STARE DE ALERTĂ. Ludovic Orban a fost acuzat, de partidele din Opoziție, că trebuia să ceară votul Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă. Premierul consideră că legea pe care parlamentarii au votat-o la începutul pandemiei prevede că nu este necesar votul lor.
Orban a pus sub semnul întrebării și decizia CCR de a preschimba pentru 25 iunie termenul pentru discutarea sesizării Avocatului Poporului asupra mai multor articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
„Majoritatea de moment din Parlament instigă la nerespectarea regulilor, bagatelizează acest pericol care priveşte vieţile românilor. Au pledat pentru încetarea stării de alertă şi pentru lipsirea Guvernului, autorităţilor, a întregului sistem de sănătate, de pârghiile necesare pentru a putea să asigure respectarea regulilor. Le-am răspuns cu legea în faţă. Eu nu pot încălca legea, ca premier. Le-am transmis asta!
Marcel Ciolacu: „Decizia este foarte clară, depunem moţiune de cenzură”
Sigur că dacă Parlamentul, analizând legea care a fost votată de Parlament chiar la începutul stării de alertă, consideră necesar să voteze prelungirea stării de alertă, pot să o facă. Nu mă pot substitui eu Parlamentului, este autonom”, a declarat Ludovic Orban la Realitatea Plus.
„Pericolul nu a trecut şi fac apel la oameni să respecte regulile, să se ferească, să evite contactul fizic apropiat. Nu este de joacă! Se vede deja statistica, la fiecare 100 de cazuri avem cam 6 decese. Cam asta e rata mortalităţii. O creştere a numărului de persoane care riscă să se infecteze afectează şi viaţa multor oameni. Nu e de joacă. Să nu lase garda jos. Măsurile nu sunt instituite că aşa vrem noi! Sunt reguli care se aplică peste tot. E bine să avem o abordare serioasă. Este greu, ştiu, a fost o perioadă în care oamenii au fost privaţi de o viaţă normală. Au existat foarte multe restricţii, dar dacă vrem să revenim la normal şi să avem cea mai mică şansă să relansăm economia, să nu fie afectată viaţa, locurile de muncă, să nu fie companii care să îşi înceteze activitatea, este necesar să păstrăm un nivel cât mai redus al răspândirii epidemiei”, a declarat Ludovic Orban.