Ludovic Orban a fost întrebat vineri, de ce comisiile juridice nu au venit cu raportul legat de activitatatea Avocatului Poporului, având în vedere că termenul dat de Birourile Permanente Reunite era 31 martie.
“Aşteptăm raportul, termenele pe care le-am stabilit în birourile permanente reunite sunt nişte termene care arată intenţia birourilor permanente reunite, am înţeles că se face o analiză mai detaliată a activităţii Avocatului Poporului şi din cauza asta încă nu s-a finalizat raportul privitor la procedura declanşată de demitere a Avocatului Poporului”, a declarat Ludovic Orban.
El a mai fost întrebat în ce stadiu sunt negocierile pentru viitorul nume al Avocatului Poporului, afirmând: “Suntem în discuţii”.
Demersurile de revocare a lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului au început în luna februarie.
În replică, Weber declara la jumătatea lunii martie că instituţia pe care o reprezintă „nu este un apendice al Guvernului” şi că nu trebuie să „mângâie pe creştet” Executivul. Ea susţinea că nu are motive să demisioneze din funcţie, scrie News.ro.
Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singură dată.
Mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.
Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.
Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcţie în iullie 2019.
Citeşte şi: Liberalii aruncă bomba: Raed Arafat ar putea fi înlocuit cu Valeriu Gheorghiţă