Ludovic Orban: E posibil să deschidem restaurantele în două etape

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că în primă fază este posibilă redeschiderea restaurantelor din hoteluri.

RomaniaTV.net
06 aug. 2020, 13:04
Ludovic Orban: E posibil să deschidem restaurantele în două etape

„Ne-am dori sa putem deschide restaurantele. Le-am spus reprezentantilor mediului de afaceri ca trebuie sa avem un context epidemiologic macar sensibil imbunatatit si garantia cooperarii tutror patronilor că se respecta regulile de protectie sanitara. Continuam discutiile, eu inteleg situatia foarte dificila si chiar imi doresc deschiderea foarte rapida, dar in niste conditii care sa nu creasca riscul epidemiologic. Este chiar posibila in doua etape, mai intai sa deschidem restaurantele aferente hotelurilor si ulterior celelalte restaurante”, a declarat Ludovic Orban.

 

În ce condiţii s-ar putea redeschide restaurantele. Explicaţia medicului Emilian Imbri de la Spitalul „Victor Babeş”

Medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti, crede că restaurantele din România ar putea fi deschise dacă numărul cazurilor noi de infectaţi cu COVID-19 va scădea şi dacă proprietarii de localuri ar respecta nişte reguli clare impuse de autorităţile responsabile.  

„Cred că s-ar putea deschide restaurantele, respectându-se clar niște reguli, iar cine nu le respectă, să fie pedepsit cu închiderea localului. Atunci, proprietarii de restaurante și de hoteluri ar fi mult mai interesați să nu accepte nicio deviație de la normele respective.

Dacă s-ar respecta aceste reguli, cred că s-ar putea lua în calcul deschiderea. (…) Poate dacă va mai scădea acest număr, ne vom putea gândi și la acest lucru”, a declarat dr. Emilian Imbri pentru B1.ro.

Medicul admite că „singura problemă ar fi aerul condiționat, care ar favoriza transmiterea, asta dacă se respectă distanța și numărul de persoane de la masă”.

Declaraţia managerului de la Spitalul „Victor Babeş” vine după ce, tot joi, secretarul de stat în MS Horaţiu Moldovan a spus că redeschiderea restaurantelor ar fi o imprudenţă.

„Este o chestiune care trebuie reglementată la nivelul Guvernului împreună cu reprezentanţii Ministerului Turismului, nu pot să fac eu o declaraţie în acest sens, însă cred că într-un moment în care nu este stabilă din punct de vedere epidemiologic situaţia, ar fi imprudent. Dar lucrurile se analizează atât de experţii noştri de la Ministerul Sănătăţii, cât şi al domniilor lor de la Ministerul Turismului”, a declarat Horaţiu Moldovan.

 

Restaurantele rămân închise. Reprezentanţii HoReCa au primit veşti proaste de la Guvern

Reprezentanţii HoReCa spun că premierul nu este dispus la o discuţie pentru redeschiderea restaurantelor, având în vedere numărul mare de infectări, dar că vor lua în calcul redeschiderea restaurantelor în interior atunci când numărul îmbolnăvirilor va urma un alt traseu. Daniel Mischie, preşedintele Asociaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), a declarat miercuri, în urma discuţiilor de la Guvern, că nu mai există resurse pentru a susţine industria HoReCa, iar această întâlnire a avut loc „înainte de a pune lacătul pe această industrie”.

”Nu poate fi vorba de o relansare economică fără această industrie. În acelaşi timp, am prezentat primului ministru şi precedentul european, adică ceea ce se întâmplă în toate ţările europene, ţări în care restaurantele sunt deschise şi în care numărul de infectaţi Covid este mult mai mic decât în România. Deci astăzi primul ministru trebuie să ia o măsură pentru redeschiderea restaurantelor, pentru că nu există nicio corelaţie între numărul de infecţii şi redeschiderea, funcţionarea teraselor. Această funcţionare, evident, că trebuie să aibă anumite restricţii”, a declarat, miercuri, Daniel Mischie, preşedintele Asociaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), şi totodată CEO al grupului City Grill, unul dintre cei mai mari jucători din industria restaurantelor din România.

El consideră că industria de hoteluri şi restaurante este aproape de a pieri. ”În momentul de faţă, toate rezervele şi toată disponibilitatea operatorilor din această industrie este ajunsă la sfârşit şi nu mai există resurse pentru a susţine această industrie”, spune el.

Întrebat când s-ar putea redeschide restaurantele, el afirmă că în acest moment premierul nu este dispus la o discuţie pentru redeschiderea restaurantelor, având în vedere numărul mare de infecţii, ”dar şi-a arătat disponibilitatea ca în momentul în care acest număr se va îmbunătăţi, deci va fi un alt traseu al numărului de infecţii cu Covid, să luăm în discuţie redeschiderea restaurantelor în interior”.

Reprezentantul HORA a făcut un apel către toţi operatorii din industrie şi către toţi clienţii pentru respectarea regulilor recomandate de către Guvern.

Mischie afirmă că nu a fost luată în calcul o cifră a celor infectaţi pentru moemntul în care ar putea fi redeschise restaurantele, ci s-a discutat din punct de vedere al trendului.

”A existat o discuţie şi din punct de vedere al granturilor. Aşteptăm să iasă normele, există o discuţie din punct de vedere al firmelor afiliate, adică a celor care deţin mai multe restaurante care nu se califică pentru o parte din aceste granturi şi ne aşteptăm, avem promisiunea primului ministru că va discuta cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, pentru a găsi o soluţie în acest sens”, a adăugat el.

Primii bani sunt preconizaţi a ajunge la începutul lunii septembrie.

”Nu sunt prevăzute noi restricţii pentru industria HoReCa din punct de vedere al autorităţilor centrale.  După cum ştiţi, mai sunt şi reglementări care lasă loc de interpretări pentru autorităţile locale”, afirmă Mischie.

El spune că aceste discuţii cu premierul au avut loc ”înainte de a pune lacătul pe această industrie”.