona în conformitate cu voinţa electoratului maghiar. Vă dau numai un exemplu, chiar domnul Hunor a prezentat opiniei publice un sondaj de opinie comandat de UDMR referitor la opţiunile cetăţenilor români de etnie maghiară, în care cota de încredere a lui Liviu Dragnea era de 4%. Eu nu cred că votanţii UDMR-ului şi-l mai doresc pe Dragnea (…), dimpotrivă, sunt convins că nu îl mai suportă, exact cum probabil mai mult de 85-90% din populaţia României nu îl mai suportă pe Dragnea şi ar vrea să pună punct acestui regim nenorocit care face un rău imens României. Eu mă aştept ca parlamentarii UDMR să acţioneze în conformitate cu voinţa şi cu interesele cetăţenilor care i-au trimis în Parlament”, a afirmat liderul PNL.
Ludovic Orban a menţionat că s-a întâlnit cu Kelemen Hunor la Hamburg.
Referitor la faptul că liderul UDMR a spus că doar şi-au strâns mâna şi nu au avut discuţii, liderul PNL a replicat: ”Ne-am întâlnit la Hamburg, eu nu vreau să intru acum într-o interpretare diferită a diferitelor intersecţii pe care le-am avut cu domnul Hunor în ultima perioadă. Oricum, fiţi convinşi că purtăm negocieri, vom avea întâlniri în care vom pune pe masă toate lucrurile, dar eu cred că puţin aici domnul Hunor a pus căruţa înaintea boilor. Noi nu discutăm de formarea unui nou Guvern, noi discutăm dacă Guvernul acesta este rău sau nu este rău. Punctul nostru de vedere este că acest Guvern este un rău imens pentru România. Nu putem să ne prezentăm cu aceşti incompetenţi, cu aceşti indivizi care nu au niciun fel de expertiză în domeniul lor de activitate, care nu au niciun fel de credibilitate nici pe plan intern, nici pe plan internaţional, să preluăm preşedinţia Consiliului UE şi încercăm cu adevărat să dăm României un Guvern care să aibă capacitatea să exercite această preşedinţie în cele mai bune condiţii, să aducă câştiguri pentru România, să poată să se bată pentru a obţine beneficii pentru fiecare cetăţean român de pe urma exercitării conducerii la nivelul UE în cele 6 luni în care deţinem preşedinţia Consiliului UE”.
Orban a adăugat că discuţiile despre o formulă de guvernare ulterioară se declanşează după căderea Guvernului.
”Şi, în mod evident, noi suntem pregătiţi să preluăm guvernarea, avem programul de guvernare reactualizat, avem o formulă de oameni care să fie capabilă să exercite guvernarea şi de altfel am şi pregătit un proiect de buget ca să arătăm că suntem pregătiţi să guvernăm in 2019”, a precizat el.
Întrebat care este propunerea de premier, Ludovic Orban a răspuns: ”Este o întrebare care pe mine, personal, mă face să cred că domnul Hunor nu se informează întotdeauna privitor la deciziile Partidului Naţional Liberal. Decizia Partidului Naţional Liberal este foarte clară, este luată în Consiliul Naţional, candidatul la funcţia de prim-ministru este preşedintele partidului”.
Chestionat de ce PNL nu susţine un premier agreat de toată opoziţia, Orban a replicat: ”Obiectivul nostru fundamental este să dărâmăm acest guvern. Orice formulă de guvernare care se va forma, evident că vom susţine cea mai bună formulă care este din punctul nostru de vedere şi evident care poate să beneficieze de sprijinul unei majorităţi parlamentare. Deşi eu vă spun că cea mai bună soluţie pentru România, în cazul căderii guvernului, este reîntoarcerea la popor, pentru că opţiunile politice s-au modificat dramatic în raport cu opţiunile politice care au fost exprimate la alegerile din 2016. De regulă, când se întâmplă aşa ceva în democraţiile normale din lumea asta, se ajunge la alegeri anticipate pentru a reseta practic parlamentul şi mai ales a reconferi legitimitate instituţiilor care exercită puterea în România”.
În legătură cu declaraţia lui Kelemen Hunor care nu dădea prea mari şansă de reuşită moţiunii de cenzură, liderul PNL a declarat: ”Există o vorbă românească care spune că încercarea moarte n-are”.
Opoziţia a depus, vineri, moţiunea de cenzură „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, demersul fiind semnat de 163 de parlamentari. PNL, USR şi PMP afirmă, în document, că programul de guvernare ar trebui să se numească ”Programul de Guvernare după anul 2021 …”, toate angajmentele fiind amânate după această dată. În plus, potrivit opoziţiei, pentru un incompetent dovedit, PSD-ALDE are cel puţin alte 3-4 rezerve şi mai slab pregătite, România e aruncată în instabilitate pentru Liviu Dragnea, moartea pândeşte în spitalele româneşti, educaţia e subfinanaţată, iar în privinţa infrastructurii se înregistrează cel mai mare deficit.