UPDATE: Fostul premier Ludovic Orban susține că a dat declarații la DNA în calitate de martor în dosarul măștilor. „Am dat o declarație în calitate de martor la solicitarea părților. AM dat toate informațiile care mi s-au solicitat cu privire la această anchetă. Dacă mi se mai solicită voi mai da astfel de informații. Nu pot să vă spun ce am discutat cu procurorii. Am dat declarații publice pe tema asta. Nu am avut legătură cu partenerii. Am participat la inaugurarea unei linii de producție și am salutat că înceăpeam să producem măști FPP. (…) Nu știam nimic de activitatea d-lui Pițurcă. Nu am discutat niciodată cu domnia sa acest subiect”, a spus Orban, la ieșirea de la DNA.
Fostul premier PNL Ludovic Orban este audiat, miercuri, ca martor la DNA în dosarul măștilor neconforme cumpărate de Romarm, transmite Romania TV. În dosar au mai fost audiați ca martori și foștii miniștri ai Energiei Virgil Popescu (PNL) și Claudiu Năsui (USR).
Fostul premier Ludovic Orban, aflat în fruntea Guvernului în anul 2020, atunci când au avut loc achiziţiile care sunt cercetate în dosarul care îl vizează pe directorul Romarm, Gabriel Ţuţu, pe selecţionerul Victor Piţurcă şi pe fiul acestuia din urmă, susţinea, în urmă cu o aproape o lună, că nu avea cunoştinţă despre aceste achiziţii.
”Dacă aş fi ştiut nu le-aş fi permis. Cum să ştiu de afacerile pe care le face Ţuţu? Nu am avut absolut niciun fel de ştire despre vreo ilegalitate care se comite la Romarm, absolut nicio informaţie, nu am avut nicio relaţie cu Romarm decât nişte relaţii care au fost în două sau în trei evenimente publice, în care media a fost de faţă, unul dintre ele a fost la UPS Dragomireşti şi cam atât. Absolut niciun fel de informaţie nu am avut pe acest subiect”, a adăugat fostul premier.
El a spus că nimeni nu l-a informat că ar exista probleme legate de achiziţiile făcute în contextul pandemiei de COVID.
”Nu am avut nicio informaţie despre nicio ilegalitate care să se fi petrecut în mandatul meu de premier în ceea ce priveşte procedurile de achiziţie, cu atât mai puţin de la această entitate, Romarm. Dacă aş fi avut cel mai mic element, să fi primit o informare din partea serviciilor sau să fi primit o informare, de exemplu, din partea directorului UPS Dragomireşti. Nu am primit nicio informare legată despre vreo ilegalitate cu privire la activitatea directorului general al Romarm”, a mai spus el, potrivit News.ro.
Suspecţii din dosarul măştilor neconforme pentru MApN au pus la cale afacerea chiar în sediul Romarm, unde au avut loc mai multe întâlniri între şeful acestei companii naţionale, Victor Piţurcă şi fiul acestuia, dar şi un intermediar. Din afacere nu lipsesc acţiuni de racolare a unui om de afaceri care deţine o firmă acreditată şi nici documente antedatate, conform anchetei DNA. Conform anchetatorilor, directorul Romarm a primit cei 50.000 de lei, reprezentând, conform procurorilor, preţul traficului de influenţă, prin transfer bancar, suma fiind disimulată sub forma unor contracte de împrumut încheiate între el şi mama unuia dintre cei implicaţi în dosar.
Procurorii DNA reţin, în documentele din dosarul măştilor neconforme în care cer arestarea preventivă a lui Victorio Alexandru Piţurcă şi a directorului Romarm, că afacerea a fost pusă la cale chiar în sediul Romarm, la scurt timp de la declararea pandemiei de COVID-19.
Conform procurorilor, la data de 10.04.2020, la sediul CN Romarm SA, a avut loc prima întâlnire între «organizatorii afacerii» Ţuţu Gabriel, însoţit şi finanţatorii ei, Piţurcă Victor şi Alexandru Victorio Piţurcă.
”Cu această ocazie, au fost stabilite coordonatele financiare generale ale derulării operaţiunilor”, se arată î documentele DNA.
