Ludovic Orban a luat măsuri pentru a debloca moţiunea iniţiată de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului Cîţu. Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că „derularea calendarului moţiunii de cenzură este obligatorie”.
„Nederularea procedurii moţiunii de cenzură, conform acestor pasaje din motivarea deciziei CCR, înseamnă încălcarea principiului constituţional al statului de drept. Preşedintele Senatului, în cursul unei proceduri de angajare a răspunderii la care s-a depus o moţiune de cenzură, a refuzat să exercite atribuţiile de convocare.
Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor am obligaţia să respect Constituţia şi legile ţării, deciziile CCR. Ca atare, derularea calendarului moţiunii de cenzură este obligatorie pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei şi încălcarea principiului constituţional al statului de drept.
Astăzi voi comunica Guvernului, imediat după şedinţă, moţiunea de cenzură”, a declarat Ludovic Orban, marţi, la Camera Deputaţilor.
„Am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură, ale căror semnături fuseseră transmite online. Reprezintă o confirmare a autenticităţii acestor semnături. De asemenea, nu există nicio cerere de retragere a niciuneia dintre semnături.
Suntem în situaţia constituțională în care minimum un sfert dintre parlamentari au depus o moţiune de cenzură, iar procedurile trebuie să se deruleze conform procedurilor constituţionale şi regulamentare.
Mă voi consulta telefonic cu toţi membri birourilor permanente şi le voi prezenta şi celor care n-au fost prezenţi. N-aş vrea ca vreunul dintre colegii mei din Birourile Permanente Reunite să nu înţeleagă gravitatea a ceea ce se întâmplă astăzi. Voi mai încerca după comunicarea Guvernului convocarea unui Birou Permanent Reunite pentru stabilirea unui calendar. Voi stabili împreună cu toţi colegii. Mă voi consulta şi cu preşedintele Senatului”, a mai precizat Orban.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că a prezentat în faţa Birourilor Permanente Reunite o motivare a Curţii Constituţionale din 2010 când nu a fost dezbătută o moţiune de cenzură.
„În octombrie 2010, a fost declanşat un conflict juridic de natură constituţinoală între Guvern şi preşedintele Senatului ca urmare a nedezbaterii unei moţiuni de cenzură care a fost depusă odată cu angajarea răspunderii.
În cadrul deciziei 1525 din 24 noiembrie 2010 (…), vă voi cita consideraţiile CCR cu privire la moţiunea de cenzură reprezintă literă de lege.
Depunerea moţiunii de cenzură are semnificaţia declanşării controlului parlamentar asupra Guvernului şi constiture un act irevocabil în sensul iniţierii acestui control. Este o armă pusă la dispoziţia Opoziţiei parlamentare şi nu în utimul rând este o formă de exprimare a Opoziţiei faţă de măsurile adoptate de Guvern.
În consecinţă, împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei. Acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii Opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii.
În acest mod, Opoziţia parlamentară nu se mai poate exprima şi controlul parlamentar este lipsit de eficienţă”, a conchis Orban.