Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a declarat, miercuri, că PNL este la ora actuală ca „o casă care a luat foc şi în care incendiul se stinge cu linguriţa de apă”, susţinând că, până în 2024, dacă se continuă pe această linie, din partid „nu mai rămâne decât praf”.
Ludovic Orban anunţase că îşi va da demisia de la preşedinţia Camerei Deputaţilor încă de la citirea rezultatelor congresului liberal, moment în care a declarat şi că relaţia sa de parteneriat cu preşedintele Klaus Iohannis s-a încheiat.
„Eu ce gândesc spun și ce spun fac. În urmă cu aproximativ 5 minute mi-am scris demisia. Motivul principal e legat de faptul că nu mai pot fi părtaș la decizii luate de o conducere instalată cu forța, fără nicio legătură cu promisiunile din campania electorală pentru alegerile parlamentare. Nu mai pot să exercit funcția de președinte al Camerei Deputaților atât timp cât gruparea demolatoare din jurul lui Citu, cu sprijinul lui Klaus Iohannis, dupa ce a calcat in picioare democratia din PNL este pregatita sa calce in picioare democratia din Romania.
Nu pot să fiu complice la decizii prin care mă făceau pe mine să încalc Constituția. Nu mai pot să exercit acastă funcție cât timp gruparea demolatoare, cu sprijinul lui Iohannis, este pregătită să calce democrația în România.
Nu pot să fiu părtaș la ce urmează să se întâmple în România. Nu pot să fiu părtaș la acest proiect nebunesc. Demisia pentru mine reprezintă o eliberare și un nou început. Sunt liber să reprezint în continuare voința cetățenilor români, care și-au exprimat încrederea în noi, în mine.”, a declarat Ludovic Orban.
Întrebat dacă intenţionează să demisioneze din PArtidul Naţional Liberal şi să pună bazele unei noi formaţiuni politice, alături de liderii importanţi ai PNL care îl susţin, Orban a declarat că, dacă va lua o asemenea decizie o va anunţa public şi a lansat un nou atac la adresa lui Cîţu şi a preşedintelui Iohannis.
„Dacă voi lua o astfel de decizie, o voi anunța. Eu am prezentat ce cred că e corect – refacerea coaliției, care depinde de un singur lucru: desemnarea de către PNL a unui premier respectat și onest. Crampoarea de Florin Cîțu a generat această gravă criză.
Prin cuvântul pe care mi l-am dat față de români în campania electorală, reprezint toți cetățenii care cred în proiect liberal, care au încredere în ideile și valorile liberale, care cred că România trebuie guvernată de o coaliție de centru dreapta care să asigure dezvoltarea României. (…) Nimic nu mă mai poate lega de relația cu actuala conducere a PNL.
Eu nu pot fi părtaș la călcarea în picioare a angajamentelor făcute de PNL și de Iohannis, la punerea în practică a unui proiect pe care nu reușesc să îl înțeleg. Acțiunea mea în viitor depinde de ce se va întâmpla de acum înainte.
Dacă se persistă în acestă ambiție nebunească de a impune un premier precum Florin Cîțu, care nu mai are încredere decat de 10%, eu nu pot să fiu parte. Este antidemocratic. Nu poți să fii prim-ministru când 70% din populație e împotriva ta și maxim 10% din oameni mai au încredere în tine.”, a adăugat Ludovic Orban.
Conform deciziei conducerii liberale, interimatul ar urma sa fie deţinut de Florin Roman.
Ludovic Orban a fost les preşedinte al Camerei Deputaţilor în 22 decembrie 2020, cu 179 de voturi, contracandidatul său fiind liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis.
Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, calitatea de preşedinte al Camerei încetează la data menţionată în cererea de demisie.
Potrivit articolului 22 din Regulament, preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.
Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal.
Dacă niciun candidat nu a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidaţi care au obţinut numărul cel mai mare de voturi.