Ludovic Orban susţine că rectificarea bugetară va fi făcută, cel mai probabil, la mijlocul lunii august, dar aceasta va trebui aprobată în coaliţia de guvernare.
„Ştiţi foarte bine, conform Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, Ministerul Finanţelor trebuie să prezinte un raport privind situaţia economică şi bugetară. Cel mai probabil, în jurul datei de 15 august se va adopta rectificarea bugetară. Această discuţie cu rectificarea se face sau nu se face la partid.
Premierul Florin Cîţu este premierul unei coaliţii de guvernare formată din PNL, USR PLUS, UDMR şi, evident, ne sprijină grupul minorităţilor. Nu se poate adopta rectificarea bugetară fără o decizie în coaliţie, care coaliţie este formată din formaţiuni politice. Nu am discutat astăzi, dar, cu siguranţă, forma rectificării se va adopta în coaliţie”, a declarat Ludovic Orban, după şedinţa de luni a coaliţiei care a avut loc la Palatul Victoria.
Chestionat cu privire la faptul că anumite sume ar putea fi alocate către anumite primării, liderul PNL a răspuns: „Rectificarea bugetară se va face în conformitate cu legea. Execuţia bugetară trebuie să se facă în conformitate cu prevederile legale. Nu pot exista alocări de resurse financiare pe criterii subiective. A fost Anexa 7.03 care a fost neobişnuită şi sper să nu se mai repete de acum în nicio Lege a bugetului de stat a coaliţiei, dar a fost totuşi în Legea bugetului de stat”.
Premierul Florin Cîţu a anunţat că a semnat calendarul pentru adoptarea rectificării bugetare, iar în intervalul 16 – 20 august este estimată adoptarea ordonanţei privitoare la rectificarea bugetului de stat, potrivit News.ro.
Tot luni, vicepremierul Dan Barna a precizat că va fi o discuţie în coaliţie privind rectificarea bugetară, iar resursele vor trebui alocate pe zona de dezvoltare şi investiţii deoarece creşterea economică din ultimele luni vine tocmai din faptul că Guvernul şi-a asumat o politică de investiţii foarte activă.
În schimb, fostul ministru al Finanţelor Alexandru Nazare a reclamat, luni, un deficit de 13 miliarde de lei, bani care trebuie găsiţi până la finalul anului. Indiferent de cât de optimist este scenariul economic, creşterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli”, afirmă Nazare care consideră că „este imperativ să facem economii”.
De asemenea, fostul ministru a afirmat că „este o formă de respect faţă de primari să facem bine calculele”, înainte de a le promite bani pentru investiţii.