Procurorii notează de asemenea că alte întâlniri au avut loc la sediul Romarm în 14 şi 15 aprilie 2020, în cadrul acestora fiind puse la punct detalii privind afacerea. Un om de afaceri care are o firmă acreditată pentru comercializarea de dispozitive medicale a fost racolat, pentru a pune, contra unui comision, numele firmei pe produsele ce urmau a fi importate.
„În perioada 15 – 21.04.2020 directorul societăţii S.C. H. D. S.R.L, (…) a fost de acord cu propunerea ce îi fusese lansată de Ţuţu Gabriel, ca, pentru un comision de 6% din profit, să personalizeze cu datele firmei sale oferta comercială a SC Interarms Impex SRL şi să colaboreze cu reprezentanţii U.M. 02464 Bucureşti pentru formalităţile de procedura de achiziţie, întrucât societatea deţinea avizele A.N.M.D.M. pentru comercializarea de dispozitive medicale”, se arată în documentele citate.
Conform datelor oficiale, respectiva societate a înregistrat în anul 2020, o cifră de afaceri triplă faţă de anul anterior, cu un număr de angajai cu zece mai mic faţă de aceeaşi perioadă, pentru ca în 2021 cifra de afaceri să scadă de la peste 14 milioane de lei la 343 000 de lei.
„Pentru a da o aparenţă de legalitate a actelor din procedurile de achiziţie reprezentanţii U.M. 02464 Bucureşti au atestat, in mod nereal, prin documente ca oferta SC H. D. SRL ar fi fost selectată încă din data de 05.04.2020”; mai notează procurorii.
În 27 aprilie 2020, firma lui Victorio Piţurcă factura către firma acreditată produse medicale în valoare de 11.068.400 lei fără TVA – sute de mii de măşti FFP 1, FFP2 şi FFP3, viziere de protecţie şi ochelari de protecţie. Marfa fusese comandată şi adusă cu avionul din China.
„La data de 27.04.2020, ora l l :54, SC H. D SRL a întocmit pentru aceste bunuri factura fiscală nr. HDS23299 pentru cumpărătorul UM 02464 Bucureşti, aplicând adaosul comercial stabilit/unitatea de produs, in cuantum total de 241.800 lei. Astfel, valoarea facturata iniţial era de 13 .459 .138 lei, compusă din 11.310.200 lei, baza de impozitare şi 2.148.938 TVA. In aceeaşii zi (directorul firmei acreditate -n.r.) a înlocuit factura HDS23299 mentionată anterior, eliminând cota de T.V.A. 19%, rezultând un total de plată de 11.310.200 lei. Aceasta factură nu a fost efectiv transmisă către U.M. 02464 Bucureşti, ci doar partenerilor comerciali SC PAV Green Energy SRL. Ulterior, SC H.D. SRL a emis factura fiscala nr. HDS23365/28.04.2020 către UM 02464 Bucureşti, prin care a vândut contra sumei stipulate in contractul anterior încheiat ( 11.307 .665 lei). La data de 28.04.2020, UM 02464 Bucureşti a solicitat autorităţii vamale scutirea de taxe de import şi TV A a operaţiunii, în temeiul Deciziei (UE) 2020/491 a Comisiei pentru scutirea de taxe la import şi exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru mărfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 în cursul anului 2020 (publicata in jurnalul oficial al UE L I 03/03 .04.2020). Bunurile au fost scoase din antrepozitul vamal şi puse în libera circulaţie, fiind scutite de taxele vamale aferente (MRN 20ROBU I 030l0519912). În cadrul procedurilor vamale s-a prezentat în data de 28.04.2020 comandantul UM 02464 Bucureşti, col. farmacist C.C.P”, mai reţin procurorii.
În 29 aprilie 2020, mărfurile au fost primite şi recepţionate de unitatea militară, iar firma acreditată a cesionat creanţa pe care o avea de primit de la MapN către firma lui Victorio Piţurcă pentru că avea conturile blocate. În mai puţin de o lună, firma lui Piţurcă junior avea banii în cont.
În baza unor contracte de împrumut între Victor Piţurcă şi firma fiului acestuia, selecţionerul, care împrumutase firma cu 1.605.407 EURO şi 163.406 lei, şi-a primit banii.
Conform anchetatorilor, directorul Romarm a primit cei 50.000 de lei prin transfer bancar, suma fiind disimulată sub forma unor contracte de împrumut încheiate între el şi mama unuia dintre cei implicaţi în dosar.