„PNL consideră că prin aceste propuneri PSD s-a descalificat şi arată orientarea anti-occidentală, lipsa de respect faţă de cetăţenii României şi faptul că rămâne în continuare prizonierul politicienilor certaţi cu legea. Viorica Dăncilă rămâne marioneta mafiei din partid, care l-a sprijinit pe Liviu Dragnea, frica de justiţie rămânând o constantă a activităţii PSD. Acţionând în total dispreţ faţă de votul cetăţenilor la referendumul pe teme de justiţie, PSD rămâne ‘Ciuma roşie’, aşa cum îl consideră milioane de români”, afirmă Orban într-un comunicat de presă.
El critică cele două propuneri de miniştri. Orban afirmă că propunerea de la ministerul Justiţiei, Dana Gîrbovan, sfidează votul românilor de la referendum.
„Dana Gîrbovan a fost o susţinătoare zgomotoasă a Ordonanţei 13 şi a modificărilor operate de PSD şi ALDE la Legile Justiţiei şi la Codurile Penale, modificări în favoarea grupului infracţional organizat condus de Liviu Dragnea. În timp ce sute de mii de oamenii protestau în stradă împotriva Ordonanţei 13, Gîrbovan se războia cu DNA, calificând ancheta instituţiei pe tema ordonanţei drept ‘un derapaj’ şi cerea ‘o analiză serioasă la nivel de sistem pentru a se stabili care au fost cauzele unui astfel de derapaj’. De altfel, Gîrbovan a contribuit activ la modificarea Legilor Justiţiei, alături de Florin Iordache, UNJR fiind singurul ONG acceptat la lucrările Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei. UNJR este o organizaţie contestată de majoritatea magistraţilor, iar Dana Gîrbovan s-a evidenţiat prin apărarea unor condamnaţi precum Dan Voiculescu şi prin critici vehemente la adresa luptei anticorupţie. De asemenea, a atacat instituţiile internaţionale care au criticat modificările la Legile Justiţiei şi la Codurile Penale. Dana Gîrbovan este o susţinătoare a Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor, instituţie prin care PSD încearcă să terorizeze magistraţii. Propunerea de astăzi a CEx PSD sfidează votul românilor de la referendumul pe teme de justiţie, convocat de preşedintele Klaus Iohannis”, spune liderul PNL.
Orban susţine că această propunere reprezintă o încălcare a promisiunii făcute de liderii partidului, imediat după euroalegeri, că nu vor mai interveni în justiţie.
„Potrivit informaţiilor din presă, fostul ministru a fost schimbat pentru că a introdus în proiectul de ordonanţă de urgenţă prezentat recent, prevederi care înăspresc condiţiile de eliberare condiţionată. Or, oamenii lui Liviu Dragnea din PSD nu doresc ca ‘Daddy’ să stea prea mult la închisoare. De altfel, chiar premierul Viorica Dăncilă a confirmat faptul că în proiectul referitor la înăsprirea pedepselor va rămâne doar partea care se referă la ‘înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie’, adică fără referirile la eliberarea condiţionată. Cu alte cuvinte, la cererea baronilor PSD premierul girează o amputare a unui articol defavorabil corupţilor”, mai spune preşedintele PNL.
El arată că propunerea Danei Gîrbovan la Justiţie este o dovadă a „orientării anti-occidentale a PSD”, susţinând că a fost salutată de „organele de propagandă ruseşti”.
Ludovic Orban critică şi nominalizarea lui Iulian Iancu ca vicepremier.
„Probabil PSD aşteaptă aplauze venite din Est şi după ce l-a propus pe Iulian Iancu ca vicepremier pe probleme economice. Iulian Iancu a fost cel care, prin toate acţiunile sale legislative, a blocat investiţiile în exploatarea de gaze de la Marea Neagră. Nominalizarea lui Iulian Iancu vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, la Washington, o declaraţie comună cu preşedintele Donald Trump, potrivit căreia ‘România şi Statele Unite vor analiza modalităţi de îmbunătăţire a climatului investiţional în domeniul energiei în beneficiul ambelor ţări’. Acum, Guvernul Dăncilă dă un semnal clar ca nu doreşte aceste investiţii. Iulian Iancu este perceput drept omul Gazprom în România şi a torpilat proiectele legislative menite să permită apariţia unui cadru investiţional. Comisia pentru industrii, condusă de Iulian Iancu, a amânat şi modificat de mai multe ori proiectul de lege offshore, necesar pentru demararea producţiei de gaze din Marea Neagră. În cele din urmă, majoritatea PSD-ALDE a adoptat o formă a legii criticată de companiile care au concesiuni în Marea Neagră, pentru că încalcă principiile negociate cu Guvernul. Ulterior, din cauza acestei legi, compania americană ExxonMobil a anunţat Guvernul PSD că renunţă la proiectul din Marea Neagră”, spune preşedintele PNL.
El susţine că, prin propunerea lui Iulian Iancu, PSD arată că nu îşi doreşte investiţia în exploatarea gazelor la Marea Neagră.
„Iulian Iancu a avut aceeaşi atitudine de a bloca investiţiile şi în timpul dezbaterilor Ordonanţei de urgenţă 64/2016, pentru modificarea Legii energiei şi gazelor. Prin aceste modificări, Iancu a provocat un conflict cu comisarul european Miguel Arias Canete, care a ameninţat că Executivul european va da în judecată România dacă Parlamentul aprobă respectivele amendamente. În 2015, Iulian Iancu a fost respins la votul pentru un post în Boardul administrativ al Agenţiei Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie, întrunind cel mai mic număr de voturi. Iulian Iancu a fost acuzat de conflict de interese. În mandatul 2008-2012, susţine ANI, Iancu şi-a angajat fratele, de profesie subinginer, la propriul cabinet parlamentar”, mai spune Orban.