Ludovic Orban a declarat sâmbătă la Iaşi, într-o conferinţă de presă, că nu comentează deciziile justiţiei şi că nu i s-a comunicat rezoluţia DIICOT în cazul clasării dosarului deschis în urma plângerii pe care a depus-o împotriva premierului Viorica Dăncilă.
„Nu sunt un om politic care să comenteze deciziile Justiţiei. Nici nu aş putea comenta în momentul de faţă, întrucât nu mi s-a comunicat rezoluţia şi nu pot să ştiu ce s-a întâmplat acolo, cum s-a derulat cercetarea şi care sunt argumentele DIICOT în decizia pe care au luat-o. Mi-e greu să fac un comentariu, nu am ştiinţă despre modul în care s-a derulat ancheta, că n-am auzit ca Dragnea, Dăncilă sau altcineva să fie invitat la DIICOT”, a afirmat liderul PNL, potrivit news.ro.
Orban a spus că şi-a făcut datoria şi a depus sesizarea pentru fapte care au provocat prejudicii grave de imagine României, care au deteriorat relaţii internaţionale construite în timp îndelungat şi care „puteau să îmbrace forma săvărşirii unor infracţiuni”.
„Dar nu eu hotărăsc dacă o faptă este sau nu este o infracţiune, asta este atributul unei instanţe de judecată în cazul în care un procuror decide că trebuie întocmit un dosar”, a adăugat Ludovic Orban.
„Probabil că voi formula o plângere împotriva rezoluţiei procurorului, dar aştept rezoluţia, pentru a vedea pe ce motive se bazează hotărârea DIICOT”, a spus şeful PNL.
Procurorii DIICOT au clasat dosarul de înaltă trădare, divulgare a secretului care pericliteaza securitatea naţională şi de uzurpare a funcţiei, deschis în urma plângerii penale formulate de liderul PNL, Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă.
„Prin ordonanţa din data de 27 septembrie 2018 procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus clasarea cauzei penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înaltă trădare, prev. si ped. de art.398 C.p. rap. la art.394 lit.b C.p., de divulgare a secretului care pericliteaza securitatea naţională prev. şi ped de art.407 al.1 C.p., de uzurpare a funcţiei, prev. si ped. de art.300 C.p., de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, prev. si ped. de art.304 C.p. şi de prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. si ped. de art.8 al.1 lit.b din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, întrucât faptele nu există”, a transmis, vineri, DIICOT.
În 17 mai, Ludovic Orban a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea.
Liderul PNL a acuzat-o pe Dăncilă de înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.
Ludovic Orban a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că ar fi făcut publice informaţii confidenţiale şi i-ar fi prezentat preşedintelui Klaus Iohannis informaţii false în legătură cu memorandumul adoptat de guvern pe tema mutării Ambasadei României în Israel.
Plângerea a fost declinată către DIICOT, iar în 7 iunie instituţia a anunţat că a început urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de înaltă trădare, în urma plângerii depuse de liderul PNL Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă.