Președintele PNL Ludovic Orban a afirmat, luni seară, că i s-ar fi părut normal ca președintele Klaus Iohannis să intervină ferm în urma scandalului iscat de documentul atribuit unei consiliere de la Guvern a lui Florin Cîțu, în transmitea indicații liderilor din teritoriu privind campania pentru alegerile în PNL.
”Eu, dacă eram președintele României și într-un document se spunea „transmiteți informația că președintele României îl sprijină pe candidatul cutare”, aș fi luat poziție. N-aș fi acceptat să-mi fie folosit mie numele într-un document în care, practic, se face campanie pentru un candidat invocându-se șeful statului, nu acceptam să mi se folosească numele într-un document din campania unui partid (…) Am avut o colaborare care a fost foarte bună cu președintele României”, a declarat Ludovic Orban, la Realitatea Plus. Liderul PNL a precizat, apoi, că în continuare are o relație bună cu șeful statului.
Ludovic Orban cere subtil intervenţia lui Iohannis, în cazul Cîţu: Să se gândească la soarta PNL!
El a adăugat că soarta PNL nu poate fi aceea de a fi „sub asediu” din cauza faptului că un reprezentant al partidului, aflat în funcţia de premier, „nu a avut curajul să comunice public”, nici măcar preşedintelui, nişte puncte din biografie.
„Şi ajungem acum ciuca miştourilor. Nu vreau să vă spun că aproape mi-e frică să deschid internetul, pentru că există un izvor nesecat de glume şi de batjocură. Nu mai vorbesc de atacurile sistematice pe care le înregistrăm împotriva PNL nu neapărat pentru cum se guvernează, ci din cauza unei situaţii în care premierul nu ştie să trateze o astfel de situaţie. Politica are o dimensiune morală profundă. În politică, atunci când eşti confruntat cu astfel de situaţii şi mai ales când deţii o funcţie atât de importantă, nu poţi să fii evaziv, nu poţi să fii arogant, nu poţi să fugi de întrebări. Trebuie să dai explicaţii, pentru că altfel orice semn de întrebare care rămâne va genera cercetări ulterioare şi presiune ulterioară asupra ta ca om public”, a afirmat Orban.
Luna trecută, Mioara Costin, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, a fost în mijlocul unui scandal uriaș, după apariția în spațiul public a unui document cu antentul Guvernului care conține o strategie de comunicare pentru candidatura lui Florin Cîțu la președinția PNL. În urma reacției publice vehemente, consilera a demisionat, însă premierul nu a oferit niciodată explicații clare despre circumstanțele în care acel document a fost elaborat și transmis.
Ludovic Orban, întrebat dacă l-ar mai fi susţinut pe Florin Cîţu în cazul în care ştia datele despre trecutul său: Cu siguranţă, nu
Întrebat luni seară, dacă l-ar mai fi susţinut pe Florin Cîţu în situaţia în care ar fi avut date despre trecutul acestuia, Ludovic Orban a răspuns: „Dacă aş fi avut informările despre cele două speţe, cu siguranţă nu”.
Premierul Florin Cîţu a comentat, luni, informaţiile referitoare la al doilea proces care îl vizează în Iowa cu privire la o datorie de pe un card de credit, afirmând că este o decizie de respingere a unei sentinţe civile despre care nu a fost informat niciodată.
„M-am informat şi eu. Este, de fapt, o decizie de respingere a unei sentinţe civile despre care nu am fost informat niciodată. S-a întâmplat în 2009, eram foarte uşor de găsit pentru oricine dorea să mă găsească în 2009 dacă era ceva, dar, repet, realitatea juridică este că acel dosar a fost respins de instanţa din Statele Unite, iar eu am încredere în justiţia din Statele unite. Repet, Acel claim a fost respins de instanţa americană”, a declarat Florin Cîţu.
Aceasta este prima reacţie a premierului după apariţia informaţiei referitoare la faptul că în 2008 a fost chemat în instanţă în Iowa pentru o datorie neplătită de peste 6.000 de dolari de pe un card de credit deschis la Maryland National Bank. Cazul a fost respins temporar după ce firma de recuperare a creanţelor nu a reuşit să îl găsească pe Cîţu. Procesul civil nu a mai fost redeschis.
Săptămâna trecută, premierul Florin Cîţu preciza, întrebat dacă în trecut a fost închis două zile în SUA şi a plătit o amendă, că a făcut o greşeală în urmă cu 20 de ani, dar este interesant că informaţia apare de abia acum când are loc competiţia internă a PNL.
„Acum 20 de ani, a fost vorba de DUI, este vorba de conducere sub influenţa alcoolului. Am plătit amenda respectivă, o amendă foarte mare. Este contravenţie, am făcut o greşeală acum 20 de ani. Este interesant că în patru tururi de scrutin cu PSD nu a apărut această informaţie, apare acum în competiţia internă din PNL”, declara Florin Cîţu.
Răspunzând unei întrebări, prim-ministrul preciza că el a condus maşina după ce a consumat alcool.
”Eu am condus, a fost o greşeală, am condus, am plătit foarte scump, a trebuit să-mi vând maşina, să merg un an de zile pe jos. Nu e un motiv pentru care să te mândreşti”, afirma Cîţu, spunând că a fost vorba despre o contravenţie.