Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că deşi a avut discuţii cu reprezentanţii HoReCa privind posibilitatea deschiderii restaurantelor, din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID-19 o decizie în acest sens a fost amânată. Întrebat, vineri, într-o conferință de presă, la Tulcea, dacă urmează, în 15 iulie, o nouă relaxare a restricțiilor, premierul Ludovic Orban a spus că obiectivul este limitarea răspândirii virusului, care „nu se poate face în condițiile revenirii aproape la normal”. „Ce mai sunt închise? Restaurantele din spații închise, unde să-mi fie iertat, deși am avut discuții, din cauza creșterii numărului de cazuri, încă mai așteptăm să luăm această decizie. Competițiile sportive cu spectatori, evenimentele culturale, teatrele, cinematografele în spații închise, concertele simfonice, opera – acestea au rămas închise. Ele au fost încadrate cu cel mai mare risc epidemiologic, în zona roșie”, a spus Orban.
„Obiectivul nostru este să limităm răspândirea virusului. (…) Ce mai sunt închise? Restaurantele din spaţii închise, unde, să îmi fie iertat, deşi am avut discuţii, din cauza creşterii numărului de cazuri încă mai aşteptăm să luăm această decizie (a deschiderii restaurantelor – n.r.). Mai sunt închise competiţiile sportive cu spectatori, evenimentele culturale, teatre, cinematografe în spaţii închise, concerte simfonice, operă, deci astea au rămas sub restricţii, pentru că, în general, ele au fost încadrate cu cel mai mare risc epidemiologic, în zona roşie. Şi OMS a arătat care sunt tipurile de activităţi, care e evaluarea riscului epidemiologic aferent fiecărei activităţi şi aceste activităţi sunt în zona roşie, cu risc major de transmitere. Este foarte greu să mai iei o decizie, să dai drumul la relaxare într-un domeniu atâta timp cât noi ne confruntăm cu o creştere a numărului de cazuri care ne îngrijorează şi ne determină la o atitudine foarte energică pentru a asigura respectarea regulilor de către toţi actorii instituţionali, atât din mediul public, cât şi din mediul privat”, a spus Orban într-o conferinţă de presă la Prefectura Tulcea, întrebat dacă ne mai putem aştepta ca restaurantele să fie deschise la 15 iulie.
Orban a amintit că sâmbătă, la ora 9,00, a convocat o conferinţă cu toţi cei implicaţi în lupta anti-COVID. Premierul a afirmat, vineri, că toţi angajaţii cu atribuţii de control vor ieşi din birou, iar verificările vor fi de severitate maximă, proporţional cu gradul de încălcare a regulilor. Întrebat despre deschiderea restaurantelor, Orban a spus: ”Să-mi fie cu iertat, încă mai aşteptăm să luăm această decizie.
„Am decretat mobilizare generală, toţi angajaţii care au atribuţii de control vor ieşi din birou, vor efectua controale peste tot unde avem semnale clare că nu se respectă regulile de protecţie, controalele vor fi de severitate maximă. Nu putem să acceptăm să fie puşi în pericol cei 90% dintre românii care respectă regulile de nişte oameni care nu respectă regulile în mod deliberat sau poate ignorând pericolul, poate căzând în capcana propagandei”, a afirmat premierul.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că, după şedinţa pe care o va avea cu ministrul Sănătăţii şi directorii direcţiilor de sănătate publică, va transmite un mesaj pentru ca toate centrele acreditate pentru efectuarea de teste pentru coronavirus să facă analizele necesare românilor care au sejururi în Grecia. Premierul a precizat că sunt peste 120 de centre acreditate. Grecia a anunţat că permite accesul turiştilor pe cale rutieră, prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, doar în baza unui test negativ de coronavirus care să nu fie mai vechi de 72 de ore.
Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, vineri, laTulcea, cum pot face testele cât mai rapid cei care au sejururi în Grecia, având în vedere că unele clinici nu prelucrează asemenea teste în weekend.
“Mâine de la ora 9 am convocat o conferinţă cu toţi prefecţii şi cu toate structurile implicate în lupta anti-Covid şi la această videoconferinţă va fi şi domnul ministru Tătaru şi împreună vom transmite un semnal ca toate centrele care sunt acreditate şi este vorba de peste 120 de centre acreditate să efectueze aceste analize să efectueze aceste analize pentru cei care au sejururi planificate în Grecia”, a răspuns premierul.
El a anunnţat că i-a cerut ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, să ia legătură cu ministrul de Externe din Grecia pentru a exista o fluenţă în trecerea punctului de trecere a frontierei de la Kulata.
“Am vorbit cu domnul ministru Aurescu să comunice cu omologul său şi, de asemenea, şi de la celelate nivele să existe un dialog astfel încât să existe o fluenţă în ceea ce priveşte derularea trecerii punctului de frontieră. La unii care au sejururi planificate au testele în principiu, testele sunt arătate şi nu cred că se poate crea un blocaj foarte mare, dar depinde de numărul persoanelor care vor să treacă prin acel punct de frontieră”, a mai afirmat Orban.
Autorităţile elene au anunţat că, începând cu data de 14 iulie, ora 06.00, toţi cetăţenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră, prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, sunt obligaţi să prezinte un test molecular cu rezultat negativ privind infecţia cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte, altfel nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul Republicii Elene.
Totodată, turiştii au obligaţia de a completa formularul de localizare a pasagerilor (PLF/Passenger Locator Form), iar acesta trebuie completat cu minimum 24 de ore înainte de sosirea în Republica Elenă.