Mai mulți deputați PSD, printre care Marian Ghiveciu, Marius Manolache, Ciprian Nica, și deputatul minorităților naționale Nicolae Păun au depus la Senat un proiect de lege de modificare a Codului de procedură penală, potrivit căruia măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială că o persoană a săvârșit o infracțiune și dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal.
„Măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială că o persoană a săvârșit o infracțiune și dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată, ori al prevenirii săvârșirii unei alte infracțiuni”, se arată în proiect.
PNL critică dur proiectul de lege. „Aceasta noua tentativa contine niste prevederi care arata ca de fapt colegii domnului Ponta vor sa inceteze lupta anticoruptie in Romania, vor sa intimideze magistratii, procurorii si ofiterii de politie judiciara prin niste prevederi care dupa parerea mea sunt extrem de grave”, a declarat Ludovic Orban.
„Este o noua ‘marte neagra’, o noua lege a amnistiei si gratierii pe care noi nu o putem sustine. Ponta, daca isi mai aduce aminte de faptul ca a fost procuror la viata lui, trebuie sa ii dea afara pe acesti colegi din PSD care au initiat un astfel de proiect de lege sau sa ii cheme la partid sa solicite retragerea acestui proiect de lege”, a mai spus Orban.
Zzece deputati, noua de la PSD si unul de la minoritati, au depus la Senat un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala care lasa procurorii fara o serie de instrumente de ancheta, ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea, reduce teremenele de prescriptie si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.
Intre timp, deputatul PSD Ciprian Nica a anuntata ca isi retrage semnatura de pe acest proiect.
Proiectul a fost depus la Senat in procedura de urgenta si in prezent se asteapta avizul de la Consiliul Legislativ si alte institutii.