Reacţia lui Ludovic Orban după demisia lui Victor Costache de la Ministerul Sănătăţii. „Regret decizia domnului ministru”
Premierul Ludovic Orban a susţinut, joi, declaraţii la Palatul Victoria, în contextul în care Victor Costache a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii. Demisia vine în contextul în care 17 oameni au murit din cauza noului coronavirus, iar alţi 906 au fost diagnosticaţi cu virusul COVID-19.
Principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban
Ludovic Orban, despre demisia lui Victor Costache
În cursul acestei dimineţi, domnul ministru Victor Costache şi-a prezentat demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii din motive persoanale şi profesionale.
Am luat act de această demisie. Îi voi transmite preşedintelui României, Klaus Iohannis, această demisie pentru a putea se putea emite decretul de revocare.
Aproape cinci luni de zile, Victor Costache a făcut parte din Guvernul pe care-l conduc. Am făcut echipă şi împreună am luat o serie de decizii importante, benefice pentru sistemul medical.
Regret demisia domnului ministru. Pe de altă parte, o înţeleg şi îi mulţumesc pentru buna colaborare pe care am avut-o.
Premierul, despre propunerea lui Nelu Tătaru ca ministru al Sănătăţii
În ceea ce priveşte funcţia de ministru al Sănătăţii, îi voi propune domnului preşedinte al României pentru funcţia de ministru al Sănătăţii pe domnul secretar de stat, Nelu Tătaru.
Domnul secretar de stat face parte din echipa de la Ministerul Sănătăţii. A fost, este şi va fi în prima linie a bătăliei contra coronavirus. Deja stăpâneşte foarte bine toate procedurile, tot planul de măsuri. Astăzi se găseşte la Suceava.
L-am sunat şi l-am informat cu privire la intenţia mea de a-l propune ca ministru al Sănătăţii, urmând să revină în Bucureşti şi să discutăm toate detaliile.
Ludovic Orban, despre măsurile de combatere a epidemiei de coronavirus
Voi continua să întăresc echipa de la Ministerul Sănătăţii. Ministerul Sănătăţii îşi va creşte în continuare capacitatea de a face faţă provocărilor fără precedent datorate epidemiei de coronavirus.
Rămânem concentraţi pe toate obiectivele stabilite: întărirea Direcţiilor de Sănătate Publice pentru a face faţă nevoilor crescânde în activitate datorate epidemiei de coronavirus, creşterea vitezei de derulare a anchetelor epidemiologice, asigurarea condiţiilor normale de viaţă, cu respectarea regulilor în carantină şi în izolarea la domiciliu, efectuarea tututor operaţiunilor carateristice Direcţiilor de Sănătate Publică la timp, cu promptitudine şi eficienţă maximă.
Urmărim in continuare obiectivul de creştere a capacităţii de diagnosticare. Institutul Naţional de Sănătate Publică, în baza recomandărilor venite de la Comisia Europeană, a instituit un sistem de diagnosticare, stabilind care sunt priorităţile de diagnosticare. Toate aceste priorităţi de diagnosticare rămân valabile. Continuăm să aplicăm acesate reguli stabilite de INSP, în conformitate cu recomandările care există la nivel european şi internaţional.
Urmărim în continuare apărarea spitalelor, procurarea de urgenţă a materialelor, echipamentelor necesare pentru a asigura protecţia medicilor, asistenţilor, angajaţilor spitalelor, indiferent că sunt spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, a Ministerului Transporturilor, în subordinarea autorităţilor locale.
Avem prioritate zero achiziţa de materiale, echipamente, dispozitive absolut necesare pentru a proteja angajaţii spitalelor şi pacienţii din spitale.
Punem în practică în continuare planul de pregătire a spitalelor pentru tratarea pacienţilor infectaţi. Păstrăm practic aceeaşi strategie stabilită şi gradual pregătim spitalele care intră în dispozitivul strategic gândit pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus.
Îi asigur pe toţi românii că Guvernul, Ministerul Sănătăţii, toate instituţiile din subordinea Guvernului aflate în prima linie îşi fac datoria şi au ca obiectiv apărarea sănătăţii şi vieţii cetăţenilor români.