Ludovic Orban: „Lucrurile au luat-o razna după ce Cîţu a decis să candideze la şefia PNL. O altă Coaliţie, doar cu PSD”

PNL este scindat între Cîţu şi Orban. În timp ce premierul se ocupa, la Vila Lac, de strategia de contracararea a demsiilor USR PLUS, actualul şef al PNL îşi făcea campanie electorală la un post tv.
Filip Stan
06 sept. 2021, 21:42
Ludovic Orban:

Ludovic Orban, președintele PNL, afirmă că lucrurile au luat-o razna în coaliția de guvernare în ziua în care premierul Florin Cîțu a intrat în campania internă pentru președinția partidului. Din acel moment, premierul a început să ia decizii care nu au mai ținut cont de negocierile din coaliție, susține Orban. „Eu sunt un constructor, un negociator, un om care am căutat să adun, să unesc, să pun bazele unei alianțe. Am demonstrat că am capacitatea de a forma o majoritate parlamentară care să ne permită să facem ce le-am promis românilor.

Președintele PNL și al Camerei Deputaților a anunțat, luni seară, că dacă marți nu va exista cvorum în Birourile Permanente Reunite pentru stabilirea calendarului moțiunii de cenzură, atunci va comunica personal Guvernului moțiunea de cenzură și va fi demarată astfel procedura moțiunii.

Orban a spus că blocarea moțiunii de cenzură reprezintă un ”abuz în funcție” și dacă ”cedează în momentul de față” ar crea un precedent periculos prin care ar accepta că ”nu mai există instituția moțiunii de cenzură”.

Ce se întâmplă cu Guvernul Cîţu după demisiile miniştrilor USR-PLUS. Ce prevede Constituţia
Din păcate, există un moment 30 mai, în care s-a declanșat un război neașteptat în interiorul PNL, în care premierul pe care l-am susținut și l-am propus și-a anunțat candidatura la președinția PNL. Până atunci, lucrurile au funcționat normal.

Din momentul în care a început campania internă în PNL… Trebuie să rețineți, PNL era stabilit la 26-27% în sondaje. Atâta timp cât autoritatea mea de președinte al PNL a fost respectată și organismele statutare ale PNL au funcționat normal, nu în regim de concurență dură pentru președinția PNL, am luat decizii înțelepte, am menținut coeziunea coaliției.

Florin Cîţu: „Era normal să-ţi dai demisia când depui o moţiune alături de AUR împotriva propriului Guvern”

Din păcate, lucrurile au luat-o razna de o lună, o lună și jumătate, de când atât domnul Florin Cîțu, cât și susținătorii domniei sale au considerat că nu mai este cazul să respecte președintele PNL, nu mai trebuie să respecte experiența, buna-credință, capacitatea de a lua decizii. Au început să facă tot felul de ședințe, premierul să ia decizii fără să se mai consulte cu președintele PNL și mai ales să ia decizii care au ieșit din cadrul dezbaterilor pe care le-am avut la reuniunile coaliției. Totul a culminat cu ziua de 1 septembrie, care a dinamitat coaliția”, a declarat Orban la Realitatea TV.

Orban: Dacă Florin Cîţu nu va mai fi premier, este posibil ca USR PLUS să revină la masa negocierilor

Dacă Florin Cîţu nu va mai fi premier, este posibil ca USR PLUS să revină la masa negocierilor, pentru că singura coaliţie decentă şi rezonabilă este cea formată din PNL, USR PLUS, UDMR şi minorităţi, consideră liderul liberal Ludovic Orban.

Acesta a declarat luni seara că demisia miniştrilor USR PLUS reprezintă o adâncire a crizei declanşate pe fondul unor decizii luate de premier care „au aruncat în aer coaliţia” şi care arată fie lipsă de experienţă politică, fie că a fost prost sfătuit.

„Este în mod clar o adâncire a crizei. Decizia de astăzi a USR PLUS arată că USR PLUS merge până la capăt, arată foarte clar că nu mai există soluţie de guvernare comună PNL – USR PLUS – UDMR – minorităţi cu Florin Cîţu premier, că USR PLUS preferă să treacă în opoziţie decât să îl mai susţină pe Florin Cîţu ca premier. Asta arată decizia lor de astăzi. Pentru ca o coaliţie să funcţioneze, partenerii trebuie să se respecte între ei (…). Nu ştiu dacă din lipsă de experienţă politică sau din cauza faptului că a fost prost sfătuit sau din cauza faptului că a considerat că are soluţie şi dacă USR PLUS iese de la guvernare sau poate din cauza faptului că nu şi-a imaginat că USR PLUS va merge până la capăt, premierul, care reprezintă PNL, a luat nişte decizii care pur şi simplu au aruncat în aer coaliţia şi au determinat reacţia celor de la USR PLUS. Responsabilitatea la guvernare presupune să te concentrezi pe punerea în practică a programului de guvernare”, a spus Orban luni, la Realitatea Plus.

Ludovic Orban a apreciat că singura coaliţie „decentă şi rezonabilă”, care are sprijin în electoratul de dreapta, este cea formată după alegerile parlamentare de anul trecut şi că soluţia guvernării cu sprijin din partea PSD sau AUR este „inacceptabilă”.

Ludovic Orban dă vina pe PSD pentru facturile mari

Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus, luni seara, că prețul energiei electrice nu a crescut numai în România și a găsit și unul dintre vinovați, în „persoane” PSD-ului.

„Trebuie s-o spunem apăsat.Nu se întâmplă numai în România. În Italia, în Spania, prețul este mai mare. Noi, timp de 30 de ani, nu am gândit o strategie energetică. Nu s-a produs nici un plan de restructurare. Noi sunte la ora actuală dependenți de importuri. am ajuns să importăm 20 la sută din ceea ce consumăm.

În timpul acesta, sunt 30 de amenajări hidroenergetice, multe în conservare. La Cernavodă, PSD a ținut o relație contractuală cu un contractant chinez, care nu a făcut nimic. Trebuie luate soluții. legea consumatorului vulnerabil este esențială. Problema cea mai mare o avem în zona economică, la companii, unde prețul a crescut exploziv. Trebuie folosite toate schemele de stat”, a spus Ludovic Orban.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus, luni seară, că dacă această coaliție se va rupe, o majoritate se poate face doar cu sprijinul PSD. Asta pentru că trebuie 234 de parlamentari pentru o majoritate în parlament.

„Dacă această coaliție se rupe, nu cred că PNL poate găsi o altă variantă fără să evite PSD: Dar eu cred că se poate reface această coaliție. O guvernare minoritară este o guvernare dificilă pentru că dacă nu are o majoritate în Parlament”, a spus Ludovic Orban.

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
România criticată în raportul Senatului american pentru legăturile militare și polițienești cu China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'