„Viitorul sună bine pentru România şi pentru Europa. După zile de negocieri febrile a ieşit fumul alb şi Consiliul European a luat deciziile mult aşteptate de cetăţenii ţărilor din UE. Mulţumită eforturilor deosebite duse de domnul preşedinte Iohannis, România va beneficia în următorii ani de sume de care nu a beneficiat niciodată, aproape 80 de miliarde de euro. Odată decizia luată, noi va trebui să accelerăm toate procedurile pentru pregătirea Acordului de parteneriat privitor la bugetul UE 2021-2027″, a spus Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern de marți.
Premierul a mai precizat că Ministerul Agriculturii trebuie să pregătească Planul național strategic, iar Ministerul Fondurilor Europene să accelereze elaborarea Planului de reziliență și recuperare, astfel încât să fundamenteze solicitările de finanțare.
„Chiar dacă foarte puțini se așteptau să se ajungă la un acord la Consiliul european, datorită multor poziții divergente, în dimineața asta am înțeles, pe la 6 și jumătate dimineața s-a ajuns la acest acord care chiar este istoric și care ne permite să privim cu încredere spre viitor, o decizie fundamentală, care va pune bazele posibilității de a finanța toate proiectele de dezvoltare pe care le-am gândit pentru România. Sigur că trebuie să fim extrem de implicați în continuare, extrem de atenți în pregătirea programelor, proiectelor, a tuturor documentelor necesare pentru a putea asigura o absorbție cât mai rapidă și mai eficientă. Apreciez în mod deosebit rezultatele și abilitatea remarcabilă a domnului președinte, care a reușit un rezultat remarcabil pentru România, pe care l-a anunțat în cursul acestei dimineți”, a spus Ludovic Orban.
Liderii europeni au reuşit, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, să ajungă la un acord privind bugetul multianual şi pachetul de relansare economică post-coronavirus. Noua propunere este, după cum a spus Charles Michel, preşedintele Consiliului European, rezultatul negocierilor colective. Între condiţiile impuse pentru acordarea de granturi şi împrumuturi, respectarea statului de drept.
„După discuții foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după 4 zile și 4 nopți am obținut pentru România 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface a infrastructura, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. O parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru revigoarere economică”, a dclarat Klaus Iohannis la finalul summitului UE.