Ludovic Orban face praf PNRR: „Suntem pa! Nu suntem campioni, îmi pare rău să recunosc. 16 ţări europene au PNRR-ul aprobat”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, critică faptul că România nu se află printre ţările care au primit deja avansuri din partea Comisiei Europene pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Filip Stan
21 aug. 2021, 17:04
Ludovic Orban face praf PNRR:

„Cu PNRR, vedeţi, nu suntem campioni, îmi pare rău să recunosc, public nu o prea spun, dar nu suntem printre campioni”, afirmă Ludovic Orban, subliniind că încă din luna ianuarie a acestui an a pledat pentru implementarea unui nou Plan Naţional de Dezvoltare Locală.

„Şi aici, cu PNRR-ul, vedeţi, nu suntem campioni, îmi pare rău să recunosc, public nu o prea spun, dar nu suntem printre campioni. La ora actuală, 16 ţări europene au PNRR-ul aprobat şi deja au primit avansurile de 13%. Gândiţi-vă că termenul de finalizare pentru proiecte este 31 decembrie 2026. Mai ales pentru proiectele complexe de investiţii va fi foarte complicat: autostrăzi, spitale, deci investiţiile complexe o să ne genereze foarte multe probleme în implementare dacă noi nu accelerăm implementarea respectivă”, a afirmat Ludovic Orban, sâmbătă, în cadrul Comitetului Director Judeţean al PNL Satu Mare, unde prezintă moţiunea „Forţa dreptei”.

Orban, mesaj pentru delegaţii PNL: „Oare acest guvern este bine perceput de public?”

În acest context, Orban a arătat că PNDL 3 era „o necesitate”, el menţionând că „fără PNDL 3 niciun primar al PNL, dacă nu găsea o soluţie minune, nu ar fi putut să găsească finanţare pentru un proiect important de infrastructură”.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, preşedintele PNL a ţinut să sublinieze că a pledat încă din luna ianuarie a acestui an pentru implementarea unui nou plan de investiţii de care să beneficieze autorităţile locale.

„Acuma şi colegul meu, Florin Cîţu, e foarte interesat, a anunţat PNI „Anghel Saligny”, dar dumneavoastră trebuie să ştiţi un lucru: din ianuarie, la fiecare şedinţă a coaliţiei, eu, ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal, am vorbit constant de necesitatea lansării unui nou Plan Naţional de Devotare Local, PNDL 3″, a mai afirmat Ludovic Orban.

El a explicat importanţa PNDL 3, arătând că fondurile din alte surse – fonduri europene din diferite programe sau Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – nu sunt accesibile în perioada următoare, iar primarii ar pierde, astfel, oportunitatea de a realiza sau de finaliza proiecte importate înainte de alegerile din anul 2024.

Orban, despre proiectele prin PNRR destinate şcolilor: Sperăm ca implementarea să fie făcută de primării şi nu de Ministerul Educaţiei pentru că dacă o lasă la Minister, prin Inspectorate, suntem pa

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, consideră că dacă banii alocaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă dotărilor unităţilor de învăţământ şi reabilitării clădirilor vor fi gestionaţi de către ministerul de resort, prin intermediul Inspectoratelor Şcolare, nici măcar un sfert din suma propusă în plan nu va fi folosit. Orban susţine implementarea acestor proiecte de către autorităţile locale.

„Există alte finanţări prin PNRR care pot să genereze proiecte pentru localităţi. Avem o foarte importantă sumă alocată, de exemplu, pe zona de educaţie: dotarea şcolilor, eficienţa energetică la nivelul şcolilor. Sunt proiecte care vor schimba la faţă foarte multe şcoli. Aici sperăm ca implementarea să fie făcută de primării şi nu de Ministerul Educaţiei, pentru că vă spun că dacă o lasă la Ministerul Educaţiei, prin Inspectorate (Inspectoratele şcolare Judeţene – n.r.) suntem pa. Nu apucăm să implementăm nici măcar un sfert din proiecte, pentru că asta înseamnă să ai studii de fezabilitate, indicatori tehnico-economici care – atenţie! – pe clădiri verzi, adică cu sisteme de energie solară, cu anumite condiţionalităţi. Deci sunt nişte proiecte destul de complexe”, a afirmat Ludovic Orban, sâmbătă, într-o şedinţă a PNL Satu Mare în cadrul căreia şi-a prezentat moţiunea cu care va candida pentru un nou mandat de preşedinte al PNL la Congres.

ALEGERI PNL 2021. Ludovic Orban se laudă că nu a numit în funcţii „numai dintre prieteni sau dintre cunoscuţii găştii”

PNRR prevede alocarea a 3,6 miliarde de euro pentru România Educată, printre reforme fiind incluse dezvoltarea unui sistem de educaţie timpurie incluziv şi de calitate, bacalaureat reformat, iar ca investiţii 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere şi lectură, 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare.

Printre investiţiile avute în vedere de către autorităţi cu fonduri din PNRR se numără, printre altele: 50 de şcoli noi, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere şi lectură, 1175 SMART Lab-uri achiziţionate pentru unităţile de învăţământ de nivel gimnazial şi liceal, 6176 şcoli dotate cu resurse tehnologie pentru dotarea laboratoarelor de informatică şi pentru derularea învăţării in format virtual.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Adevărul despre carnea de mici pentru 1 mai. Anunț de ultimă oră de la autorități
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării